Ugrás a fő tartalomra

Bevezetés az ájurvédába - mi az ájurvéda , elemek, doshák, testtípusok


Célja az élet minden területét figyelembe véve elérni a testi, lelki és szellemi kiegyensúlyozott állapotot. Az ájurvéda segítségével elsajátítható egy olyan életmód, mellyel elérhető és megtartható a testi-lelki egyensúly, a harmónia. Megelőzhetőek a betegségek, valamint a kialakuló betegségek sokkal gyorsabb leküzdhetőek a segítségével és a test és az elme sokáig fiatalosan tartható. Az ájurvéda segítségével lelassítható az öregedés is.

Az ájurvéda hitvallása az ember és az univerzum kapcsolatát veszi alapul. Segítségével megértjük, hogyan működik a test és elme és milyen tevékenységekkel tudjuk kiegyensúlyozottá tenni az életünket, energetizálni a testet, életre kelteni testünk természetes, öngyógyító folyamatait.

Az ájurvédában meghatározzuk az egyén felépítését, minden egyes személyre egyedi testi, szellemi, lelki és érzelmi tulajdonságokat, hatásokat, figyelembe véve tekintünk. Meghatározzuk milyen testi, mentális és érzelmi egyensúlytalanságok vannak. A problémáknak megfelelően, pedig az ájurvéda oktatást, útmutatást ad ahhoz, hogy az egyén egyensúlyba hozhassa, energetizálja magát.

Az ájurvéda kiterjed a táplálkozásra, életmódra, testgyakorlásra, megfelelő alvásra, stresszkezelésre, légzésre, az elme békéjének megteremtésére, spirituális fejlődésre, kapcsolatokra, tisztító gyakorlatokra. Az ájurvédikus gyakorlatok a kiváltó okok megszüntetésére, az anyagcsere folyamatok javítására, testi, érzelmi és gondolkodási állapot egyensúlyára összpontosítanak. A megfelelő ájurvédikus gyakorlatok végrehajtása hozza létre az egyén egyensúlyát és a jól létét.

Az ájurvéda segítségével elsajátíthatsz egy olyan életmódot, mellyel elérhető és megtartható a testi-lelki egyensúly, a harmónia. Javíthatsz az egészségeden, megelőzheted a betegségeket, valamint a kialakuló betegségekből sokkal gyorsabban tudsz gyógyulni. A test és az elme sokáig fiatalosan tartható, lelassítható az öregedés is.

Az ajurvédának nyolc területe van: általános gyógyászat, sebészet, időskori gyógyászt, füll-orr-gége, toxikológia, szülészet és nőgyógyászat, csecsemő- és gyermekgyógyászat, fiatalító kúrák.

1.1  Az öt elem

Az világot öt alap elem alkotja. Az emberi test ugyancsak ezen elemkből épül fel.
 

Éter

üregek

hallás, beszéd, fül

Levegő

mozgás

tapintás, bőr

Tűz

látás, szem, nemi szervek

Víz

nedvek

Ízlelés, nyelv, száj

Föld

szilárd

forma, szaglás, orr, kezek


A térelem különös szerepet játszik az ájurvéda rendszerében, mert lehetővé teszi a hang jelenlétét, amelynek térre van szüksége a terjedéshez. Az ájurvéda szerint a hang (a rezgések) az alapja minden létező dolognak. A test rezgéseit mozgósítva az ájurvéda az ilyen hangokat gyógyításra használja.

1.2  A dosha-k működése és helye a testben

A dosha-k az ájurvéda alapján, az elme és a test közötti kapcsolatot, műkődési elvet jelentik. A három dosha a Vata, Pitta, Kapha, ezek a test-lélek-elme működését szabályozzák és az öt elemet testesítik meg.

Vata (éter és levegő): száraz, hűvös, könnyű

Pitta (tűz és víz): forró, heves, savanyú, olajos

Kapha (víz és föld): nehéz, szilárd, olajos, tompa, édes

Vata egyensúlyzavar és a hideg, szeles idő között komoly kapcsolat van. A vata levegős dosha, így a sok levegő hatására elkezd túltengeni. Ennek jellemző panasza a gázképződés a belekben.

Pitta meleget érez, hajlamos az izzadásra energikus mozgékony. A tűz energiái mutatkoznak meg az érzelmekben is, nagyon mozgékony.

Kapha jellemzően hajlamos infarktusra, eldugult melléküregekre különböző nyálkahártya problémákra a túl sok víz miatt.

A dosha-k irányítják a test szöveteinek létrejöttét, fenmaradását, pusztulását, salakanyagok távozását. Felelősek az érzelmekért – félelem, düh, együttérzés, birtoklás. 

 

Vata

Pitta

Kapha

Testi funkció

Mozgás, belső szervek működése, idegrendszer

Emésztés, anyagcsere, hőmérséklet

Test felépítése, formája

Szellemi funkció

Lelkesedés, éberség, érzékszervek, elme

Intelligencia, érzelmek ellenőrzése

Stabilitás, kiegyensúlyozottság, emlékezet

Helye a testben

vastagbél

vékonybél

mellkas


Az ájurvéda szerint a dosha-k egyensúlya az egészség alapfeltétele. Amenniyben egy vagy több dosha kibillen az egyensúlyából, úgy testi-lelki szinten különböző tünetek jelentkeznek melyek később betegség formájában nyilvánulnak meg.
Az egyensúlyi állapot megőrzésének vagy visszaállításának elősegítésére, az ájurvéda bizonyos tartós, minőségeket ír le, amelyek az egész természetben megnyilvánulnak. Huszonöt ilyen guna vagy alapvető minőség létezik. 

Vata

hideg
száraz
könnyű
gyors
mozgó

szubtilis
változékony
durva
(vezeti a többi dósát)

Pitta

forró
nedves
könnyű
enyhén
olajos

folyékony
éles
savanykás szagú

Kapha

hideg
olajos
súlyos
édes
állandó

lassú
lágy
ragadós
tompa
sima


VATA jellemzői
Hideg – hideg végtagok, nem szereti a hideg éghajlatot. 
Mozgékony – attól függõen, hogy ez a dosha milyen egyensúlyben van, jó és rossz vérkeringést hoz létre, a magas vérnyomás a túlfokozott Vatával kapcsolatos, akárcsak a szív ritmuszavarai, az izomgörcsök és a háti fájdalmak. Az ideges, nyugtalan tekintet Vata-egyensúlyzavar jele.
Gyors – sok ezzek kapcsolódó vonáshoz vezet: új információk gyors megragadása, ugyanakakkor gyors elfelejtése.
Száraz - száraz bõr, száraz vagy fénytelen haj, fénytelen szem és minimális vagy mérsékelt izzadás. A bõr repedezett és törékeny lehet, hajlamos pikkelysömörre és ekcémára. 
Durva – durva bõr, sprõd haj

PITTA jellemzői
Forró – meleg, pirospozsgás bõr, mindenfajta gyulladás, túlmûködõ anyagcsere, melegségézet a gyomorban, a májban, a belekben stb. A Pitták általában szeretik a hideg ételeket és italokat, amelyek ellensúlyozzák saját hõjüket.
Éles – éleselméjûség, de ugynakkor csípõs neyelv, ugyanaz a minõség a test szélsõséges elsavanyodásához és gyomorsavtúltengéshez vezethet.
Nedves – bõséges izzadásban nyilvánul meg: a meleg izzadt tenyér tipikusan Pitta. A Pitták forróak és nedvesek lévén, rosszul tûrik a nyirkos nyári idõjárást.
Savanykás szagú – szélsõséges Pitta-jelenlét esetén rossz lehelet, savanyú testszag vagy rosszz szagú vizelet és széklet.

KAPHA jellemzői
Súlyos – minden súlyos rendellenesség Kapha-egyensúlyzavart sejtet, legyen az akár elhízás, hehéz emésztés vagy súlyos, nyomasztó depresszió.
Édes – amely súlyfelesleghez és cukorbetegséghez vezet, ha túlságosan sok édesség jut a testbe.
Állandó – ez a Kapha-típust tartózkodóvá teszi. A testi folyamatok nem mutatnak negy kilengéseket, a kapha állandó természete azza függ össze, hogy nincs szüksége kívükrõl jövõ ösztönzésre, mint a vatának vagy a Pittának. A Kaphák teste érzéketlen az olyan változásokra, amelyek a más testtípusúakat kibillentik egyensúlyukból. 
Lágy – ez a jellegzetességek széles skálájához vezet: lágy bõr és haj, lágy modor, lágy tekintet és a helyzetek igénytelen megközelítése.
Lassú – ez a Kapha-emberek jellegzetes lassú, folyamatos mozgásában nyilvánul meg, amely lassú beszéddel és megfontolt gondolkodással társul.


1.1  Testtípusok általános jellemzői

A fogamzás pillanatában meghatározódik az egyén alapvető alkata – elsődlegesen szülökben előforduló elemek alapján. Az egyéni típus attól függ a dosha-k milyen arányban vannak jelen az emberben. Az öngyógyítás, egyensúly megtartás alapfeltétele a dosha-k működése, működésük megértése.

VATA
A Vata felelős a testben minden mozgásért. A Vata olyan az emberek személyiségében, mint amilyen a szél a természetben, folyamatos mozgásban van és kedveli a gyorsaságot, a hideget, szárazságot és a könnyedséget. Mozgatja az izmokat, működteti a légzést, az idegrendszert és a táplálék mozgatásában is szerepet játszik.

A Vata-típus tulajdonságai

¨  Vékony testfelépítésű
¨  Gyorsak a cselekedetei
¨  Szabálytalan az étvágya és az emésztése
¨  Könnyen, felszínesen alszik, hajlamos az álmatlanságra
¨  Könnyen lelkesedik, eleven, élénk a képzelőereje
¨  Ingerlékeny; könnyen változik a hangulata
¨  Gyorsan tanul, gyorsan felejt
¨  Hajlamos az aggodalmaskodásra
¨  Hajlamos a székrekedésre, puffadásra
¨  Fáradékony; hajlamos az agyonhajszoltságra
¨  A testi és lelki életerő hirtelen kitörései jellemzik
A Vata típus alapvonása a változás, változékonyság akár a formájára, akár a beszédére, vagy a hangulatára nézve. A Vata típus könnyen válik kiszámíthatatlanná, mert mentális és fizikális energiája nem állandó. A Vata vezérli a többi dósát, ezért a Vata egyensúlyban tartása a legfontosabb.

PITTA
A pitta jellemzője a tűz, az erő a harciasság. Felelős a testben az emésztésért, az erőteljes érzelmekért.
 
A Pitta-tipus tulajdonságai

¨   Közepes a termete
¨   Közepes az ereje és a kitartása
¨   Időnként kínzó éhség és szomjúság keríti a hatalmába; erőteljes az emésztése
¨   Nehéz körülmények között hajlamos az indulatosságra és az ingerlékenységre
¨   Fehér, pirospozsgás, gyakran szeplős a bőre
¨   Nehezen viseli a napos, meleg időt
¨   Merész, vállalkozó és kedveli a kihívásokat
¨   Éles eszű
¨   Pontos, tisztán érthető a beszéde
¨   Az étkezési időket pontosan betartja
¨   Szőke, világosbarna vagy vörös a haja
¨   Éjszakánként arra ébrednek, hogy melegük van és szomjasak
¨   Szívesen magukra vállalják, vagy vállalnák az irányítást
¨   Tapasztalatból tudják, hogy mások időnként túlságosan igényesnek, gúnyosnak vagy kritikusnak tartják őket
¨   Határozottan, nagyokat lépkednek
 
A pitta- típus ismertetőjele az élénkség, a ragyogóan vörös haj és a pirospozsgás arcszín a pitta túlsúlyára utalnak ugyanúgy, ahogyan a nagyravágyás, az éleseszűség, a szókimondás, a bátorság is, továbbá a vitatkozásra és a féltékenységre való hajlam. Harcias vonásai azonban nem feltétlenül szembetűnők, faragatlanul nyilvánulnak meg. A pitták jó vezetői képességekkel rendelkeznek és kiváló szónokok. A kiegyensúlyozott pitták barátságosak, szeretetteljesek és elégedettek. Jellemző, hogy határozottan lépkednek; eszeveszetten megéheznek, ha egy-egy étkezés egy kicsit is késik; az éjszakák közepén szomjasan ébrednek; órájuk irányítja őket, és sajnálnak minden percet, amit elvesztegetnek.

KAPHA
A kapha a test struktúrájáért és az elme stabilitásért állandóságot ad, állóképességet biztosít. A kapha típus általában súlyos, jó állóképességnek és jó egészségnek örvend.
 
A Kapha-tipus tulajdonságai

¨   Szilárd, erős alkat
¨   Nagy fizikai erő és állóképesség
¨   Nyugodt elégedett személyiség
¨   Lassú felfogóképesség
¨   Hízásra való hajlam
¨   Lassú, gyenge emésztés
¨   Nehéz, elnyújtott alvás
¨   Lassan ébred
¨   Sokat töpreng mielőtt döntene
¨   Elégedettség
¨   Tiszteletben tartja mások érzéseit, véleményét
¨   Az evés vigasztalás számára

A kapha-tipus legfontosabb tulajdonsága a nyugodtság. A kapha dosha állhatatosságot és biztonságot nyújt, s a kapha személyiségeket erőteljes testfelépítésűvé és kitartóvá teszi. Az ájurvéda szerencsésnek tartja őket, s többnyire kiváló egészségnek örvendenek és derűsen, boldogan élik az életüket. Jellemző, hogy hosszasan töprengenek, mielőtt döntéseket hoznak; mélyen alszanak és lassan ébrednek fel; az ételekhez érzelmi szálak fűzik őket, és annyira elégedettek a fennálló helyzettel, hogy fenntartása érdekében másokat is megbékítenek vele.

Vegyes alkatok
 
A kétdoshás típus értelmezése
Születéskor mindenkiben van valami mindegyik doshából. Ahhoz, hogy valaki tiszta Vata, Pitta vagy Kaphának legyen nevezhetõ, az kell, hogy az egyik dosha túltengjen benne, de ezek a legtöbb emberre nem vonatkozó, ritka kivételek. A legtöbben kétdoshás típusúak vagyunk, ahol az egyik dosha, ha nem is túlságosan, de dominál.
 
A kissebséget alkotó egydoshás típusúak bizonyos értelemben szerencsések, mert nekik csak egy domináns tényezõvel kell törõdniük életük folyamán. Ez az elõny azonban csekély. Mindenkinek mindhárom doshát egyensúlyban kell tartania. Noha természetes, hogy az ember leginkább a saját testtípusaira figyel, nagyon fontos a többi dosha ismerete. Az a leghelyesebb, ha bármely testtípusról úgy gondolkodunk, hogy abban mindhárom dosha kifejezõdik, de figyelmünk nagy részét egy vagy kettõ köti le.
 
Vata-Pitta
Ezek az emberek általában vékony testalkatúak, akárcsak a tiszta Vata-típusúak. Vata testvérpárjukhoz hasonlóan gyors mozgásúak és beszédesek, de azoknál vállalkozóbb kedvûek és élesebb intellektusúak (mindkettõ Pitta-jellemvonás). Kevéssé mutatják a Vaták szélsõségességeit  – kevésbé érzékenyek, fizikailag törékenyek és/vagy szábálytalanok. A Pitta-befolyás általános stabilitást kölcsönöz alkatuknak. Erõsebb az emésztésük, mint a Vata-típusé, és jobban tûrik a hideget, mert a Pitta javítja a vérkeringést. A környezetre túlzottan érzékeny Vata-típus gyakran lesz  a zaj, a huzat vagy a fizikai kényelmetlenség iránti rossz tûrõképességének az áldozata, ami a Vata-Pittára érvényes.

Pitta-Vata
Az e testtípusba tartozó emberek általában közepes testalkatúak, erõsebbek és izmosabbak a Vata-Pittáknál, akik közelebb állnak az inas, csontos fizikumú tiszta Vatákhoz. A Pitta-Vaták gyors mozgásúak. Jó állóképességgel rendelkeznek, és többnyire magabiztosak. Nyilvánvaló bennük a Pitták erõteljessége. A Vata könnyedsége, ha nem is olyan mértékben, de szintén megvan bebbük. Emésztésük erõsebb, és ürülésük sokkal szabályosabb, mint a Vata-Pittáké vagy a Vatáké. Örülnek a kihívásoknak, a problémákat lelkesen, gyakran agresszíven kezelik.
A Vata-Pitta és a Pitta-Vata egyaránt hajlamot mutathat a félelemre és a haragra, a két dosha negatív érzelmeire. Ha egyensúlyuk felborul, vagy stressz hatása alá kerülnek, ez a kombináció feszültté, makaccsá és bizonytalanná teszi õket.

Pitta-Kapha
A Kapha-dosha olyan erõs alkati jellem, hogy vaskos, nehéz fizikuma még akkor is megnyilvánul a kétdoshás típusokban, ha nem az elsõ helyen áll. A Pitta-Kaphák általában könnyen felismerhetõk, mert a Pitta erõteljes stílusa a Kapha masszív  testtével párosul. Sokkal izmosabbak, mint a Pitta-Vaták, sõt kimondottan  testesek is lehetnek. Személyiségük a Kapha stabilitását mutatja, de a Pitta erejével, kiegészülve a haragra és a kritikára való hajlammal, ami általában sokkal nyilvánvalóbb, mint a Kapha higgadt nyugalma. Ez különösen sportolók számára jó testtípus, mert a Pitta energiája és célratörése a Kapha kitartásával párosulva általában igen jó fizikai egészséggel jár.

Kapha-Pitta
A Kapha szerkezeti szilárdsága ebben a típusban még jobban elõjön. A Kapha-Pittáknak általában jó izomzatuk van, de nagyobb mennyiségû zsírral, mint a Pitta-Kapháknak vagy a Pittáknak. Hajlamosabbak a kerekded arcra és idomokra, mint a többiek. A Pitta-Kapháknál inkább hajlanak a lassú mozgásra és a fokozott elegedettségre, amihez a Kapha még több életerõt és tartós energiát biztosít. Jól érzik magukat, ha rendszeresen mozoghatnak, testmozgással egyensúlyozva a kapha tehetlenségre és tompaságra való hajlamát, de a Pitta-Kapháknál kevésbé motiváltak az aktivitásra.

Vata-Kapha
Ennek a típusnak gyakran komoly nehézséget okoz az, hogy egy írásos tesztbõl felismerje magát, mert a Vata és a Kapha ellentétes irányúak (nem is beszélva a Vata határozatlanságáról). Az áruló nyom általában az, hogy a vékony Vata-keret feltûnõen kombinálódik a kapha elengedett, könnyelmû stílusával, amelyet egy tiszta Vata soha nem mutat. Más oldalról nézve ezek Kapha személyiségek, akiknél valahogyan nem fejlõdött ki a testi zömökség. Sõt mivel a vata szabálytalansága uralja a fizikumot, ezek igen kicsiny emberek is lehetnek.
Ellentétben az örökmozgó Vatákkal, a Vata-Kaphák egyfajta belsõ stabilitást mutatnak, általában kiegyensúlyozottak, de stressz hatására Vata-vészreakciókkal reagálhatnak. Ez a típus hajlik a gyors és határozott cselekvésre, de jellemzõ rá az a Kapha-tulajdonság is, hogy szereti a dolgokat halogatni. A felhalmozás és megtartás vágya is jelen lehet benne. Mivel mindkét dosha hideg, ezek általában nem szeretik a hideg idõt. Emésztésük a hideg doshák következtében szabálytalan vagy lassú lehet.

Kapha-Vata
Ez a típus közel áll a Vata-Kaphákhoz, de többnyire szilárdabb testalkatú és lassúbb mozgású. A Kapha ezeket kiegyensúlyozotabbá és még elengedettebbé teszi, mint a Vata-kaphákat, de a Vaták túlzott lelkesedése nélkül. Általában atletikusabb alkatúak és nagyobb az állóképességük. A Vata-Kaphákhoz hasonlóan õk is sokat panaszkodnak emésztési rendellenességekre, és rosszul tûrik a hideget.

A háromdoshás típus értelmezése
A háromdoshás típusról általában azt tartják, hogy a legjobb esélyekkel rendelkezik az egyensúly fenntartására, mert a Vata, a Pitta és a Kapha aránya bennük közel egyenlõ. Nem egyetlen erõs ló viszi az egész fogatot. Egy igazi kiegyensúlyozott doshájú testtípus végeg jó egészségre, eszményi immunitásra és hosszú életre számíthat. Másrészt viszont az is igaz, hogy ha egyszer felborul az egynsúlya, akkor a háromdoshás típusnak megvan az a hátránya, hogy a helyreállításnál mind a háromra figyelemmel kell lennie: nincs vezérló, hogy vele állíthassuk le a megbokrosodott fogatot.

A doshák szívesen változnak, és olyan sokféleképpen kapcsolódnak egymáshoz, hogy nagyon kicsi a valószínûsége annak, hogy születésünkkor egyenlõ arányban legyenek jelen – olyan ez, mintha feldobnánk három pénzdarabot, és azok pontosan egy vonal mentén sorakozva érnének földet. Így végül az emberek többsége kétdoshás típusú. Az a lényeg, hogy ha nem is illünk bele egy-egy kategóriába, ismerjük meg önmagunkat, ami még akkor is lehetséges, ha testtípusunk kissé bizonytalan, valahogy úgy, mint a háromdoshás típus.

Az egy dósás típusok szerencsések, mert egész életen át az egyensúly megtartásához elég arra a dósára koncentrálniuk.

#ájurvéda #ayurvéda #vata #pitta #kapha #doshák #elemek #dósa #dósák #dosha #ájurvédatesttípus #jellemzők #guna #egészségmegőrzés

 

 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kitri (más néven kitchari) - az ájurvédikus gyógyító étel

Kitchari (kitri) - az ájurvédikus gyógyító étel A kitri egy indiai gyógyító egytálétel, amit mung babból és baszmati rizsből készítenek. Ez az igazán egészséges étel, ízletes, nagyon tápláló és könnyen emészthető - az ájurvédikus élet módnak nélkülözhetetlen része . A rizs és a mung bab is édes és hűsítő minőségűek az ájurvéda sze mpontjából.  A rizs és mung bab együtt, teljes értékű fehérjével látja el a szervezetedet és minden ájurvédikus testtípus számára kedvezően hat. Ez az egyszerű egytálétel a test minden szövetét táplálja. Az ájurvédában a legtöbb betegség esetén és a különböző tisztító kúrákban alkalmazható a kitri diéta, hogy helyreállítsd vele szervezeted egyensúlyát.A kitri nagyon jó energiával látja el a szervezeted és fiatalító hatású. A fűszerezését kedvedre tudod variálni, így igazán változatos és ennek köszönhetően, sosem lehet megunni:) A fűszerezést ájurvédikus testalkatodnak megfelelően össze tudod állítani. Nagyon sok kitri receptet találsz a

Tojás helyettesítése, tojásmentes táplálkozás

Sokszor hangzik a kérdés a jógázóktól, hogy a jógikus táplálkozásban ha nem eszünk tojást , hogyan helyettesítjük. ( hogy miért nem eszünk tojást arról itt olvashatsz ) Elsődleges válaszom sehogyan, ha lehet elkerüljük - azért lentebb leírom, a megoldásokat:)  Amikor Tudatos táplálkozás és vegetáriánus főzőtanfolyamot tartunk, ott sem cél, hogy a húsos ételek hús nélküli verzióját készítsük el. Inkább az a célunk, hogy megmutassuk milyen fantasztikus, változatos a húsmentes konyha, mennyi finom étel létezik a világ minden táján, melyek nem tartalmaznak húst. Inkább szeretnénk megmutatni a húsmentes étkezés változatosságát, mint valamilyen zöldséges utánzatát a húsos ételeknek. Azaz nem nagyon készítünk tojásos ételeket tojásmentesen - pl a hogy sosem eszem vega kolbászt, úgy sosem csináltam vegetáriánus rántottát - lévén ha nem eszem húst vagy éppen tojást, miért egyek valamit ami teljes olyan kinézetre és ízre, csak éppen nem az:) Részben az ételek egy része ami tojásos gond

Az asafoetidat hatásai - ördöggyökér, a hagyma helyettesítője

Az asafoetida nagyon illatos, pikáns, hevítő hatású gyógynövény, amely alapvetően egy fa nedvének a gyanta kivonata. Az illata a hagymáéhoz hasonlít, nagyon erőteljes és hagyma helyett akár használható is az ételek elkészítésénél. Mi nem fogyasztunk hagymát és sokszor kérdezik a jógás tanulok és mit használunk helyette... hát asafoetidát:) Erőteljes élénkítőszer. Felpörgeti az emésztés tüzét (az agni-t) is, segít a méregtelenítésben és a puffadás ellen is jól használható, enyhíti a székrekedést. A lerakódott salakanyagot feloldja az emésztőrendszerből.  Ha hüvelyesekkel összefőzzük, segíti azok emésztését és csökkenti a gázképződést. Nagyon jó görcsoldásra, és hashajtásra is használható. Féreghajtó hatása is van. Megfázásoknál is hasznát vehetjük, mert lazítja a köpetet és fertőtlenítő hatással rendelkezik. Külsőleg ájurvédában használják ízületi gyulladásoknál és hasi fájdalmaknál. Mivel tamasztikus hatású (a tamsztikus ételekről itt olvashatsz) tompítja az e