Ugrás a fő tartalomra

Tejmentes, tojásmentes Sütőtökös muffin

Sütőtökös muffin
Október 31. Halloween éjszakája. Az ünnepe eredetileg az ősi kelta hagyományokból ered, de az angolszász területeken már komoly hagyományai vannak,   A szezonalitásnak megfelelően a Halloween és a tök elválaszthatatlanok egymástól.

Sokan, ilyenkor nagy energiabefektetéssel töklámpásokat faragnak, némely esetben szinte kis művészi alkotások elevenednek meg.

Nem vagyok az a töklámpás faragó fajta és igazából, a Halloween ünnepet mi nem tartjuk. Azonban, mivel ma a legtöbben szabadságon vannak, így ideális volt találni megint egy alkalmat egy hosszabb jógagyakorlásra:)  A Gyertyafényes Halloween Jógagyakorlás után, pedig stílusosan egy kis sütőtökös finomsággal szeretnék kedveskedni a jógázóknak:)

Hozzávalók 
2 bögre liszt ( én szeretem vegyesen használni pl. tk. tönkölybúzaliszt és fehér tönkölybúzaliszt)
3/4 bögre teljes értékű nádcukor
1 csg. sütőpor 1 tk. fahéj 
1 tk. szerecsendió
1/3 bögre repceolaj  1 bögre sütőtökpüré 1/2 bögre mazsola
1 bögre víz

Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj!
A sütőtökpürét készítheted sütőben vagy egy edényben a főzőlapon. Ha a főzőlapon csinálod, pucold meg a tököt és vágd apró kockákra. Tedd egy edénybe, önt alá vizet és párold puhára. Ezt követően botmixerrel tudod pürésíteni. tököt 
Keverd össze a száraz hozzávalókat egy tálba. Keverd hozzá a sütőtököt és a mazsolát is,majd öntsd hozzá az olajat, és a vizet. Néhány lágy mozdulattal dolgozd össze a tésztát. 
A muffin készítés egyik titka, hogy soha ne kevergesd hosszan a száraz összetevőket a nedvesekkel és ne hagyd sokáig állni. Majd adagold a tésztát a muffin formába - én most papírformákat használtam. Tedd 180 fokra előmelegített sütőbe és süsd készre (kb. 20-25 p).

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kitri (más néven kitchari) - az ájurvédikus gyógyító étel

Kitchari (kitri) - az ájurvédikus gyógyító étel A kitri egy indiai gyógyító egytálétel, amit mung babból és baszmati rizsből készítenek. Ez az igazán egészséges étel, ízletes, nagyon tápláló és könnyen emészthető - az ájurvédikus élet módnak nélkülözhetetlen része . A rizs és a mung bab is édes és hűsítő minőségűek az ájurvéda sze mpontjából.  A rizs és mung bab együtt, teljes értékű fehérjével látja el a szervezetedet és minden ájurvédikus testtípus számára kedvezően hat. Ez az egyszerű egytálétel a test minden szövetét táplálja. Az ájurvédában a legtöbb betegség esetén és a különböző tisztító kúrákban alkalmazható a kitri diéta, hogy helyreállítsd vele szervezeted egyensúlyát.A kitri nagyon jó energiával látja el a szervezeted és fiatalító hatású. A fűszerezését kedvedre tudod variálni, így igazán változatos és ennek köszönhetően, sosem lehet megunni:) A fűszerezést ájurvédikus testalkatodnak megfelelően össze tudod állítani. Nagyon sok kitri receptet találsz a

Szilva chutney (csatni)

Szilva chutney (csatni) Valaki kérte, hogy tegyek fel szilva chutney receptet, mert a szilva szezon közepén sok szilvát kapott. Örömmel teszek a kérésnek eleget, mert a csatnik közül a kedvencem a szilva:) A csatnik (chutney) olyan minden ízlelőbimbónkat igénybe vevő csemegék, melyek célja az ételek ízének kiemelése. Általában egyszerre édes, sós, csípős vagy akár savanyú ízeket is intenzíven hordozhat egy csatni magában.  Készülhetnek nyersen vagy főzve is. Radha Red Szilva chutney ( csatni) hozzávalói az eredeti recept szerint: 4 ek.  ghí (vagy vaj vegán változatban kókuszzsír) 1,5 tk. örölt koriander 1/4 tk. őrölt kardamom 1 egész szárított csili 3 ek . kókuszreszelék 1,5 kg érett kékszilva 2 bögre (500ml) nádcukor (én 1/2 bögrénél nem szoktam többet rakni, mert szeretem a savanykás ízt) csipetnyi kámfor (elhagyható) Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj :) Készítsd elő a szilvát, mosd meg, magozd ki és vágd 8 részre.  A ghít (vagy vajat)

Tojás helyettesítése, tojásmentes táplálkozás

Sokszor hangzik a kérdés a jógázóktól, hogy a jógikus táplálkozásban ha nem eszünk tojást , hogyan helyettesítjük. ( hogy miért nem eszünk tojást arról itt olvashatsz ) Elsődleges válaszom sehogyan, ha lehet elkerüljük - azért lentebb leírom, a megoldásokat:)  Amikor Tudatos táplálkozás és vegetáriánus főzőtanfolyamot tartunk, ott sem cél, hogy a húsos ételek hús nélküli verzióját készítsük el. Inkább az a célunk, hogy megmutassuk milyen fantasztikus, változatos a húsmentes konyha, mennyi finom étel létezik a világ minden táján, melyek nem tartalmaznak húst. Inkább szeretnénk megmutatni a húsmentes étkezés változatosságát, mint valamilyen zöldséges utánzatát a húsos ételeknek. Azaz nem nagyon készítünk tojásos ételeket tojásmentesen - pl a hogy sosem eszem vega kolbászt, úgy sosem csináltam vegetáriánus rántottát - lévén ha nem eszem húst vagy éppen tojást, miért egyek valamit ami teljes olyan kinézetre és ízre, csak éppen nem az:) Részben az ételek egy része ami tojásos gond