Polenta párolt zöldségekkel |
A polenta, nem más mint kukoricadarából készült sűrű, krémesre főzött kása, ami nagyon tápláló. Elsősorban Olaszországban és Erdélyben elterjedt, de Magyarországon, vidéken puliszka néven is ismerik.
Hozzávalók 4 személyre
15 dkg kukorica dara (kb. 2/3 bögre)
só
3 ek. vaj ( vagy kókuszzsír vegán változatban)
1 liter víz
4 sárgarépa
1 nagy fej brokkoli
2 ek. ghí
só
bors
Pucold meg a répákat, vágd karikára és a brokkolit szedd rózsáira és mosd meg.
Forrald fel a vizet egy nagy edénybe, majd vedd kis lángra és keverd bele a kukoricadarát. Keverd folyamatosan - habverőt is használhatsz az elején, azzal könnyebb csomómentesre eldolgozni a kukoricadarát. Kb. 5 perc után már fakanállal is könnyedén tudod keverni. Addig főzd amíg meg nem fő, szépen elválik majd az edény falától. A végén keverd hozzá a sót, és a 3 evőkanál vajat vagy olívaolajat.
Egy serpenyőben tedd oda a ghít, majd add hozzá a répákat és tegyél hozzá egy pici vizet,
hogy elkezdjen a répa puhulni, folyamatosan mindig egy pici vizet tehetsz hozzá, ha úgy látod, hogy kezdene telesen elpárologni a víz. Néhány perc után tedd hozzá a brokkolit is és párold együtt amíg megpuhulnak. Ha új répád van, akkor egyszerre tedd oda a brokkolival. A végén add hozzá a sót és a borsot.
Szedd ki tányérra a polentát és a párolt zöldséget. Díszítheted friss petrezselyemmel vagy korianderrel, meglocsolhatod a polentát olívaolajjal is ha szereted - én mindent meglocsolok olívával:)
Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj!
Ha szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni, szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra.
Jó étvágyat kívánok:)
szeretettel:
KAti
Megjegyzések
Megjegyzés küldése