2016. február 12., péntek

Gyengéd ájurvédikus tisztítás a Triphalával

triphala készítmény, ájurvéda triphala, ájurvéda méregtelenítésKözeledik a tavasz, amely a szervezet megtisztulásának, méregtelenítésének időszaka.  Az ősi ájurvéda írások alapján a triphala az egyik legcsodásabb hatású gyógykészítmény, mellyel támogathatjuk a szervezet tisztulását. 

A Triphala készítmény 3 összetevőből álló por, amely egyenlő arányban tartalmazza 3 gyümölcs szárított porát és rózsaszirmot. Öszetevői Amalaki, Haritaki, Bhibhitaki.

Az Amalaki fokozza az emésztést, méregtelenítő hatású, erősíti a szervezetet, tápláló, fiatalító hatású. Segít a dósákat egyensúlyba hozni. Nagyon magas a C vitamin tartalma.Alkalmazható vérszegénység, cukorbetegség, szédülés , köszvény, rossz emésztés, máj gyulladás, gyomor- és bélproblémák, erős szívdobogás, korai őszülés, általános gyengeség és szöveti elégtelenség esetén.

A Haritaki nagyon jól serkenti az emésztést, tisztítja a beleket és javítja  a felszívódást és hatással van a légzésre és az idegrendszerre is. Fiatalít, táplálja az idegeket, nyálkaoldó, féreghajtó, enyhe hashajtó hatású és javítja az emésztést..Alkalmazható köhögés, asztma, hányás, aranyér, felfúvódás, rossz emésztés, daganatok, lépbetegség, bőrproblémák, viszketés, ödéma és idegi problémák esetén is. Terhesség és kóros soványság, kimerültség esetén nem alkalmazható. 

A Bhibhitaki nagyon jól segít a vér méregtelenítésében, szintén jó fiatalító szer táplálja a szervezetet. Hatással van a légzésre, emésztésre, idegrendszerre. Erősítő, fertőtlenítő, összehúzó, fiatalító, nyálkaoldó hatású. Enyhe hashajtó és kőoldó, valamint féreghajtó is. Segít megtisztítani az emésztőcsatornát és húgyutakat . Torokgyulladásra kiváló mézzel keverve. 

 A triphala készítmény hatásai:
- serkenti az emésztés tűzét
-  tisztítja a vastagbelet, enyhe hashajtóként működik
- segíti az emésztőrendszer, a zsírszövet,a húgyúti szervek és a vér méregtelenítését
- javítja a szem egészségét
- támogatja a vörösvérsejtek termelődését
- javítja a keringést
- szövetregeneráló hatása van
- erősíti az egész szervezetet
- féreghajtó
- fiatalító hatású
- javítja a bőr állapotát
- segíti a menstruáció kiegyensúlyozását
- támogatja a vas felszívódását a szervezetben


A Triphala-t legjobb este, lefekvés előtt bevenni, így reggelre jól ki tudja fejteni a hatását. 

Hosszú távon, folyamatosan szedhető, mert nagyon gyengéden tisztít. Minél tovább használod rendszeresen, annál mélyebb rétegekben tudja kifejteni tisztító, méregtelenítő hatását. 

Magam részéről a Maharishi ájurvéda készítményeit szoktam használni, mert nagyon tiszták, magas minőségűek. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése