Ugrás a fő tartalomra

Pirított, párolt gyümölcsök - ideális ájurvédikus reggeli vagy édes csemege

pirított gyümölcs, párolt alma, plma csatni, ájurvéda gyümölcs
Pirított, párolt alma
A párolt, pirított gyümölcsök ideálisak napindító étkezésnek vagy olyankor amikor az ember csak egy kis édességre vágyna pl. ebéd után. 

A leginkább ideális gyümölcsök az alma, körte, sárgabarack, őszibarack, nektarin, banán és a bogyós gyümölcsök, datolya, füge. Mivel 15 éve bio ételeket fogyasztok  mindig leírom, hogy vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj, a gyümölcsöknél kiemelten figyelj rá, hogy ne vegyszeres, szennyezett gyümölcsöt fogyassz.

A párolt gyümölcsöket kedvedre tudod fűszerezni.  Ideális fűszerek fahéj, gyömbér, szegfűszeg, kardamom, ánizs, szerecsendió.  Tehetsz hozzá aszalt gyümölcsöket és magféléket is. Kísérletezz a pirított, párolt gyümölcsök készítésével bátran:)

Ma párolt almát készítettem mandulával - ami nagyon tápláló kombináció. (A mandula áldásos hatásairól itt olvashatsz) Az alma nyersen sokaknál okoz problémát, puffadás, kellemetlen hasi tüneteket. Főzve minden testtípus számára ideális táplálék.

Hozzávalók
1 tk. ghí (vegán változatban kókuszzsír)
2 bögre kockákra vágott alma (vagy bármilyen gyümölcs) 
2 ek. víz 
1/2 tk. fahéj
3 szegfűszeg
1 tk. reszelt gyömbér
kis marék mazsola
20 szem héjától megtisztított mandula

Melegítsd fel a ghít egy edényben, majd szórd bele a szegfűszeget és a gyömbért, forgasd meg egy picit. Tedd hozzá a gyümölcsöket. Süsd kb. 2 percig. Majd add hozzá a vizet, a fahéjat, a mazsolát és a mandulát és párold néhány percig. Ha úgy érzed, hogy nagyon elpárolgott a nedvesség, akkor tehetsz hozzá még egy kis vizet. Figyelj rá, hogy a gyümölcs puha legyen, de ne főzd szét.
Én nem szoktam pluszba édesíteni, de ha szükségesnek érzed tálalás előtt datolyasziruppal édesítheted még.

Ha szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni,  szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra. 

Jó étvágyat kívánok:)
szeretettel:
KAti

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kitri (más néven kitchari) - az ájurvédikus gyógyító étel

Kitchari (kitri) - az ájurvédikus gyógyító étel A kitri egy indiai gyógyító egytálétel, amit mung babból és baszmati rizsből készítenek. Ez az igazán egészséges étel, ízletes, nagyon tápláló és könnyen emészthető - az ájurvédikus élet módnak nélkülözhetetlen része . A rizs és a mung bab is édes és hűsítő minőségűek az ájurvéda sze mpontjából.  A rizs és mung bab együtt, teljes értékű fehérjével látja el a szervezetedet és minden ájurvédikus testtípus számára kedvezően hat. Ez az egyszerű egytálétel a test minden szövetét táplálja. Az ájurvédában a legtöbb betegség esetén és a különböző tisztító kúrákban alkalmazható a kitri diéta, hogy helyreállítsd vele szervezeted egyensúlyát.A kitri nagyon jó energiával látja el a szervezeted és fiatalító hatású. A fűszerezését kedvedre tudod variálni, így igazán változatos és ennek köszönhetően, sosem lehet megunni:) A fűszerezést ájurvédikus testalkatodnak megfelelően össze tudod állítani. Nagyon sok kitri receptet találsz a

Tojás helyettesítése, tojásmentes táplálkozás

Sokszor hangzik a kérdés a jógázóktól, hogy a jógikus táplálkozásban ha nem eszünk tojást , hogyan helyettesítjük. ( hogy miért nem eszünk tojást arról itt olvashatsz ) Elsődleges válaszom sehogyan, ha lehet elkerüljük - azért lentebb leírom, a megoldásokat:)  Amikor Tudatos táplálkozás és vegetáriánus főzőtanfolyamot tartunk, ott sem cél, hogy a húsos ételek hús nélküli verzióját készítsük el. Inkább az a célunk, hogy megmutassuk milyen fantasztikus, változatos a húsmentes konyha, mennyi finom étel létezik a világ minden táján, melyek nem tartalmaznak húst. Inkább szeretnénk megmutatni a húsmentes étkezés változatosságát, mint valamilyen zöldséges utánzatát a húsos ételeknek. Azaz nem nagyon készítünk tojásos ételeket tojásmentesen - pl a hogy sosem eszem vega kolbászt, úgy sosem csináltam vegetáriánus rántottát - lévén ha nem eszem húst vagy éppen tojást, miért egyek valamit ami teljes olyan kinézetre és ízre, csak éppen nem az:) Részben az ételek egy része ami tojásos gond

Az asafoetidat hatásai - ördöggyökér, a hagyma helyettesítője

Az asafoetida nagyon illatos, pikáns, hevítő hatású gyógynövény, amely alapvetően egy fa nedvének a gyanta kivonata. Az illata a hagymáéhoz hasonlít, nagyon erőteljes és hagyma helyett akár használható is az ételek elkészítésénél. Mi nem fogyasztunk hagymát és sokszor kérdezik a jógás tanulok és mit használunk helyette... hát asafoetidát:) Erőteljes élénkítőszer. Felpörgeti az emésztés tüzét (az agni-t) is, segít a méregtelenítésben és a puffadás ellen is jól használható, enyhíti a székrekedést. A lerakódott salakanyagot feloldja az emésztőrendszerből.  Ha hüvelyesekkel összefőzzük, segíti azok emésztését és csökkenti a gázképződést. Nagyon jó görcsoldásra, és hashajtásra is használható. Féreghajtó hatása is van. Megfázásoknál is hasznát vehetjük, mert lazítja a köpetet és fertőtlenítő hatással rendelkezik. Külsőleg ájurvédában használják ízületi gyulladásoknál és hasi fájdalmaknál. Mivel tamasztikus hatású (a tamsztikus ételekről itt olvashatsz) tompítja az e