2018. március 16., péntek

Egyszerű, zablisztes kréker (sós keksz)

Sokan szeretik a sós rágcsálni valókat, de a bolti ropik, sós perecek, kekszek, pogácsák sajnos nagyon gyenge minőségűek (nem túl jó minőségű alapanyagból készülnek) és sok esetben tele vannak ízfokozókkal, térfogat növelővel, mindenféle furcsa adalékkal, amikre a szervezetednek nincs szüksége. Ráadásul a fenti ételek nem frissek, állottak és ezért a fogyasztásuk a testben salakanyagok lerakódásához vezet. (az ételek frissességének fontosságáról itt olvashatsz)

Néhány kísérlet eredményeképpen készítettem ezt a zablisztes krékert a férjemnek:na és a jógás tanítványainknak, nagy sikere volt :)
Amennyiben gluténmentes zablisztet vásárolsz, GM diétába is jól beilleszthető.


zabliszt, zabos keksz, zablisztes keksz, gluténmentes keksz, bio, reform, gm keksz

Hozzávalók
  • 280 g zabliszt
  • 100 g vaj
  • 1 kk. sütőpor
  • 1 kk só
  • 3-5 ek tejföl
  • 1 kk pitta fűszerkeverék (más fűszerekkel helyettesítheted)
Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj!


A hozzávalókat egy tálba alaposan gyúrd össze, hogy kellemesen gyúrható tésztát kapj. Plusz tejföl hozzáadásával tudod lágyítani, ha úgy érzed szükséges. Pihentetni nem szükséges , de ha van időd a hűtőszekrénybe be is teheted a tésztát egy kis időre. Majd lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát vékonyra. Dereglye vágóval vágd formára és tedd egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Nekem nincs deszkám, mindig egy új sütőpapírt használok deszkának, ez nem csak higiénikus, de amikor elkészültek a zabkekszek egyszerűen a papírral együtt csak át kell emelni a tepsibe és nem kell utána mosogatni:) A tepsit tedd be 180-200 fokra előmelegített sütőbe és süsd készre. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése