2016. április 1., péntek

Pirított, párolt gyümölcsök - ideális ájurvédikus reggeli vagy édes csemege

pirított gyümölcs, párolt alma, plma csatni, ájurvéda gyümölcs
Pirított, párolt alma
A párolt, pirított gyümölcsök ideálisak napindító étkezésnek vagy olyankor amikor az ember csak egy kis édességre vágyna pl. ebéd után. 

A leginkább ideális gyümölcsök az alma, körte, sárgabarack, őszibarack, nektarin, banán és a bogyós gyümölcsök, datolya, füge. Mivel 15 éve bio ételeket fogyasztok  mindig leírom, hogy vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj, a gyümölcsöknél kiemelten figyelj rá, hogy ne vegyszeres, szennyezett gyümölcsöt fogyassz.

A párolt gyümölcsöket kedvedre tudod fűszerezni.  Ideális fűszerek fahéj, gyömbér, szegfűszeg, kardamom, ánizs, szerecsendió.  Tehetsz hozzá aszalt gyümölcsöket és magféléket is. Kísérletezz a pirított, párolt gyümölcsök készítésével bátran:)

Ma párolt almát készítettem mandulával - ami nagyon tápláló kombináció. (A mandula áldásos hatásairól itt olvashatsz) Az alma nyersen sokaknál okoz problémát, puffadás, kellemetlen hasi tüneteket. Főzve minden testtípus számára ideális táplálék.

Hozzávalók
1 tk. ghí (vegán változatban kókuszzsír)
2 bögre kockákra vágott alma (vagy bármilyen gyümölcs) 
2 ek. víz 
1/2 tk. fahéj
3 szegfűszeg
1 tk. reszelt gyömbér
kis marék mazsola
20 szem héjától megtisztított mandula

Melegítsd fel a ghít egy edényben, majd szórd bele a szegfűszeget és a gyömbért, forgasd meg egy picit. Tedd hozzá a gyümölcsöket. Süsd kb. 2 percig. Majd add hozzá a vizet, a fahéjat, a mazsolát és a mandulát és párold néhány percig. Ha úgy érzed, hogy nagyon elpárolgott a nedvesség, akkor tehetsz hozzá még egy kis vizet. Figyelj rá, hogy a gyümölcs puha legyen, de ne főzd szét.
Én nem szoktam pluszba édesíteni, de ha szükségesnek érzed tálalás előtt datolyasziruppal édesítheted még.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése