2016. szeptember 13., kedd

Káposztás subji - ájurvédikus zöldséges főétel

Itt az ősz és akad káposzta bőven a piacok kínálatában:) Egyáltalán nem drága zöldség és nagyon változatosan elkészíthető. 

A káposzta az ájurvéda szerint keserű, fanyar és hűsítő. Könnyű és emésztést segítő hatású, serkenti az emésztés tüzét az agnit.  A káposzta száraz és megkötő tulajdonságokkal is rendelkezik , ami székrekedést és gázokat okozhat.  

káposzta ájurvéda, káposztás szabdzsi, káposztás subji, káposztás étel, káposztás recept, vata recept, pitta recept, kapha recept
Káposztás subji
Bár ez a recept mindhárom dhosát kiegyensúlyozza, Vataknak ezt mértékkel kell fogyasztani. A kurkuma, hing és a só segítenek csökkenteni azon tulajdonságokat, melyek fokozzák a Vatat. Ez a subji recept, orvosi felhasználását tekintve úgy működik, mint egy enyhe hashajtó.

Hozzávalók 
1 közepes fej káposzta apróra vágva
2 ek. ghí (tisztítitt vaj vagy vegán változatban kókuszzsír )
1/2 tk. fekete mustármag
1/2 tk. római kömény
1/4 tk. kurkuma
csipet aszafoetida (hing) itt olvashatsz róla bővebben
1/4 tk. só
1 kis chili

Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj!

A felvágott káposztát mosd meg kétszer. Melegítsd fel az edényt közepes lángra és tedd bele a ghít, majd a fekete mustármagot - a legjobb ha letakarod, mert amikor kipattog, akkor kiugrálhat az edényedből. Húzd le a tűzről picit az edényt amíg pattog a mustármag, majd add hozzá a római köményt, majd ha pirulni kezdett add hozzá az aszafoetidát, a kurkumát és a chilit. Utána add hozzá a káposztát és a sót,. Keverd össze és tedd rá a fedőt. Tedd  takarékra és addig főzd, amíg a káposzta meg nem puhul, de még ropogós marad. (kb. 8-10 perc) 
Tálalhatod rizzsel vagy  chapati kenyérrel - receptet itt találod.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése