2016. május 20., péntek

Tégy a gerinced egészségéért! - Vriksászana (faállás)

fa póz, fapóz, faállás, vrisasana, jóga póz, jógagyakorlat, jóga gyakorlat, féllábon állás, egyensúlyi póz,
Vriksászana (faállás)
A vriksászana (faállás) egy kiváló egyensúlyi pozíció.  Álló jógapózként itt is elmondható, hogy erősíti a stabilizáló izmokat - erősíti a láb izomzatát, medence körüli izomzatot, mély hátizmokat. 

Ez is egy kiváló tartásjavító jógapóz.  A faállás gyakorlása erősíti a láb izmokat, bokákat és a térd körüli izomzatot, combokat -  segít helyreállítani a talpboltozati rendellenességeket és sokat segíthet a térd problémáknál is. 

A faállás javítja az egyensúlyérzéket és benned is egyensúlyt teremt. Az egyensúly fenntartásához  az egyensúlyközpontok a belsőfülben és az agyban folyamatosan kommunikálnak ilyenkor a test tartásáért felelős izmokkal. A faállás rendszeres gyakorlásával egy fa stabilitását fejleszted ki magadban.

Bármikor, amikor nyugtalan az elméd, próbáld gyakorolni a vriksászánat, mert segít elcsendesíteni a gondolatokat és fókuszáltabbá tesz.

Hogyan végezd el?
  1. Állj meg összezárt lábakkal - Tádászanában (hegytartásban) A két talpadról a testsúlyodat helyezd át a bal lábadra. 
  2. A jobb lábadat hajlítsd be, fordítsd oldalra.  
  3. Majd a talpad helyezd combodra. Próbáld a sarkadat minél közelebb tenni a gáthoz.  
  4. Amikor úgy érzed stabilan állsz, tedd össze a kezeidet a mellkasod előtt imapózban és belégzéssel emeld a kezeket a fejed fölé.
  5. Tartsd stabilan a medencédet - has aktív végig - és a törzsed mindkét oldalával próbálj egyformán nyújtózni.
  6. A tekinteted nézzen egyenest előre és rögzítsd fixen egy pontra. Próbáld megfigyelni, ahogy a tested folyamatosan próbál azon dolgozni, hogy ne billenj ki az egyensúlyból.
  7. Ahogy emeled a kezeket figyelj rá, hogy a mellkasod ne nyomd össze.
Kijövetel a pózból: kilégzéssel engedd le a karokat, majd fordítsd a behajlított lábad középre és utána kinyújtva tedd a talajra. A gyakorlat végén a kiindulási pózban (hegytartásban) pihenj meg és próbáld megfigyelni milyen érzetek vannak a testedben az egyensúlyi póz, a vriksászana elvégzése után.

A kitartás alatt tartsd stabilan a lábaidat, a kinyújtott láb talpát nyomd a talajba és behajlított lábadat aktívan nyomd a combodba. Végig próbálj belégzéssel nyújtózkodni fejtetővel és szegycsonttal. Kilégzéssel nyomd a talpad a talajba, és a behajlított lábad talpát, sarkát told finoman a combodba.

fa póz, fapóz, faállás, vrisasana, jóga póz, jógagyakorlat, jóga gyakorlat, féllábon állás, egyensúlyi póz,
Vriksászana (faállás)

A vállövedet próbáld szélesíteni és nyitni a mellkast. A lapockáidat húzd befelé és lefelé a hátadba, és a vállakat gördítsd hátrafelé lefelé, távolítsd el a fülektől – úgy dolgozz, ahogy Tádászanában (A tádászanáról itt olvashatsz).

Szegycsonttal nyújtózz felfelé, húzd be a lengőbordákat is, figyelj rá, hogy ne emeld ki a bordakosarad. 

Törekedj rá, hogy ne csavard el a medencédet a gyakorlat közben, a mellkasod és a medencéd is előre nézzen. 

Lélegezz egyenletesen, könnyedén az ászana kitartása alatt.


Ha nem tudod a lábadat közel tenni a gázhoz akkor vagy a térded felett vagy alatta helyezd el a talpad - a térdízületet semmiképpen ne nyomd meg.

Ne végezd a gyakorlatot, ha valamilyen komoly boka vagy térdproblémád van. Egyensúlyi betegségnél,  szédülésnél, kezeletlen magas vérnyomásnál.

A jógagyakorlatokat először mindig hozzáértő jógaoktatóval sajátítsd el. 

Jó gyakorlást kívánok:)
szeretettel:
Kati

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése