Ugrás a fő tartalomra

Neked mennyire fontos a pihenés?

pihenés, kutya
Maja
Észrevetted már, hogy amikor az állatoknak vagy a pici babáknak, nincsen éppen semmi dolguk mivel töltik az idejüket?


Pihennek – ellentétben a felnőtt emberekkel, akik ha éppen nincsen semmilyen dolguk, gyorsan keresnek maguknak valami tenni valót, amivel lefoglalhatják magukat. Az állatok és a babák természetesen, ösztönszerűen érzik, hogy a szervezetük számára, amikor valami aktív dolgot végeztek, utána nagyon fontos a pihenés.

pihenés, kutya
Mici
A szervezetedben a vegetatív idegrendszer (autonóm idegrendszer) felel a belső környezet állandóságának, stabilitásának, a szervezet összhangjának fenntartásáért. Ezt az endokrin rendszerrel együtt végzi és hatással van a belső szervekre, szövetekre, mirigyrendszerre. Olyan folyamatokat szabályoz, melyek önkéntelenek, nem tudatosan befolyásolhatóak. Két fő része van: a szimpatikus idegrendszer és a paraszimpatikus idegrendszer. Ez a két fő rész ellentétes hatásokat vált ki és összehangolt működésük tartja fenn a szervezeted stabil belső környezetét. 


A szimpatikus idegrendszer fő feladata a szervezetedet felkészíteni a hirtelen terhelésekre, aktív tevékenységekre – többek között a stresszreakcióidért is ő felel. Hatására a  szív ritmusa fokozódik, tágul a pupilla, emelkedik a vérnyomás, nő a vérellátás az izmokban – felkészítve a szerveztet az aktív tevékenységre – és csökken a bőr és a belső szervek vérellátás (pl gyomor és bélrendszer, vese). A szimpatikus idegrendszeri tónusban a légzésszámod is nő. Minden aktivitásnál, stressz helyzetben a szimpatikus idegrendszered aktivizálódik. 

A paraszimpatikus idegrendszer fő feladata a szervezet feltöltése energiával és az energia megtartása. A paraszimpatikus idegrendszer hatására a szívritmus és a légzésszám csökken, a perisztaltika, a gyomor, a belső szervek  és a belső elválasztású mirigyek működése fokozódik. 

Ideális esetben a szimpatikus és paraszimpatikus idegrendszerednek kiegyensúlyozottan kellene működni. Sajnos a mai világban, a legtöbb ember szimpatikus idegrendszeri túlsúllyal él. Aminek a következtében kimerül a szervezet, romlik a belső szervek és a mirigyek funkciója. Különböző egészségügyi problémák jelennek meg az emésztés, veseműködés, hormonrendszer, idegrendszer vagy éppen a szív és érrendszer területén. Nagyon fontos megérteni, hogy a szervezeted pihentetése, feltöltése elengedhetetlen ahhoz, hogy jól tudj teljesíteni a hétköznapokban. A pihenésre fordított idő nem időpazarlás, nem fölösleges tevékenység, hanem az egészséges életmód egyik legfontosabb alapja. 

A mostanában oly divatos aktív pihenés szót töröld a szótáradból az eddig használt formában – sokan értik alatta a sporttevékenységeket, aktív izommunkát, lótás futást…. 
Amikor megmászol egy hegyet, az nem pihenteti a szervezted – olyankor szimpatikus idegrendszeri túlsúlyba kerülsz, hevesebben ver a szíved, fokozódik a légvétel, az izzadás, a szervezeted adrenalint (stressz hormonokat termel) etc.  . Amikor kifekszel egy pokrócra és nézed a felhőket vagy akár szundikálsz közben egy kicsit az igen, az valóban  pihenés, segít visszatölteni a szervezeted. Amikor az erdőben lassan sétálgatsz, élvezed a napsütést, a jó levegőt az pihentet, de amikor teljesítmény túrázol, az már nem lesz pihentető a szervezetedre nézve. 

Amennyiben túl aktív életet élsz, folyton pörögsz, nem tudsz nyugton lenni soha és már nem rendelkezel olyan ösztönös megérzésekkel, mint az állatok és a babák, akkor tudatosan kezd el beépíteni az életedbe a pihenést és feltöltődést. Egy-egy aktív tevékenység után, mindig hagyj időt a regenerálódásra, feltöltődésre. Kiválóan segítség a relaxáció, pihenés, meditáció és nagyon jó a regenerálódáshoz ha a természetben kint tartózkodsz. 

Hasznos, ha napi szinten beépíted a relaxációt az életedbe. Itt olvashatsz a relaxációról és ezen a linken ki is próbálhatod.

Törekedj rá, hogy a lehető legtöbb időt szenteld a pihenésnek. Hidd el ez nem időpocsékolás. Ne feledd, amikor kipihent vagy sokkal jobban tudsz teljesíteni, több  lesz az életenergiád, jobb a koncentrációd, jobban viseled a stresszt, normálisabban tudsz viselkedni a környezetedben élőkkel,türelmesebb vagy és pozitívabban látod a világot. 

feltöltődés, szimaptikus idegrendszer, paraszimpatikus idegrendszer,  relaxáció, aktív pihenés
Pihenés túrázás után



Ha személyre szabott megoldást szeretnél a problémáidra, szeretettel várlak egyéni ájurvédikus és táplálkozási életmódtanácsadásra.


Mélyedj el a tudatos jelenlétben, tapasztald meg a belső csendet, a teljesen feszültségektől mentes létezést. Szeretettel várunk  Meditációs és Önismereti tanfolyamunkra. 



Sok tudatos pihenéssel töltött időt kívánok:)

szeretettel
Kati

A kutyusok a képeken két kedves jógás tanulóm kutyusai. A gazdik hozzájárultak a fotók közzétételéhez, a kutyusokat pedig - Maját és Micit - az egész nem érdekli :)))

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kitri (más néven kitchari) - az ájurvédikus gyógyító étel

Kitchari (kitri) - az ájurvédikus gyógyító étel A kitri egy indiai gyógyító egytálétel, amit mung babból és baszmati rizsből készítenek. Ez az igazán egészséges étel, ízletes, nagyon tápláló és könnyen emészthető - az ájurvédikus élet módnak nélkülözhetetlen része . A rizs és a mung bab is édes és hűsítő minőségűek az ájurvéda sze mpontjából.  A rizs és mung bab együtt, teljes értékű fehérjével látja el a szervezetedet és minden ájurvédikus testtípus számára kedvezően hat. Ez az egyszerű egytálétel a test minden szövetét táplálja. Az ájurvédában a legtöbb betegség esetén és a különböző tisztító kúrákban alkalmazható a kitri diéta, hogy helyreállítsd vele szervezeted egyensúlyát.A kitri nagyon jó energiával látja el a szervezeted és fiatalító hatású. A fűszerezését kedvedre tudod variálni, így igazán változatos és ennek köszönhetően, sosem lehet megunni:) A fűszerezést ájurvédikus testalkatodnak megfelelően össze tudod állítani. Nagyon sok kitri receptet találsz a

Tojás helyettesítése, tojásmentes táplálkozás

Sokszor hangzik a kérdés a jógázóktól, hogy a jógikus táplálkozásban ha nem eszünk tojást , hogyan helyettesítjük. ( hogy miért nem eszünk tojást arról itt olvashatsz ) Elsődleges válaszom sehogyan, ha lehet elkerüljük - azért lentebb leírom, a megoldásokat:)  Amikor Tudatos táplálkozás és vegetáriánus főzőtanfolyamot tartunk, ott sem cél, hogy a húsos ételek hús nélküli verzióját készítsük el. Inkább az a célunk, hogy megmutassuk milyen fantasztikus, változatos a húsmentes konyha, mennyi finom étel létezik a világ minden táján, melyek nem tartalmaznak húst. Inkább szeretnénk megmutatni a húsmentes étkezés változatosságát, mint valamilyen zöldséges utánzatát a húsos ételeknek. Azaz nem nagyon készítünk tojásos ételeket tojásmentesen - pl a hogy sosem eszem vega kolbászt, úgy sosem csináltam vegetáriánus rántottát - lévén ha nem eszem húst vagy éppen tojást, miért egyek valamit ami teljes olyan kinézetre és ízre, csak éppen nem az:) Részben az ételek egy része ami tojásos gond

Az asafoetidat hatásai - ördöggyökér, a hagyma helyettesítője

Az asafoetida nagyon illatos, pikáns, hevítő hatású gyógynövény, amely alapvetően egy fa nedvének a gyanta kivonata. Az illata a hagymáéhoz hasonlít, nagyon erőteljes és hagyma helyett akár használható is az ételek elkészítésénél. Mi nem fogyasztunk hagymát és sokszor kérdezik a jógás tanulok és mit használunk helyette... hát asafoetidát:) Erőteljes élénkítőszer. Felpörgeti az emésztés tüzét (az agni-t) is, segít a méregtelenítésben és a puffadás ellen is jól használható, enyhíti a székrekedést. A lerakódott salakanyagot feloldja az emésztőrendszerből.  Ha hüvelyesekkel összefőzzük, segíti azok emésztését és csökkenti a gázképződést. Nagyon jó görcsoldásra, és hashajtásra is használható. Féreghajtó hatása is van. Megfázásoknál is hasznát vehetjük, mert lazítja a köpetet és fertőtlenítő hatással rendelkezik. Külsőleg ájurvédában használják ízületi gyulladásoknál és hasi fájdalmaknál. Mivel tamasztikus hatású (a tamsztikus ételekről itt olvashatsz) tompítja az e