A vöröslencse (Masoor Dal) egy szuper tápláló élelmiszer. Mivel a fehérjetartallma elég magas, így kiváló fehérjeforrás is.
Nagyon jó vasforrás, jó vérképző és májtisztító.
A vöröslencse a hüvelyesekhez, babfélékhez tartozik és elsődlegesen a levegő és föld elemet képviseli. Ájurvédikus szempontból stabilizáló, elnehezító és nehezebben emészthető etlenek minősül, mert hosszú idő mire megemésztődik.
Szárító hatása van, így vata alkatúaknak óvatosan kell fogyasztani, legfelejebb heti 2 alkalommal. Ideális pitta és kapha alkatúak számára.
Ájurvédikus szempontból édes és fanyar, így egyfajta összehúzó, kiszárító hatást is gyakorol a szervezetedre.
Ez egy hűtő hatású hüvelyes, ezért nyáron ideális a fogyasztása.
A vöröslencse növeli az Ojast ami az egészséges szövetekért, az immunitásért, a stabil energia ellátásért és a boldogság érzetésért felel a testedben. Amikor valaki legyengült állapotban van, vagy az immunrendszere nem elég erős, olyan célszerű olyan ételeket fogyasztani, amik növelik az ojast.
Segít csökkenteni az étvágyat, jóllakottságot biztosít, így megakadályozza a súlygyarapodást, ideális fogyókúrához is.
Támogatja a belek egészségét, megszünteti a székrekedést és hasmenés esetén is jótékony, mert a belek egészségét helyreállítja.
Felhasználása változatos, készíthetsz belőle levest, sűrű főzelékfélét, kenyérhez krémeket, pástétomokat.
Összetett szénhidrátot tartalmazó ételekkel szuper teljes értékű fehérjeforrás (pl kenyérrel, tésztával, rizzsel, polentával)
Vegyszermentes (bio) vöröslencsét fogyassz!
Ha szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni, szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése