Ugrás a fő tartalomra

Sütőben sült fűszeres karfiol

karfiol csőben sütve, sült karfiol
Sütőben sült karfiol
Mostanában elég gyakran szerepel nálunk az étlapon a karfiol. Részben mert nagyon egészséges, szeretjük az ízét és jelenleg ebben a a kicsit esősebb, nyálkásabb időben ideális étel a szervezet egyensúlyának megteremtésére. 

A karfiol nagyon változatosan készíthető el, nem is tudom hányféle formában szoktuk fogyasztani. Ma egy sütőben sült változatot készítettem, amit mi nagyon szeretünk, mert nagyon ízletes a sült, fűszeres ízek és hozzá ropogós, de mégis puha állag:. A recepthez szárított fűszereket használtam.

Hozzávalók:
1 fej közepes karfiol
1/4 tk asafoetida (2 gerezd zúzott fokhagymát használhatsz helyette)
1 ek. bazsalikom
1 tk. oregánó
1 tk. kakukkfá
1/2 tk. rozmaring
bors
néhány evőkanál olívaolaj (lehet ghí vagy kókuszzsír)

A karfiolt mosd meg és szedd rózsáira.Tegyél fel egy fazékban vizet és ha felforrt rövid időre helyezd bele a rózsákat - éppen, hogy csak picit puhuljanak. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Egy hőálló tálba öntsd bele az olajat és add hozzá a szárított fűszereket, majd ízlés szerint sód és borsozd meg. Keverd össze alaposan, majd tedd hozzá a karfiolt és jól forgasd bele, hogy mindenhol érje a fűszeres olaj. Majd helyezd a karfiolt a sütőbe és addig süsd , maíd a tejet meg nem pirul és a karfiol finom puha lesz.

Kurkumás baszmati rizzsel, hajdinával vagy kuszkusszal tálalhatod. Tehetsz a tetejére tejföld is:)

Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj!

Ha szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni,  szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra. 

Jó étvágyat kívánok:)
szeretettel:
KAti

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kitri (más néven kitchari) - az ájurvédikus gyógyító étel

Kitchari (kitri) - az ájurvédikus gyógyító étel A kitri egy indiai gyógyító egytálétel, amit mung babból és baszmati rizsből készítenek. Ez az igazán egészséges étel, ízletes, nagyon tápláló és könnyen emészthető - az ájurvédikus élet módnak nélkülözhetetlen része . A rizs és a mung bab is édes és hűsítő minőségűek az ájurvéda sze mpontjából.  A rizs és mung bab együtt, teljes értékű fehérjével látja el a szervezetedet és minden ájurvédikus testtípus számára kedvezően hat. Ez az egyszerű egytálétel a test minden szövetét táplálja. Az ájurvédában a legtöbb betegség esetén és a különböző tisztító kúrákban alkalmazható a kitri diéta, hogy helyreállítsd vele szervezeted egyensúlyát.A kitri nagyon jó energiával látja el a szervezeted és fiatalító hatású. A fűszerezését kedvedre tudod variálni, így igazán változatos és ennek köszönhetően, sosem lehet megunni:) A fűszerezést ájurvédikus testalkatodnak megfelelően össze tudod állítani. Nagyon sok kitri receptet talál...

Idény zöldségek, gyümölcsök - június

Idény zöldség-gyümölcs-június Az egészséges táplálkozás cikksorozatban részeltessen írtam arról, milyen élelmiszereket érdemes fogyasztani (itt olvashatod a teljes cikket ). Az egyik hasznos tanács, hogy lehetőség szerint az aktuális szezonnak megfelelően táplálkozzunk -  ez segíti a testi-lelki egyensúly megteremtését. Az ájurvéda nagy hangsúlyt helyez arra, hogy az ember a természet folytonosságának része, ezért a legjobb ha a saját életvételünket a természet ritmusához igazítjuk (erről a teljes cikket itt találod) . Minden évszaknak megvannak a maga sajátosságai. Az é vszaki sajátosságokró l és hogyan élj összhangban a természetben egy korábbi cikkben részletesen írtam itt olvashatod.   Amennyiben az adott évszakban figyelembe veszed az étrended kialakításánál, az aktuálisan fellelhető idény zöldségeket, gyümölcsöket a táplálkozásoddal segíteni tudod , hogy a természettel összhangba kerülj.  PL. A narancs kifejezetten meleg égövi gyümölcs, mert hűt...

Idény zöldségek, gyümölcsök - február

Az egészséges táplálkozás cikksorozatban részeltessen írtam arról, milyen élelmiszereket érdemes fogyasztani  (itt olvashatod a teljes cikket ). Az egyik hasznos tanács, hogy lehetőség szerint az aktuális szezonnak megfelelően táplálkozzunk -  ez segíti a testi-lelki egyensúly megteremtését.  Minden évszaknak megvannak a maga sajátosságai. Amennyiben az adott évszakban figyelembe veszed az étrended kialakításánál, az aktuálisan fellelhető idény zöldségeket, gyümölcsöket a táplálkozásoddal segíteni tudod , hogy a természettel összhangba kerülj.  PL. A narancs kifejezetten meleg égövi gyümölcs, mert hűti a testet amivel hőségben nagyon jó szolgálatot tesz a test számára. Nem szerencsés azonban, amikor télen narancsot eszegetünk, mert ugyan van benne C vitamin, de a testre hűsítő hatással van. Így nem, hogy segítene télen a test hőjének fenntartásában, de le fogja csökkenteni. Célszerű, ha a közelben termelt, szezonnak megfelelő bio (vegyszermentes) zöldségeket, gyümölc...