Beköszöntött az ősz és ilyenkor bizony jobban kívánjuk az édes, zsíros ételeket, mert ezek segítenek a vata minőségét kiegyensúlyozni a szervezetünkben.
A halava általában egy búzadarából készült indiai édesség, amiről az ájurvéda azt tartja, hogy forrón fogyasztva a kezdődő megfázást is elmulasztja.
Ez a recept sárgarépából készül - így pl. gluténmentes diétába is jól beilleszthető. Ezzel a fűszerezéssel biztosított mindhárom ájurvédikus dósa kiegyensúlyozása. Kapha testtípusok ezt mértékkel fogyasszák és a kapha alkat esetén inkább kecsketejjel készítve javasolt.
Kis étkezéseknél desszertnek tudod tálalni, fejenként 1/4 csészényi mennyiséget.
Hozzávalók 6 főre
1 csipet sáfrány
1 ek. víz
2 csésze finomra reszelt sárgarépa
1 ek. víz
2 csésze finomra reszelt sárgarépa
6 ek. ghí (tisztítitt vaj )
1 csésze tej
1/3 csésze cukor (teljes értékű nádcukor)
1/3 csésze cukor (teljes értékű nádcukor)
1/2 tk. őrölt kardamom
1 ek. szeletelt mandula
1 ek. szeletelt mandula
Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj!
Áztasd be a sáfrányt az 1 ek. vízbe, minimum 10 percre. Melegítsd fel az edényt közepes
lángra és
tedd bele a ghít, és add hozzá a sárgarépát. Főzd és keverd kb. 5 percig, amíg a répa nem lesz illatos és enyhén barnás színű. Folyamatosan keverve add hozzá a tejet, aztán a beáztatott sáfrányt és utána a többi hozzávalót is. Főzd alacsony lángon fedő nélkül, amíg minden folyadék elpárolog. ez kb. 12-15 perc. Keverd folyamatosan, hogy ne ragadjon össze és tálalhatod is:)
Ha szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni, szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra.
Szeretettel:
KAti
KAti
Megjegyzések
Megjegyzés küldése