2016. október 17., hétfő

Sárgarépa halava

Beköszöntött az ősz és ilyenkor bizony jobban kívánjuk az édes, zsíros ételeket, mert ezek segítenek a vata minőségét kiegyensúlyozni a szervezetünkben.

A halava általában egy búzadarából készült indiai édesség, amiről az ájurvéda azt tartja, hogy  forrón fogyasztva a kezdődő megfázást is elmulasztja.

Ez a recept sárgarépából készül - így pl. gluténmentes diétába is jól  beilleszthető. Ezzel a fűszerezéssel biztosított mindhárom ájurvédikus dósa kiegyensúlyozása. Kapha testtípusok ezt mértékkel fogyasszák és a kapha alkat esetén inkább kecsketejjel készítve javasolt. 

Kis étkezéseknél desszertnek tudod tálalni, fejenként 1/4 csészényi mennyiséget.

Hozzávalók 6 főre
1 csipet sáfrány
1 ek. víz
2 csésze finomra reszelt sárgarépa
1 csésze tej
1/3 csésze cukor (teljes értékű nádcukor)
1/2 tk. őrölt kardamom
1 ek. szeletelt mandula

Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj!

Áztasd be a sáfrányt az 1 ek. vízbe, minimum 10 percre. Melegítsd fel az edényt közepes lángra és tedd bele a ghít, és add hozzá a sárgarépát. Főzd és keverd kb. 5 percig, amíg a répa nem lesz illatos és enyhén barnás színű. Folyamatosan keverve add hozzá a tejet, aztán a beáztatott sáfrányt és utána a többi hozzávalót is.  Főzd alacsony lángon fedő nélkül, amíg minden folyadék elpárolog.  ez kb. 12-15 perc. Keverd folyamatosan, hogy ne ragadjon össze és tálalhatod is:) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése