2016. február 21., vasárnap

Székrekedés hatékony kezelése 3. rész - Ájurvédikus megközelítés és jógagyakorlatok

székrekedés ájurvéda, székrekedés kezelési házilag, székrekedés kezelése, székrekedés emgszüntetése, ájurvéda székrekedésA székrekedéses téma mindhárom részét az ájurvéda ajánlásai alapján írtam. Az elsőben a kiváltó okokról olvashattál, hogy megértsd mivel is állsz szembe (itt olvashatod). A második rész a székrekedés általános kezeléséről szólt (ezt itt olvashatod) Végül a mai bejegyzésben középpontjában, ahogy korábban ígértem néhány ájurvédikus sajátosság az általános ajánlásokon túl, valamint a székrekedés megelőzésében és a kialakult probléma kezelésében lényeges jógagyakorlatok és a a megfelelő légzés áll.

Az ájurvéda (az ájurvédáról itt olvashatsz) megkülönböztet több féle székrekedést egymástól, vata, pitta, kapha típus szerint. 

Vata típusú székrekedésnél alhasi puffadás, a vastagbél szárazsága jellemző és sokszor száraz bőrrel, fájdalmas szellentéssel, fejfájással, szorongással jár. Az ilyen típusú székrekedés kialakulásában nagy szerepet játszanak a száraz, könnyű ételek, rendszertelen táplálkozás, idegeskedés, szorongás. Nyelven barnás lepedék látható. Fontos a meleg, szaftos ételek fogyasztása, elsődlegesen édes, sós, savanyú ízek előnyben részesítése, rendszeres életmód  és a nyugalom.

Pitta típusú székrekedés általában lázas betegségek, gyulladások kísérője. Ingerlékenységgel, düh-vel, erős testszaggal társulhat. Elképzelhetőek ilyenkor epe és máj problémák is. Nyelven vöröses vagy sárgás lepedék látható.Fontos a savanyú, csípős, fűszeres és sült ételek elkerülése, valamint a májat terhelő zsíros ételek elkerülése is. Kedvezően hatnak a saláták, nyers zöldségek és a fanyar, keserű és édes ételek.

Kapha típusú székrekedésnél a háttérben általában a túl sok nyálka okozza dugulást.  Ilyenkor levertség, nehézségérzet, nyálka felhalmozófás, fáradtság esetleg az alhasi részen ödéma jellemező. Az ilyen típusú székrekedés kialakulásában a nehéz, nyálkásító ételek fogyasztása, túl evés, túl alvás, napközbeni leheveredés , mozgásszegény életmód játszik szerepet. A nyelven fehéres lepedék látható. Hasznos a csípős fűszeres ételek fogyasztása, keresű és fanyar ízek előnyben részesítése. Kerülni kell a húst, tejterméket, édességet, zsíros ételeket, tésztaféléket, pékárukat és a krumplit. Ilyenkor jót tesz néhány napos forralt vizes böjt is. Nagyon nagyon szükséges a fizikai és szelleme aktivitás, rendszeres testmozgás.

Fontos, hogy mindig az emésztést (az emésztés tüzét az "agnit") kell javítani és a kiváltó okokat megszüntetni - egy új életmód kialakításával. Ne tünteti kezelést alkalmazz. Nem jók a hashajtók és a beöntések,  mert tovább gyengítik a beleket és az emésztőrendszert.  

Gyorssegélynek hasznos, ha komolyabb székrekedésnél  böjtöt tartasz. Ha szükséges akkor egyél triphalát vagy útifűmagot, ezek segítenek serkenteni az emésztést és meghozzák a várva várt eredményt. Ha nagyon akut esetről van szó, akkor Vata típusúaknak a ricinusolaj, Pittáknak akár egy kis meleg tej ghí-vel vagy aloé gél és Kapha típusúaknak a szenna levél tud segítséget jelenteni vagy akár az aloé is jól alkalmazható. Kapháknak hashajtó olajok nem javasoltak.

Pontosabb útmutatást és további információkat dr. David Frawley: Ájurvédikus Gyógyítás könyvében olvashatsz, melyet felhasználtam szakirodalomnak a cikk összeállításához.

és végül, néhány gondolat a jógapózokról, melyek segítenek az emésztést javítani.
 
A jógagakorlatok is fontos részét képzik egy ájurvédikus terápiának. A rendszeres jógagyakorlással megelőzhető a székrekedés kialakulása, de a már kialakult problémán is sokat segíthetsz, ha a beleidet átmozgatod néhány jógapóz segítségével.

A jóga nem csak erősebbé és rugalmasabbá teszi a testet, de  segít a belső szervek működését felélénkíteni, javítani a test működési folyamatait.  A jóga harmonizálja a légzést, keringést, emésztést, hormonrendszert.  Minden jógapóz nagyon kedvezően hat, de csokorba szedek néhányat, melyek erőteljesebben hatnak az emésztésed javítására. 

Nem minden jógapózt csinálhat mindenki - pl. van amit magas vérnyomással nem ajánlatos gyakorolni, van amelyiknél a nyaki gerincsérv tud kizáró tényező lenni. Mielőtt elkezdenéd a jógagyakorlást, mindenképpen konzultálj hozzáértő jógaoktatóval.


Csavaró pózok : csavarás hátonfekvésben, Vakrászana, Ardha Matszjendrászana
Fordított testhelyzetek: Szarvangászana (gyertyaállás), Matszjászana (halállás), Kandarászana

Nagyon fontos még a megfelelő légzés is

A legtöbb ember nem tud helyesen lélegezni, aminek a következtében nem használja a rekeszizmát jól. Amikor megfelelő a légzés, azzal átmasszírozod a belső szerveidet és serkented az emésztőrendszer munkáját is. 

Sajátítsd el a rekeszizomlégzést hozzáértő jógaoktató segítségével és végezz rendszeresen légző gyakorlatokat. Ez segít az emésztés javításában, a belek munkájának felélénkítésében és az elméd elcsendesítésében. Így az idegesség alapú székrekedés kockázatait minimalizálhatod.

A cikksorozatban szereplő ajánlásokat fokozatosan kezd el beépíteni az életedbe. Sosem egyszerű új dolgokba belekezdeni, mert sok kitartást, erőfeszítést kíván meg egy új dolog. Sajnos mindig egyszerűbb a régi életvitelt folytatni. De amikor látod, hogy a korábbi életvitel nem jó eredményre vezetett, akkor biztos lehetsz benne, hogy feltétlenül szükséges változtatnod.

Az erőfeszítéseid meghozzák majd az eredményt, amikor érzékeled jobb a közérzeted, több energiád van, megszűntek a panaszaid, erősebb az immunrendszered, kevesebbet vagy beteg, esetleg fogytál néhány kilót és kiegyensúlyozottabb lettél:)

Sok kitartást kívánok az emésztésed javításához:)
szertetettel:
Kati

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése