2016. február 27., szombat

Az édeskömény hatásai

édeskömény felhasználása, édeskömény hatásaAz édeskömény magot sokféle gyógyászati  célra használják szerte a világon. A mag hatásairól írtam egy korábbi bejegyzésben itt olvashatod. Az édeskömény gumót kevesebben ismerik, mert Magyarországon nem igazán népszerű, de egy nagyon sokoldalú és egészséges zöldség. Nagyon ízletes, illatos, aromás, kicsit ánizsra emlékeztető aromával rendelkezik. 

Magas a rosttartalma, így kedvezően befolyásolja az emésztést, segít a táplálék továbbhaladását a belekben, így megakadályozza a székrekedést.

Számos vitamint, nyomelemet tartalmaz ( B1-, B2-, B5-, B6-, C, kalcium, foszfor)

Illóolaj tartalma serkenti az emésztést, megszünteti a puffadást, bélgörcsöket, hasfájást. Továbbá oldja a hurutot  is.

Az édeskömény enyhe vízhajtó hatással is rendelkezik, így a húgyutak tisztításában is jótékony.

Az ájurvédában mindhárom dosha számára kedvezően hat. Vata, pitta, kapha diétába is jól beilleszthető.

Felhasználhatod nyersen salátákba, készíthetsz belőle sült zöldséget, párolt zöldséget, sütőben is sütheted és levesbe is ízletes.

Vegyszermentes (bio) édesköményt használj:)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése