2016. július 9., szombat

A málna jótékony hatásai és ájurvédikus alkalmazása

málna ájurvéda, ájurvédikus ahtás, ájurvéda gyógyhatás, málna jótékony hatásaiA málna egy olyan apró bogyós gyümölcs, amely nagyon sok jótékony hatással rendelkezik. 

Nagyon sok vitamint, ásványi anyagot tartalmaz (B1, B2, kálium, kálcium, magnézium, vas)  és erősíti az immunrendszert.

Nagyon jó vértisztító és vérszegénység esetén is jótékony a rendszeres fogyasztása. Kedvezően hat a vérnyomásra és a vércukor szintjére is.
 Kedvezően hat az emésztésre, segít helyreállítani a bélflóra egyensúlyát. 

A málna levelei is értékesek. A málna tea antibakteriális, így jó felfázásnál, húgyúti panaszoknál, megfázásnál.
 
Az ájurvédában édes, enyhén savanyú, enyhén fanyar és hűsítő hatásúnak minősül. Stimulálja a vata-t és megnyugtatja a kapha-t.  Pittáknak csak mérsékelten alkalmazható. 

Az ájurvéda egyszerre legfeljebb két marék málna elfogyasztását javasolja, különben elképzelhető hányinger vagy hányás. 

Soha nem fogyaszd együtt tejjel, joghurttal vagy sajttal, mert így bőrbetegséget akár fekélyeket is okozhat. 

Néhány ájurvédikus alkalmazási mód:

Égető vizelet esetén, fogyassz el 20 szem málnát egy teáskanál kandiscukorral és igyál hozzá egy csésze vizet. Ez segít csökkenteni a gyulladást  a húgyutakban és megszüntetni az égető érzést.

Ínyvérzésnél , vagy erőteljes menstruációnál  üres gyomorra fogyassz el 10 vagy 20 szem málnát, kétszer vagy háromszor a nap során.

Vérzési rendellenességekre igyál egy csésze málnalevelet, amihez adj hozzá egy csipet őrölt római köményt és egy csipet édesköményt. Ez a keverék segít csillapítani a vérzést.


Vegyszermentes (bio) málnát fogyassz és vedd figyelembe, hogy nem lehet sokáig tárolni.

felhasznált szakirodalom: dr. Vasant Lad és Usha Lad Ájurvéda szakácskönyve 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése