Ugrás a fő tartalomra

Gyengéd ájurvédikus tisztítás a Triphalával

triphala készítmény, ájurvéda triphala, ájurvéda méregtelenítésKözeledik a tavasz, amely a szervezet megtisztulásának, méregtelenítésének időszaka.  Az ősi ájurvéda írások alapján a triphala az egyik legcsodásabb hatású gyógykészítmény, mellyel támogathatjuk a szervezet tisztulását. 

A Triphala készítmény 3 összetevőből álló por, amely egyenlő arányban tartalmazza 3 gyümölcs szárított porát és rózsaszirmot. Öszetevői Amalaki, Haritaki, Bhibhitaki.

Az Amalaki fokozza az emésztést, méregtelenítő hatású, erősíti a szervezetet, tápláló, fiatalító hatású. Segít a dósákat egyensúlyba hozni. Nagyon magas a C vitamin tartalma.Alkalmazható vérszegénység, cukorbetegség, szédülés , köszvény, rossz emésztés, máj gyulladás, gyomor- és bélproblémák, erős szívdobogás, korai őszülés, általános gyengeség és szöveti elégtelenség esetén.

A Haritaki nagyon jól serkenti az emésztést, tisztítja a beleket és javítja  a felszívódást és hatással van a légzésre és az idegrendszerre is. Fiatalít, táplálja az idegeket, nyálkaoldó, féreghajtó, enyhe hashajtó hatású és javítja az emésztést..Alkalmazható köhögés, asztma, hányás, aranyér, felfúvódás, rossz emésztés, daganatok, lépbetegség, bőrproblémák, viszketés, ödéma és idegi problémák esetén is. Terhesség és kóros soványság, kimerültség esetén nem alkalmazható. 

A Bhibhitaki nagyon jól segít a vér méregtelenítésében, szintén jó fiatalító szer táplálja a szervezetet. Hatással van a légzésre, emésztésre, idegrendszerre. Erősítő, fertőtlenítő, összehúzó, fiatalító, nyálkaoldó hatású. Enyhe hashajtó és kőoldó, valamint féreghajtó is. Segít megtisztítani az emésztőcsatornát és húgyutakat . Torokgyulladásra kiváló mézzel keverve. 

 A triphala készítmény hatásai:
- serkenti az emésztés tűzét
-  tisztítja a vastagbelet, enyhe hashajtóként működik
- segíti az emésztőrendszer, a zsírszövet,a húgyúti szervek és a vér méregtelenítését
- javítja a szem egészségét
- támogatja a vörösvérsejtek termelődését
- javítja a keringést
- szövetregeneráló hatása van
- erősíti az egész szervezetet
- féreghajtó
- fiatalító hatású
- javítja a bőr állapotát
- segíti a menstruáció kiegyensúlyozását
- támogatja a vas felszívódását a szervezetben


A Triphala-t legjobb este, lefekvés előtt bevenni, így reggelre jól ki tudja fejteni a hatását. 

Hosszú távon, folyamatosan szedhető, mert nagyon gyengéden tisztít. Minél tovább használod rendszeresen, annál mélyebb rétegekben tudja kifejteni tisztító, méregtelenítő hatását. 

Magam részéről az ayurveda101 oldalról szoktam készítményeket rendleni, mert  nagyon tiszták és magas minőségüek, általában vegyszermentesek, bio készítmények.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kitri (más néven kitchari) - az ájurvédikus gyógyító étel

Kitchari (kitri) - az ájurvédikus gyógyító étel A kitri egy indiai gyógyító egytálétel, amit mung babból és baszmati rizsből készítenek. Ez az igazán egészséges étel, ízletes, nagyon tápláló és könnyen emészthető - az ájurvédikus élet módnak nélkülözhetetlen része . A rizs és a mung bab is édes és hűsítő minőségűek az ájurvéda sze mpontjából.  A rizs és mung bab együtt, teljes értékű fehérjével látja el a szervezetedet és minden ájurvédikus testtípus számára kedvezően hat. Ez az egyszerű egytálétel a test minden szövetét táplálja. Az ájurvédában a legtöbb betegség esetén és a különböző tisztító kúrákban alkalmazható a kitri diéta, hogy helyreállítsd vele szervezeted egyensúlyát.A kitri nagyon jó energiával látja el a szervezeted és fiatalító hatású. A fűszerezését kedvedre tudod variálni, így igazán változatos és ennek köszönhetően, sosem lehet megunni:) A fűszerezést ájurvédikus testalkatodnak megfelelően össze tudod állítani. Nagyon sok kitri receptet találsz a

Szilva chutney (csatni)

Szilva chutney (csatni) Valaki kérte, hogy tegyek fel szilva chutney receptet, mert a szilva szezon közepén sok szilvát kapott. Örömmel teszek a kérésnek eleget, mert a csatnik közül a kedvencem a szilva:) A csatnik (chutney) olyan minden ízlelőbimbónkat igénybe vevő csemegék, melyek célja az ételek ízének kiemelése. Általában egyszerre édes, sós, csípős vagy akár savanyú ízeket is intenzíven hordozhat egy csatni magában.  Készülhetnek nyersen vagy főzve is. Radha Red Szilva chutney ( csatni) hozzávalói az eredeti recept szerint: 4 ek.  ghí (vagy vaj vegán változatban kókuszzsír) 1,5 tk. örölt koriander 1/4 tk. őrölt kardamom 1 egész szárított csili 3 ek . kókuszreszelék 1,5 kg érett kékszilva 2 bögre (500ml) nádcukor (én 1/2 bögrénél nem szoktam többet rakni, mert szeretem a savanykás ízt) csipetnyi kámfor (elhagyható) Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj :) Készítsd elő a szilvát, mosd meg, magozd ki és vágd 8 részre.  A ghít (vagy vajat)

Tojás helyettesítése, tojásmentes táplálkozás

Sokszor hangzik a kérdés a jógázóktól, hogy a jógikus táplálkozásban ha nem eszünk tojást , hogyan helyettesítjük. ( hogy miért nem eszünk tojást arról itt olvashatsz ) Elsődleges válaszom sehogyan, ha lehet elkerüljük - azért lentebb leírom, a megoldásokat:)  Amikor Tudatos táplálkozás és vegetáriánus főzőtanfolyamot tartunk, ott sem cél, hogy a húsos ételek hús nélküli verzióját készítsük el. Inkább az a célunk, hogy megmutassuk milyen fantasztikus, változatos a húsmentes konyha, mennyi finom étel létezik a világ minden táján, melyek nem tartalmaznak húst. Inkább szeretnénk megmutatni a húsmentes étkezés változatosságát, mint valamilyen zöldséges utánzatát a húsos ételeknek. Azaz nem nagyon készítünk tojásos ételeket tojásmentesen - pl a hogy sosem eszem vega kolbászt, úgy sosem csináltam vegetáriánus rántottát - lévén ha nem eszem húst vagy éppen tojást, miért egyek valamit ami teljes olyan kinézetre és ízre, csak éppen nem az:) Részben az ételek egy része ami tojásos gond