2016. június 9., csütörtök

Tégy a gerinced egészségéért! - Parsvottanászana (állásból oldalsó nyújtás)

A parsvottanászana  (állásból oldalsó nyújtás) egy erőteljes jógapóz, amely egyben erősít és nyújt is. Álló jógapózként itt is elmondható, hogy erősíti a stabilizáló izmokat - erősíti a láb izomzatát, medence körüli izomzatot, mély hátizmokat.
Ez a jógapóz hat a gyökércsakrára és a köldökcsakrára is, sőt amennyiben már meg tudod csinálni a hátsó namaskar tartást (ima tartás), akkor a szívcsakrára is. 

parsvottan, parsvottanászana hatásai, pársvottanasanaA jógapóz rugalmassá teszi a gerincet és intenzíven nyújtja a lábszárat, csípő körüli izomzatot és a gerinc menti területet is.  

Ez is egy kiváló tartásjavító jógapóz ha rendszeresen gyakorolod. Erősíti a láb izmokat, bokákat és a térd körüli izomzatot, combokat -  segít helyreállítani a talpboltozati rendellenességeket és segít a legtöbb  térd problémánál is. 

A parsvottanászana hatással van a belső szervekre, átmasszírozza, energetizálja a hasi szerveket ezáltal javítva azok funkcióit.

Hogyan végezd el?
 1. Állj meg összezárt lábakkal - Tádászanában (hegytartásban) 
 2. Tedd a csípődre a két kezed - ezs egít beállítani majd a medencédet.
 3. Lépj hátra a bal lábaddal úgy, hogy a sarkad hátrébb legyen, mint a lábujjaid. A bal sarkad belső oldala egy vonalba kerüljön a jobb lábad belső talpélének vonalával.
 4. Tartsd nyújtva mindkét lábad, húzd fel a térdkalácsod.
 5. A medencédet fordítsd el a jobb lábad irányába teljesen - a törzsedet úgy tartsd mint tádászanaban.
 6. A tenyereidet érintsd össze a hátad mögött ima tartásba. 
 7. Belégzéssel nyújtózz fölfelé a gerincoszloppal, fejtetővel, szegycsonttal.
 8. Kilégzéssel dönts előre hosszú hassal, a törzsed mindkét oldalát egyformán nyújtva.
 9. Végig nyújtózz aktívan a törzseddel és a hátadat tartsd egyenesen.
 10. A törzseddel közelíts a jobb lábad irányába - a hasaddal törekedj  a jobb combod irányába, a mellkasoddal a térded felé, a homlokoddal a lábszáradhoz.
 11. Tartsd stabilan a medencédet - has aktív végig - és a törzsed mindkét oldalával próbálj egyformán nyújtózni.
Kijövetel a pózból: belégzéssel egyenesedj fel, majd lépj össze a lábaiddal és végül engedd le a karokat. Majd végezd el a gyakorlatot a másik oldalra is. 

A kitartás alatt tartsd stabilan a lábaidat, a testsúlyodat próbáld egyenletesen elosztani a két lábad között. A hátsó láb külső talpélét és a sarkadat told bele a talajba. Az elől lévő lábad is legyen aktív, próbáld a belső boka vonalát megtartani.  Kilégzéssel nyomd a talpakat a talajba, belégzéssel próbáld aktivizálni a térdeidet.


A vállövedet végig tartsd szélesen, nyisd a mellkast.  A lapockáidat húzd befelé és lefelé a hátadba, és a vállakat gördítsd hátrafelé lefelé – úgy dolgozz, ahogy Tádászanában (A tádászanáról itt olvashatsz). A tenyereidet nyomd össze.

Szegycsonttal, fejtetővel nyújtózz a talaj irányába, húzd be a lengőbordákat is, figyelj rá, hogy ne emeld ki a bordakosarad. 

Törekedj rá, hogy ne csavard el a medencédet a gyakorlat közben, a mellkasod és a medencéd legyen párhuzamos a talajjal.

Lélegezz egyenletesen, könnyedén az ászana kitartása alatt.


Ha nem tudod hátul összeérinteni a tenyereidet, akkor kapaszkodj az ellentétes alkarodba vagy a könyöködbe. Elvégezheted a gyakorlatot nyújtott karokkal is és az ujjbegyeket vagy a tenyeredet érinted a talajra.

Ne végezd a gyakorlatot, ha valamilyen szívproblémád van, vagy komoly boka vagy térdproblémád van. Egyensúlyi betegségnél,  szédülésnél, kezeletlen magas vérnyomásnál se gyakorold ezt a jógapózt.

A jógagyakorlatokat először mindig hozzáértő jógaoktatóval sajátítsd el. 

Jó gyakorlást kívánok:)
szeretettel:
Kati

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése