2016. április 13., szerda

Tégy a gerinced egészségéért! - Vírabhadrászana 2. (Harcospóz 2.)


Vírabhadrászana 2., Harcospóz 2, Vírabhadrászana, hősi póz, harcos póz, álló jógapóz, hősi póz II, harcos póz II, virabhadrasana II
Vírabhadrászana 2. (Harcospóz 2.)
A harcos pózok,  vagy más néven hősi pózok a fizikai test szintjén megerősítik a stabilizáló izmokat - erősítik a láb izomzatát, medence körüli izomzatot, mély hátizmokat. A hősi pózok  fejlesztik a magabiztosságot, határozottságot, önbizalmat kitartást. 

Virabhadra 2. , (Harcospóz 1.)  részletesen egy korábbi bejegyzésben itt olvashatsz. 

Vírabhadrászana 2.  (Harcospóz 2.) szintén erősíti a láb izomzatát, bokákat és a térd körüli izomzatot, combokat -  segít helyreállítani a talpboltozati rendellenességeket és sokat segíthet a térd problémáknál is. Ez is egy kiváló tartásjavító jógapóz, mert erősíti a stabilizáló izmokat. A hősi póz 2 oldja a medence merevségét, serkenti az alhasi szervek működését. Erősíti a szívet, javítja a keringést. Kiváló gyakorlat nők számára is, mert az alsó két csakrával dolgozik elsődlegesen. A combon és csípőtájékon lerakódott feleslegtől is segít megszabadulni. Mellkasnyitó hatásának köszönhetően serkenti a tüdő munkáját is. A nyak és vállöv megfelelő munkájával  jól kompenzálja, az ülő munka és a görnyedés következtében kialakult erőlehelyezett fejtartást.
Hogyan végezd el?
  Vírabhadrászana 2., Harcospóz 2, Vírabhadrászana, hősi póz, harcos póz, álló jógapóz, hősi póz II, harcos póz II, virabhadrasana II, harcos 2
 1. Állj meg összezárt lábakkal - Tádászanában (hegytartásban)
 2. Lépj hátra egy nagy terpeszbe – és a lábaid középső tengelye legyen párhuzamos egymással.
 3.  A jobb lábfejedet fordítsd el teljesen (kb. 90 fok) majd a bal lábfejedet is fordítsd el kicsit jobbra (kb. 40-45 fok)  úgy hogy a sarkad hátrébb kerüljön mint a lábujjaid.
 4.  A jobb lábad sarkától, ha húzol egy képzeletbeli vonalat  kb. a bal lábfejedet középen metszi.
 5. Majd hajlítsd be a jobb térded - ha tudod annyira menj mélyre, hogy a combod párhuzamos legyen a talajjal. A lábszárad legyen merőleges a talajra és a térded a bokád fölé kerüljön.
 6. A medencédet és a mellkasodat  ne fordítsd el a jobb láb irányába, továbbra is nézzen előre. 
 7. A medencédet tartsd stabilan - aktív a hasizom, farizom.  és nyújtózz hosszan az egész gerinceddel fölfelé.
 8. Emeld minkét karod a oldalsó középtartásba, a két kar legyen egymás folytatása.  
 9. Majd  fordítsd el a fejeld a jobb kezed irányába.

Kijövetel a pózból kilégzéssel engedd le a karokat, majd nyújtsd a térded. Forgasd be a lábfejeket középre és végezd el a gyakorlatot a másik oldalra is. A gyakorlat végén a kiindulási pózban (hegytartásban) pihenj meg.

A kitartás alatt tartsd stabilan a lábaidat, nyomd a külső talpéleket és a nagylábujjad tövét a talajba és próbáld megtartani a bel boka területét. A két lábadon egyformán próbáld elosztani a testsúlyodat. Figyelj rá, hogy a térded ne billenjen befelé - végig maradjon a bokád fölött. A hátul lévő lábad külső talpélét próbáld lenyomni a matracba és ebből a letolásból próbáld meg a hátsó lábad combját, hátrafelé csavarni, ez segít majd a csípődet nyitni. Figyelj nagyon, hogy az elől lévő térded ne billenjen el a boka fölül. 

A lapockáidat húzd befelé és lefelé a hátadba, mintha egy diót szeretnél összetörtni a két lapockád között. A vállakat gördítsd hátrafelé lefelé, távolítsd el a fülektől. Tartsd mindkét kezed nyújtva és aktívan nyújtózkodj a kézujjakkal is. 

Ha a combod még nem bírja, akkor ne menj annyira mélyre a pózba.

Törekedj rá, hogy az arc, mellkas, medence előre nézzen. A törzsedet tartsd stabilan és szegycsonttal és fejtetővel nyújtózz fölfelé.  A hasadat, derék táji szakaszt, medencédet tartsd végig stabilan.Húzd be a lengőbordákat is, figyelj rá ne emeld ki a bordakosarad. A picit behúzott farokcsontból nyújtózz az egész gerincoszloppal folyamatosan.

Belégzéssel próbálj nyújtózni fejtetővel, szegcsonttal, nyisd a mellkast (távolítsd a kulcscsontokat egymástól), kilégzéssel próbáld a combokat hátrafelé csavarni, ez segít nyitni a csípődet,  told a talpakat a talajba és a válladat görgesd hátrafelé, lefelé, hogy a lapockák alsó csücskei közelítsenek egymáshoz.  – úgy dolgozz, ahogy Tádászanában (A tádászanáról itt olvashatsz).
Ne végezd a jógapózt, amennyiben szívproblémád vagy tüdőtágulatod van és kezeletlen magas vérnyomás esetén se gyakorold.
A jógagyakorlatokat először mindig hozzáértő jógaoktatóval sajátítsd el. 

Jó gyakorlást kívánok:)
szeretettel:
Kati

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése