2016. április 16., szombat

Alma chutney (csatni)


alma csatni, chutney, csatni, almás, indiai szósz, szósz
Alma chutney (csatni)
A csatnik (chutney) ízek és színek a tányérodon:)

Olyan egyszerre csípős és édes csemegék, melyek segítik az emésztést, jó étvágyat csinálnak és szép, színes látványukkal örömet okoznak  a szemnek.  Továbbá kiemelik az ételek ízét is.  Vannak nyers és főtt csatnik  is. 

Egy csatni annyira csípős, hogy nem lehet megenni és annyira édes, hogy nem lehet otthagyni:)  Mindig csak egy kanálnyit tegyél az ételek mellé.

Korábban is tettem már ki egy szilva csatni receptet (itt olvashatod). Általában egyszerre édes, sós, csípős vagy akár savanyú ízeket is intenzíven hordozhat egy csatni magában.  Készülhetnek nyersen vagy főzve is.

Az alma csatninak is számos változata létezik. Ma az ánizsos változatot készítettem el.

  • 1 ek.  ghí (vagy vaj, vegán változatban kókuszzsír)
  • 3/4 kk. ánizs
  • 1 egész szárított chili
  • 1/2 kk. kurkuma
  • 3 közepes alma
  • 3 ek. finomítatlan nádcukor
  • 25 ml víz
Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj :)
Készítsd elő az almát, mosd meg és vágd kis kockákra. A ghít (vagy vajat) melegítsd fel és szórd bele az ánizst, kezd el megpirítani, majd morzsold hozzá a chilit és a kurkumát is szórd hozzá és pirítsd egy picit együtt. Tedd hozzá  az almát és párold 4-5 percig, majd tedd hozzá a vizet és fedő alatt párolt amíg meg elkezd szétfőni. Végül tedd hozzá a cukrot és még főzd kis lángon - amíg megfelelő sűrűségű nem lesz.  Bármilyen étel mellé kiváló:) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése