2016. szeptember 5., hétfő

A spenót hatásai és ájurvédikus alkalmazása

A spenótról Popeye óta tudja mindenki, hogy életerő, egészség:) A spenótban számos vitamin és nyomelem található. Gazdag vasban, klorofillban, folsavban, béta karotinban, magnéziumban, A és C vitaminban. Található benne kálium, kalcium, K vitamin.

A spenótnak magas a rosttartalma is, ami segít a beleket tisztán tartani.
 
spenót, spenót vas tartalom, spenót ájurvéda, spenótos ételek, spenót gyógyhatásaFogyaszthatod nyersen és főzve is. Nyersen kitűnő salátának és főzve, párolva, levesként vagy főzeléknek is szokták fogyasztani. Az ájurvédában számos spenótos recept létezik.
 
A nyers spenót az ájurvédában fanyar és enyhén csípős, hatásait tekintve édes, hűsítő és csípős utóhatással rendelkezik.

A főtt spenót fanyar, savanyú melegítő hatású és édes utóhatással rendelkezik. Hashajtó hatása van és nehéz emészteni.

A spenótot veseköves vagy epeköves állapotban nem szabad fogyasztani.
 
Néhány ájurvédikus alkalmazási mód:

A spenót levét alkalmazhatod a bőrödön, ahol valamilyen duzzanat van. Segít a duzzanatot lehúzni.

Amennyiben hörghurutod van, enyhítheted a tüneteket azáltal, hogy naponta két alkalommal 1/3 csésze spenótlevet egy csipet pippalival (hosszú borssal) megiszol.

Krónikus köhögésre, igyál naponta kétszer üres gyomorra 1/2 csésze spenót levest, 1/4 tk gyömbérrel.

Vegyszermentes (bio) spenótot fogyassz.

A blogon nemsokára közzé teszek néhány ájurvédikus spenótos receptet is. :)
felhasznált szakirodalom: dr. Vasant Lad és Usha Lad Ájurvéda szakácskönyve
 
 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése