2018. október 1., hétfő

Tégy a gerinced egészségéért! - Garudászana (Saspóz)

saspóz, sas póz, garudasana, garud ászana, garuda asanaA Garudászana (Saspóz) egy álló jógapóz, amely kiválóan fejleszti az egyensúlyérzékedet, erősíti a lábaidat, javítja a testtartásod és a koncentrációd. A Saspóz nem csak szép foráűs lábakat eredményez, de nagyon jól felfrissíti az idegrendszered is. 

Intenzív hatással van a lábakra, csípőre, nagyon jól oldja a csípőmerevséget, rugalmassá teszi a lábakat. Ez az ászana erőteljes hatást gyakorol az alsó két csakrára, s ezáltal az alhasi szervekre és a nemi működésre is.

Hogyan végezd el? 

Kiindulási póznak állj meg Tadászanaban (hegytartásban)
 1. Hajlítsd be a bal térded, és helyezd a bal lábadra a testsúlyodat, majd behajlított térddel, emeld el a talajtól a jobb lábad.
 2. A  jobb combod hátsó oldalát fektesd a bal combodra és próbáld meg a jobb lábszáradat átcsavarni a bal lábszáradon úgy, hogy a jobb sípcsontod a bal vádlidhoz érjen. . 
 3. Emeld a karjaidat a levegőbe behajlított könyékkel (90 fok legyen az alkarban és a könyékben) és a felkarod párhuzamos legyen a talajjal.
 4. Fektesd a bal felkarod legalsó részét (a könyököd fölötti részt) a jobb könyökhajlatodba.
 5. Majd csavard egymásba  a karjaidat úgy, hogy a tenyerek közelítsenek egymáshoz. A jobb felkarod továbbra is legyen párhuzamos a talajjal.
 6. Nyújtózz a fejtetővel és a szegycsonttal fölfelé, nyújtsd meg hosszan a gerinced.
 7. A törzsed mindkét oldalát próbáld egyformán nyújtani.
 8. A testsúlyodat próbáld egyenletesen eloszlatni a bal talpadon.
 9. Tartsd aktívan a medencédet, legyen megtartott a hasad és a köldök alatti rész is. 
 10. Nyisd ki a mellkasi területet: húzd a vállakat hátrafelé és a medencéd irányába, próbáld távolítani egymástól a kulcscsontokat. 
 11. Húzd be picit az állad és fejtetővel  nyújtózz fölfelé.
 12. A karokat és a lábakat is nyomd egymásnak.
 13. Keress egy fix pontot és próbálj arra koncentrálni - ez segít megtartani az egyensúlyod.
 14. Lélegezz egyenletesen 
Próbáld legalább 30-60 másodpercig megtartani a póz. 

A kitartás alatt, belégzéssel nyújtózz a fejtetővel és  a szegycsonttal fölfelé, megtartva a hasat és a hátat aktívan, majd kilégzéssel próbáld még jobban egymásba csavarni a karokat és a lábakat és  tartsd a lapockatájékot és távolítsd a kulcscsontokat. 

Kijövetel a pózból: lassan kezd el a karokat és a lábakat lebontani egymásról és állj meg Tadászanábán. majd végezd el az ászanát a másik oldalra is. 

Amennyiben a lábfejeddel még nem tudod átérni a vádlidat, akkor csak a combjaidat csavard át egymás fölött. Ha nem tudod tenyereidet még egymáshoz érinteni, akkor csak tartsd meg a a két tenyeredet a levegőben - vagy ha eléred megfoghatod a hüvelykujjad is.

Ne végezd a pózt, ha komolyabb térd vagy boka sérülésed van. Akkor se gyakorlod ezt a pózt, ha komolyabb gond van az egyensúlyérzékeddel és rendszeresen szédülsz. Amennyiben jelentősebb ízületi problémáid vannak (térd, boka, csukló, etc), akkor  kerüld ezt a pózt vagy csak nagyon rövid ideig tartsd ki. 

A jógagyakorlatokat először mindig hozzáértő jógaoktatóval sajátítsd el. 

Jó gyakorlást kívánok:)
szeretettel:
Kati

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése