Itt az ősz és akad káposzta bőven a piacok kínálatában:) Egyáltalán nem drága zöldség és nagyon változatosan elkészíthető.
A káposzta az ájurvéda szerint keserű, fanyar és hűsítő. Könnyű és emésztést segítő hatású, serkenti az emésztés tüzét az agnit. A káposzta száraz és megkötő tulajdonságokkal is rendelkezik , ami székrekedést és gázokat okozhat.
Káposztás subji |
Bár ez a recept mindhárom dhosát kiegyensúlyozza, Vataknak ezt mértékkel kell fogyasztani. A kurkuma, hing és a só segítenek csökkenteni azon tulajdonságokat, melyek fokozzák a Vatat. Ez a subji recept, orvosi felhasználását tekintve úgy működik, mint egy enyhe hashajtó.
Hozzávalók
1 közepes fej káposzta apróra vágva
2 ek. ghí (tisztítitt vaj vagy vegán változatban kókuszzsír )
1/2 tk. fekete mustármag
1/2 tk. római kömény
1/4 tk. kurkuma
csipet aszafoetida (hing) itt olvashatsz róla bővebben
1/4 tk. só
1 kis chili
Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj!
A felvágott káposztát mosd meg kétszer. Melegítsd fel az edényt közepes lángra és
tedd bele a ghít, majd a fekete mustármagot - a
legjobb ha letakarod, mert amikor kipattog, akkor kiugrálhat az
edényedből.
Húzd le a tűzről picit az edényt amíg pattog a mustármag,
majd add hozzá a római köményt, majd ha pirulni kezdett add hozzá az
aszafoetidát, a kurkumát és a chilit. Utána add hozzá a
káposztát és a sót,. Keverd össze és tedd rá a fedőt.
Tedd takarékra és addig főzd, amíg a káposzta meg nem puhul, de még ropogós marad. (kb. 8-10 perc)
Tálalhatod rizzsel vagy chapati kenyérrel - receptet itt találod.
Ha szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni, szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra.
Jó étvágyat kívánok:)
szeretettel:
KAti
Megjegyzések
Megjegyzés küldése