2016. május 11., szerda

Egyszerű, egészséges sárgaborsó főzelék - rántás nélkül

sárgaborsófözelék rántás nélkül, egészséges sárgaborsó, sárgaborsó főzése, sárgaborsó recept, sárgaborsófőzelék rcept
Sárgaborsófőzelék
A hüvelyeseket nagyon kedvelem, mert nem csak finomak, laktatóak, de vegetáriánusoknak az egyik fő fehérjeforrást alkotják. 

A sárgaborsó főzelékről általában a legtöbben arra a rántással készült ételre gondolnak, amit az iskolai menzán kaptunk.
A sárgaborsó főzelékbe teljesen fölösleges a rántás, mert a hüvelyesek nagyon jól besűrűsödnek maguktól is. Így az étel nem csak egészségesebb, de sokkal egyszerűbb is lesz és szerintem ízletesebb is:) 

én egy kicsit másképpen fűszerezem, mert a kurkuma nagyon jól segíti a hüvelyesek emésztését, így minden hüvelyesből készült ételbe teszek. 

Hozzávalók:
500 g sárgaborsó
2 ek. ghí
csipet aszafoetida (1 kis hagymával helyettesítheted) 
1/4 tk. kurkuma
4 babérlevél
bors
víz 

Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj:)

A száraz sárgaborsó mosd meg alaposan a főzés előtti napon és áztasd be bő vízbe 1 éjszakára. Az elkészítésnél, másnap öntsd le róla a vizet és mosd át.

Helyezz egy edényt a tűzre, majd tedd bele a ghít. A felmelegedett ghíbe tedd bele a babérlevelet és az aszafoetidát és pirítsd egy picit - figyelj éppen csak az illata érződjön, nehogy odaégesd. (vagy a hagymát párold  üvegesre), majd tedd hozzá a kurkumát forgasd össze és öntsd hozzá a lecsepegtetett sárgaborsót így is pirítsd picit. Öntsd fel vízzel, tegyél hozzá sót és borsot ízlés szerint. Félrehúzott fedővel főzd puhára a sárgaborsót - ez több mint 1 óra lesz. Rendszeresen keverd meg és figyelj, hogy ha szükséges tegyél még hozzá vizet. A végén botmixerrel szoktam pürésíteni, hogy krémes legyen az állaga.

Készíthetsz hozzá vegetáriánus fasírtot - ha valami gabonafélét is teszel bele, akkor teljes értékű fehérjéhez juttatod a szervezeted a főzelékből és a fasírtból is - gluténmentes zöldségfasírt recept nemsokára a blogon:)

 De csinálhatsz hozzá  bundázott zöldséget (pakora) .

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése