2017. január 20., péntek

Erősítsd az immunrendszered

Az év első néhány hetében sokan panaszkodtak megfázásra, emésztési problémákra, influenzára vagy éppen valamilyen típusú vírusos megbetegedésre.

Egy adott környezetben ugyanazon körülményekkel, kórokozókkal találkozik mindenki, de nem mindenki lesz beteg. Az, hogy beteg leszel-e azon múlik, hogy az immunrendszered mennyire képes megfelelően reagálni a külső környezetből érkező hatásokra. Az immunrendszered a szervezeted védelmezője. Képes  felismerni a szervezetedben az idegen betolakodókat és elpusztítani, hatástalanítani őket. Az immunrendszerednek része a bőr, az emésztőrendszer, a légutak, a húgyutak is.


Az év végi ünneplések, karácsonyi lakomák után sokak emésztőrendszere túlterhelődött, ettől megnő az "ama" (méreganyag, az ájurvédában úgynevezett megemésztetlen táplálék") szintje a szervezetben és könnyen legyengül az emberek immunrendszere. Amikor az immunrendszered legyengül, akkor nagyon könnyen megfázol, elkapsz valamilyen betegséget.

Annak érdekében, hogy megelőzd a betegeskedést, erősítsd az immunrendszered. Néhány egyszerű tipp az immunrendszered erősítésére:

Szabadulj meg a méreganyagoktól!
Kerüld el azokat a rossz szokásokat, amik terhelik a szervezetedet és hozzájárulnak a méreganyagok felhalmozódásához. Kerülendő szokások: alkoholfogyasztás, dohányzás, túl evés, nem tiszta minőségű, állott ételek fogyasztása, túl késői evés, stressz, szorongás. A komolyabb méregtelenítésre, majd a tavasz lesz a megfelelő időszak. A méregtelenítésről részletesen itt olvashatsz.

Javítsd az emésztésed
Mivel az immunrendszered jelentős része az emésztőrendszerben található, ezért  törekedj az egészséges, életenergiát adó, friss, vegyzsermentes ételek fogyasztására, mert ezek erősítik az immunrendszered. (részletesen arról, hogy milyen ételeket érdemes fogyasztani itt olvashatsz)
Igyál eleget
Fogyassz elegendő folyadékot -  minimálisan napi 2.5 liter. Télen a legjobb, ha ez a mennyiség meleg levesekből, meleg italokból, gyógyteákból tevődik össze. Kerüld el a hideg italokat. 

Jógázz
A jóga támogatja a szervezeted működését. Harmonizálja a légzést, keringést, emésztést hormonrendszert, erősít és rugalmasabbá teszi az izmokat, ízületeket. A jógagyakorlás megszünteti a stresszt, segít a testednek megszabadulni a méreganyagoktól és javítja a közérzeted, kedélyállapotod. 

Tartózkodj a friss levegőn
Minden nap szakíts időt arra, hogy jól felöltözve sétálj a friss levegőn. A lakást is rendszeresen szellőztesd ki. Nem csak erősíti az immunrendszered, de energiával is feltölt.

Légy nyugodt, ne stresszelj
A stressz, az  állandó feszültség, az aggodalmaskodás, a szorongás, az idegeskedés, a dühöngés, az agresszió és a türelmetlenség mind gyengítik az immunrendszered. Próbálj nyugodt, kiegyensúlyozott maradni. Ne idegeskedj a dolgok miatt, légy pozitív. Hagyj időt minden nap feltöltődésre, kikapcsolódásra. 

Pihenj eleget
Az éjszakai pihenés alatt a szervezeted regenerálódik. Ha nem alszol eleget, az nagymértékben gyengíti az immunrendszered.

Meditálj
A meditáció megnyugtatja az elméd, megszabadít a feszültségektől és segít kialakítani egy felszabadult, pozitív gondolkodást. Az alvás és a relaxáció mellett a meditációs az a módszer, amellyel a szervezeted igazán sejt szinten tud pihenni és töltődni. Megszünteti az életedben az aggodalmakat, a szorongást.Azáltal, hogy meditációval elérheted az elméd békéjét erősíted az immunrendszered.

Erős immunrendszert és betegségektől mentes időszakot kívánok:)
szertettel:
Kati 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése