Ugrás a fő tartalomra

Tégy a gerinced egészségéért! - Vakrászana (Gerinccsavarás 1.)

 A Vakrászana (Gerinccsvarás 1.) egy ülő helyzetből végzett gerinccsavaró gyakorlat. 

A Vakrászana harmonizálja az egész szervezet működését. Átmasszírozza a belső szerveket (máj, gyomor, lép, hasnyálmirigy) és kiváló emésztési problémáknál, székrekedésnél is. 
Rugalmasan tartja a tested és erősíti a gerinc menti izmokat. Nyújtja az ülőmunka miatt befeszült területeket - háti, deréktáji, nyaki területet, a csípő körüli izmokat és az oldalsó törzsizmokat is.  Segít a gerinc egészségének megőrzésében, az ülőmunka okozta problémák kompenzálásában.
Mint minden csavaró és előrehajító gyakorlat jó  a hasi zsírpárnák ledolgozására is. 
Az egész testet energetizálja azáltal, hogy a gerinc menti területet felfrissítni. 



Hogyan végezd el?

  1. Ülj le a talajra kinyújtott lábakkal. Kiindulási póz a Dandászana (amiről egy korábbi bejegyzésben már írtam).
  2. Állítsd talpra a jobb lábad és tedd át a talpad a kinyújtott bal lábad külső oldalára, a térddel egy vonalba.
  3. Egy belégzéssel emeled a jobb kezed a magasba nyújtozz egyet az ülőcsontból kiindulva.
  4. Kilégézssel csavarodj el hátra és tedd a jobb kezed a gerinced vonalába - figyelj, hogy a gerinced egyenes maradjon.
  5. Belégzéssel emeld a bal kezed a magasba, nyújtoztasd meg a bal oldalad is, majd fogd át a jobb lábad.
  6. Kilégzéssel próbálj még jobban csavarodni.
  7. A bal lábad nyújtsd aktívan, nyújtózz a sarkaddal és pipálj a lábaddal, feszítsd vissza a külső talpéled. Úgy dolgozz vele, mint Dandászanában és Tadászanaban (Hegytartásban) Húzd fel a térdkalácsot, a combizmok segítségével és nyújtózz a sarkaddal, a kis lábujj, külső talpélet próbáld visszafeszíteni. A térdhajlatot, comb hátsó felét közelítsd a talaj irányába. Ha erőtlen a láb, nem tartod aktívan, akkor a törzsed is erőtlen lesz az ászanában.
Folyamatosan próbálj a medencédből a fejtetővel és a törzs mindkét oldalával nyújtózni, tarts meg a gerinced. tartsd a hasat, köldököt. 

Belégzéssel nyújtózz a szegycsonttal és fejtetővel fölfelé, nyisd a mellkast. Kilégzéssel nehezítsd a medencéd a talaj irányába és próbáld mélyíteni a pózt  csavarodj még jobban hátrafelé.  Folyamatosan legyen meg az ászana kivitelezése közben a nyújtózás érzése a testedben. A lapockákat húzd össze és nyisd a mellkast, ne engedd, hogy a fülek és a vállak közel kerüljenek egymáshoz. Figyelj, hogy az ászana közben a fejed ne lógjon, hanem legyen megtartott és aktívan nyújtózz a fejtetővel. A kinyújtott lábad sarkát nyújtsd el magadtól hosszasan és a behajlított lábadat told a talaj fel.
Az ászana kivitelezése kzben nyisd ki a szemed és ha a talajt látod vagy a plafont, akkor biztos, hoyg elmozdítottad a fejed, hozd visszaközéphelyzetbe.

Próbáld legalább 20-30 másodpercig megtartani a pózt.

Kijövetel a pózból: Belégzéssel emled a bal kart és csavarodj vissza, majd emeld el a jobb kezedet is.  Amikor visszaérkeztél végezd el a gyakorlatot a másik oldalra is. 

Amikor leteszed a kezed hátul leteheted a tenyered, de ha nem ér le az ujjbegyeket és teheted a talajra. Ha valamin ülsz pl. jogablokkon és nem ér le a kezed a talajig, akkor a kezed alá is tegyél alátámasztásnak valamit, pl jógablokkot, jógatéglát vagy csak mnéhány könyvet:)

Fontos, hogy  először ezt a gyakorlatot mindig a jobb lábra végezd el a vastagbél iránya miatt. 

Ne végezd a gyakorlatot ha gerincsérved van.  Kerüld ezt a gyakorlatot hasi sérvek  és fekélyek esetén is, valamint akkor is ha erős hasmenésed van. 

A jógagyakorlatokat először mindig hozzáértő jógaoktatóval sajátítsd el. 

Jó gyakorlást kívánok:)
szeretettel:
Kati

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kitri (más néven kitchari) - az ájurvédikus gyógyító étel

Kitchari (kitri) - az ájurvédikus gyógyító étel A kitri egy indiai gyógyító egytálétel, amit mung babból és baszmati rizsből készítenek. Ez az igazán egészséges étel, ízletes, nagyon tápláló és könnyen emészthető - az ájurvédikus élet módnak nélkülözhetetlen része . A rizs és a mung bab is édes és hűsítő minőségűek az ájurvéda sze mpontjából.  A rizs és mung bab együtt, teljes értékű fehérjével látja el a szervezetedet és minden ájurvédikus testtípus számára kedvezően hat. Ez az egyszerű egytálétel a test minden szövetét táplálja. Az ájurvédában a legtöbb betegség esetén és a különböző tisztító kúrákban alkalmazható a kitri diéta, hogy helyreállítsd vele szervezeted egyensúlyát.A kitri nagyon jó energiával látja el a szervezeted és fiatalító hatású. A fűszerezését kedvedre tudod variálni, így igazán változatos és ennek köszönhetően, sosem lehet megunni:) A fűszerezést ájurvédikus testalkatodnak megfelelően össze tudod állítani. Nagyon sok kitri receptet találsz a

Szilva chutney (csatni)

Szilva chutney (csatni) Valaki kérte, hogy tegyek fel szilva chutney receptet, mert a szilva szezon közepén sok szilvát kapott. Örömmel teszek a kérésnek eleget, mert a csatnik közül a kedvencem a szilva:) A csatnik (chutney) olyan minden ízlelőbimbónkat igénybe vevő csemegék, melyek célja az ételek ízének kiemelése. Általában egyszerre édes, sós, csípős vagy akár savanyú ízeket is intenzíven hordozhat egy csatni magában.  Készülhetnek nyersen vagy főzve is. Radha Red Szilva chutney ( csatni) hozzávalói az eredeti recept szerint: 4 ek.  ghí (vagy vaj vegán változatban kókuszzsír) 1,5 tk. örölt koriander 1/4 tk. őrölt kardamom 1 egész szárított csili 3 ek . kókuszreszelék 1,5 kg érett kékszilva 2 bögre (500ml) nádcukor (én 1/2 bögrénél nem szoktam többet rakni, mert szeretem a savanykás ízt) csipetnyi kámfor (elhagyható) Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj :) Készítsd elő a szilvát, mosd meg, magozd ki és vágd 8 részre.  A ghít (vagy vajat)

Tojás helyettesítése, tojásmentes táplálkozás

Sokszor hangzik a kérdés a jógázóktól, hogy a jógikus táplálkozásban ha nem eszünk tojást , hogyan helyettesítjük. ( hogy miért nem eszünk tojást arról itt olvashatsz ) Elsődleges válaszom sehogyan, ha lehet elkerüljük - azért lentebb leírom, a megoldásokat:)  Amikor Tudatos táplálkozás és vegetáriánus főzőtanfolyamot tartunk, ott sem cél, hogy a húsos ételek hús nélküli verzióját készítsük el. Inkább az a célunk, hogy megmutassuk milyen fantasztikus, változatos a húsmentes konyha, mennyi finom étel létezik a világ minden táján, melyek nem tartalmaznak húst. Inkább szeretnénk megmutatni a húsmentes étkezés változatosságát, mint valamilyen zöldséges utánzatát a húsos ételeknek. Azaz nem nagyon készítünk tojásos ételeket tojásmentesen - pl a hogy sosem eszem vega kolbászt, úgy sosem csináltam vegetáriánus rántottát - lévén ha nem eszem húst vagy éppen tojást, miért egyek valamit ami teljes olyan kinézetre és ízre, csak éppen nem az:) Részben az ételek egy része ami tojásos gond