Ugrás a fő tartalomra

Javítsd az emészétsed - emésztést segítő és emésztést gyengítő ételkombinációk

Manapság a legtöbb embernek nem jó az emésztése. A hirdetésekben mással sem találkozni, mint emésztést segítő, puffadás gátló, hasfogó, hashajtó és reflux készítményekkel. Sokaknál a rossz emésztés bőrproblémát is okoz, gyengíti az immunrendszert végül valamilyen ételintoleranciába, allergiába csap át egy idő után. 

A megfelelő emésztést befolyásolja az elfogyasztott étel minősége, mennyisége, az étkezési tudatosság és a megfelelő időzítés. Az ájurvéda szerint, az egészség és az emésztés kulcsa a megfelelő emésztő tűz, azaz agni. Ez biztosítja, hogy egy ételt a szervezeted fel tudjon dolgozni és az étel energiával töltsön fel, táplálja a tested, beépüljenek a szükséges tápanyagok.  

Az étkezés fő célja, hogy a testedet energiával lásd el. Amikor étkezés után akár közvetlenül vagy két órával az étkezés után fáradtságot tapasztalsz, akkor nagy valószínűséggel nem energiát termelt az elfogyasztott étel a tested számára, hanem ellenkezőleg lecsökkentett azt. 
Egy étel minősége lehet a tested számára tápláló, energiát adó vagy az életenergiádat csökkentő és az emésztésed tüzét elapasztó. (részletesen erről itt olvashatsz)  Az agnid ereje, természetesen egyéni alkatodtól függ, de vannak olyan ételkombinációk melyek az emésztő tüzedet lefojtják ezáltal emésztési és felszívódási problémákat okozhatnak. A rossz ételkombinációk erjedést, gázképződést, puffadást, rothadást, rossz emésztést okoznak és méreganyagokat „ama” –t termelnek. 

Mostanában egyre több irányzat foglalkozik az ételek társításával, megfelelő, emésztést segítő kombinációkkal. Ezeket leginkább tapasztalati úton állítják össze - megfigyelték, bizonyos ételek együtt nehezebben emészthetőek. Az ájurvéda több ezer éves tudománya, minden egyes ételhez társít egyfajta hatást és részletesen leírja, hogy bizonyos hatások együttes kombinációja rontani fogja az agnit – azaz rossz emésztéshez és felszívódáshoz vezet. 

Sajnos a modern, rohanó világunkban nagyon sok példát látunk a helytelen ételkombinációkra. Ilyen pl. a tej és a banán. Mivel a tej az ájurvéda besorolásában édes minőségű, a banán savanyú ezek ellentétes minőségek egymással, ez a kombináció megváltoztatja a bélflórát, toxinok felhalmozódását okozza a szervezetedben, megfázást, köhögést, allergiát eredményezhet. 

A tej az egyik legkritikusabb, mert csak magában vagy édesen, gabonával javasolt fogyasztani pl. tejbegríz. A fent is említett tej és gyümölcs kombinációjából készült turmixok, sajnos az emésztésedben komoly problémákhoz vezetnek. A dinnye és tej kombináció, illetve tej és banán kombinációt tartja az ájurvéda a legmérgezőbbnek. Tejet nem javasolt élesztős gabonafélékkel fogyasztani. Pl a kalács és tej kombinációt érdemes elkerülni.

Tejet ne kombinálj húsfélékkel, hallal, tojással,mert nem csak a gyomorban de a vérben is elváltozásokat okoz.  A tej a joghurttal, sajttal vagy túróval sem javasolt kombináció. A sajtok és a túró nehezen emészthető, ha gyengébb az emésztésed próbáld őket elkerülni.  Székrekedést és nehéz emésztést okozhatnak. 
A közkedvelt gyümölcs és joghurt kombináció sajnos szintén méreganyagok felhalmozódásához vezet a szervezetedben.  A joghurtot gyümölcsökkel, sajttal, tojással, hallal, forró italokkal,  hússal, tejjel és nadragulyafélékkel nem javasolt együtt enni. 


Gyümölcsöket csak magában fogyassz, ne keverd őket más ételekkel. A gyümölcs nagyon gyorsan emésztődik a gyomrodban, de ha pl. tejtermékekkel, vagy gabonákkal kevered erjedésnek indul és gyomorégést fog okozni.  Néhány kivétel van az Ájurvédában ilyen pl. a datolya és tej keveréke, mert mindkettő hasonló minőségű és kifejezetten táplálják a testet. valamint bizonyos főtt gyümölcsök is megfelelőek az emésztés számára.
A citromot tejjel, paradicsommal, joghurttal és uborkával nem érdemes együtt kombinálni.

Amennyiben babféléket együtt fogyasztod gyümölccsel, sajttal, tojással, joghurttal, hússal, hallal vagy tejjel szintén nagyon megnehezíti az emésztést. Ilyen pl a sólet tejtöllel kombinálva, ami nagyon nehéz emésztést okoz.

A tojást is manapság mindenféle kombinációban fogyasztják. Az ájurvéda nem javasolja, babbal, sajttal, hallal, hússal, joghurttal és gyümölccsel együtt fogyasztani. Különösen tejjel nem ajánlott együtt fogyasztani.  Manapság elterjedt pl. a rántottához tejet keverni vagy az elkészült tojásos ételhez tejet inni. Ilyen a palacsinta is, sokan tojást tesznek bele - nekem Édesanyám mindig azt mondta attól áll össze. Elárulom, ha összekevered a lisztet és a tejet, akkor is tökéletes palacsintát kapsz. Talán a tojástermelők terjeszthették el, hogy tojás nélkül nem lehet ételeket készíteni:)

Bizonyos zöldségek, még ha ellentétes minőségűek is, amennyiben együtt főzzük őket és megfelelően fűszerezzük, akkor megfelelő ételkombinációt alkotnak az emésztés számára. A retekre kell különösen ügyelni, hogy ne fogyasszuk egyszerre tejjel, banánnal vagy mazsolával.

A gabonákat nem javasolt gyümölcsökkel vagy tápiókával fogyasztani. 

A méz nagyon nagy kincs a szervezet számára, de figyelj rá, hogy soha ne hevítsd. Ne főzz, ne süss vele és ne rakd tűz forró teába, mert mérgezővé válik. A mézet nem ajánlott ghível egyenlő arányban keverni, mert ez is mérgező lesz a szervezeted számára, mivel a méz fűt, a ghí hűt. Amennyiben 2:1 arányban kevered az már teljesen megfelelő. 

A nadragulyaféléket (paradicsom, krumpli, padlizsán) amúgy sem mindenkinek ajánlott fogyasztani, de lehetőleg uborkával, dinnyével, tejtermékekkel ne fogyaszd együtt őket.

Kerüld a hideg ételeket és italokat, mert ezek lefojtják az emésztés tüzét. Különösen figyelj, hogy az étkezésekhez ne fogyassz hideg folyadékot.

Már többször írtam róla, hogy az állott ételek fogyasztása nagyon sok „ama”t méreganyagot halmoz fel a szervezetedben. Törekedj rá, hogy friss ételeket fogyassz. Amennyiben kénytelen vagy valami maradékot, állott ételt enni, kerüld el mindenképpen friss ételekkel történő kombinálását. Fogyasztás előtt melegítsd fel a maradék ételt és gyömbérrel, feketeborssal tudod segíteni a megemésztését.

A forró italok fogyasztását az ájurvéda nem ajánlja kombinálni sajttal, hússal, joghurttal, hallal, keményítő tartalmú ételekkel és mangóval.

ételtársítás, helytelen ételtársítás, emésztési zavar, puffadás, rossz emésztés, emésztés javítás, emésztő erő, agni, ama, emészthetetlen ételek
Ájurvédikus összeférhetetlen ételkombinációk

Amennyiben régóta alkalmazol egy helytelen kombinációt pl. alma sajttal, dinnye kenyérrel elképzelhető, hogy a tested már hozzászokott, de ha egy ismerősöd, aki sosem próbálta ki ezt az ételkombinációt, biztos, hogy kellemetlen tüneteket fog tapasztalni. 

Az egyik legfontosabb a megfelelő emésztőerő. Az emésztőerő javításához számos tippet egy korábbi cikkben itt olvashatsz. Akinek jó erős az agnija, az nagyon sokféle helytelen ételkombinációt is gond nélkül meg tud emészteni. Akinek viszont gyengébb az emésztőereje, célszerű figyelembe venni és elkerülni a nem megfelelő ételkombinációkat. Az ételkombinációk, ételek emésztését fűszerekkel, gyógynövényekkel tudod segíteni. A megfelelő fűszerkombinációk ételenként változóak, mert mindig az a cél, hogy az ételek hatását kiegyensúlyozottá tegyék. 

Az ételek hatását is nagyon jól lehet a gyógynövényekkel, fűszerekkel ellensúlyozni. Erre az ájurvéda nagyon sok ajánlást ad. Pl. koffeinhez, ha kardamomot vagy szerecsendióport használsz ellensúlyozhatod a kedvezőtlen hatásait. A joghurt okozta nyálkatermelés ellensúlyozásához érdemes a joghurtot gyömbérrel fogyasztani.

Soha ne légy kényszeres vagy flusztrált az ételek vagy étkezések miatt. Az étkezésnél fontos, hogy örömet okozzon.  Alkalmanként egy-egy nem annyira megfelelő ételkombináció elfogyasztása nem fog különösebb problémákat okozni. Amennyiben olyan ételkombinációt szeretnél enni, amit nehezebb megemészteni, célszerű ebédre időzítened a fogyasztását, mert ilyenkor a legerősebb az emésztésed tüze.

Lassan fokozatosan, lépésről, lépésre kezd el átalakítani az étkezésedet, mert a drasztikus változtatások, tiltások sosem vezetnek jó eredménye. Az ájurvéda soha nem szélsőséges, mindig figyelembe veszi az egyéni adottságaidat és bármilyen változtatásban a fokozatosságot tartja a legfontosabbnak. Pl. elsőre próbáld bevezetni, hogy a gyümölcsöket csak magában fogyasztod.  Majd haladj fokozatosan az egyes ételkombinációk figyelembe vételével.

Ha szeretnél az ájurvédikus életmódról, egyéni testalkatodról többet tudni, szeretettel várlak Egészségmegőrzés mesterfokon - ájurvéda életmódtanfolyamomra. 


Ha szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni,  szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra. 

Jó emésztőerőt kívánok:)
szeretettel:
Kati

felhasznált szakirodalom: dr. vasant Lad és Usha Lad Ájurvéda szakácskönyve

Megjegyzések

  1. Bocsánat, de elég sok a pontatlanság (szó kihagyása), magyartalanság, betűtévesztés a cikkben. Zavaró.
    Köszönöm!
    Judit

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

      Törlés
    2. Kedves Anna:) Kérem ezen a blogon legyen kedves kulturált, normális stílusban megjegyzést írni. Az ájurvéda több ezer éves tudása ma is működik. Sok minden amit a nyugati orvoslás nem tud gyógyítani, ájurvéda klinikákon nagy sikerrel gyógyítanak. Ide írhatja, hogy nem ért egyet ezzel a több ezer éves tudománnyal, ezzel nincs gond. De kérem kerülje az ilyen jelzőket és stílust a blogon. Előre is köszönöm:) Békés, szeretetteljes napokat kívánok:)

      Törlés
  2. Nekem nagyon tetszik a cikk és mivel candidával küzdök épp, mindenképp megpróbálom bevezetni a benne foglaltakat. Ha lesz tapasztalat, írok róla. Állott ételekről volt szó, de kíváncsi volnék mi a helyzet a fagyasztott gyümölcscsel vagy zöldséggel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Tímea:) A fagyasztott dolgok nem friss ételek, halott ételeknek minősülnek jurvédikus szempontból. Ugyan van bennük adott esetben vitamin, de életenergia, prána nincs bennük, ezért célszerű ritkán használni fagyasztott dolgokat. Ugyancsak nem friss semmi ami dobozban van, zacskóban lezárva ráírva szavatossági 1 év, abban ugyan nem sok frissesség van. A gyümölcsöknél az aszalás megfelelő eljárás, mert napfénnyel történik, nem károsítja a pránát, életenergiát a gyümölcsökben. szeretettel: Kati

      Törlés
  3. Nagyon figyelemre méltó poszt.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kitri (más néven kitchari) - az ájurvédikus gyógyító étel

Kitchari (kitri) - az ájurvédikus gyógyító étel A kitri egy indiai gyógyító egytálétel, amit mung babból és baszmati rizsből készítenek. Ez az igazán egészséges étel, ízletes, nagyon tápláló és könnyen emészthető - az ájurvédikus élet módnak nélkülözhetetlen része . A rizs és a mung bab is édes és hűsítő minőségűek az ájurvéda sze mpontjából.  A rizs és mung bab együtt, teljes értékű fehérjével látja el a szervezetedet és minden ájurvédikus testtípus számára kedvezően hat. Ez az egyszerű egytálétel a test minden szövetét táplálja. Az ájurvédában a legtöbb betegség esetén és a különböző tisztító kúrákban alkalmazható a kitri diéta, hogy helyreállítsd vele szervezeted egyensúlyát.A kitri nagyon jó energiával látja el a szervezeted és fiatalító hatású. A fűszerezését kedvedre tudod variálni, így igazán változatos és ennek köszönhetően, sosem lehet megunni:) A fűszerezést ájurvédikus testalkatodnak megfelelően össze tudod állítani. Nagyon sok kitri receptet találsz a

Tojás helyettesítése, tojásmentes táplálkozás

Sokszor hangzik a kérdés a jógázóktól, hogy a jógikus táplálkozásban ha nem eszünk tojást , hogyan helyettesítjük. ( hogy miért nem eszünk tojást arról itt olvashatsz ) Elsődleges válaszom sehogyan, ha lehet elkerüljük - azért lentebb leírom, a megoldásokat:)  Amikor Tudatos táplálkozás és vegetáriánus főzőtanfolyamot tartunk, ott sem cél, hogy a húsos ételek hús nélküli verzióját készítsük el. Inkább az a célunk, hogy megmutassuk milyen fantasztikus, változatos a húsmentes konyha, mennyi finom étel létezik a világ minden táján, melyek nem tartalmaznak húst. Inkább szeretnénk megmutatni a húsmentes étkezés változatosságát, mint valamilyen zöldséges utánzatát a húsos ételeknek. Azaz nem nagyon készítünk tojásos ételeket tojásmentesen - pl a hogy sosem eszem vega kolbászt, úgy sosem csináltam vegetáriánus rántottát - lévén ha nem eszem húst vagy éppen tojást, miért egyek valamit ami teljes olyan kinézetre és ízre, csak éppen nem az:) Részben az ételek egy része ami tojásos gond

Az asafoetidat hatásai - ördöggyökér, a hagyma helyettesítője

Az asafoetida nagyon illatos, pikáns, hevítő hatású gyógynövény, amely alapvetően egy fa nedvének a gyanta kivonata. Az illata a hagymáéhoz hasonlít, nagyon erőteljes és hagyma helyett akár használható is az ételek elkészítésénél. Mi nem fogyasztunk hagymát és sokszor kérdezik a jógás tanulok és mit használunk helyette... hát asafoetidát:) Erőteljes élénkítőszer. Felpörgeti az emésztés tüzét (az agni-t) is, segít a méregtelenítésben és a puffadás ellen is jól használható, enyhíti a székrekedést. A lerakódott salakanyagot feloldja az emésztőrendszerből.  Ha hüvelyesekkel összefőzzük, segíti azok emésztését és csökkenti a gázképződést. Nagyon jó görcsoldásra, és hashajtásra is használható. Féreghajtó hatása is van. Megfázásoknál is hasznát vehetjük, mert lazítja a köpetet és fertőtlenítő hatással rendelkezik. Külsőleg ájurvédában használják ízületi gyulladásoknál és hasi fájdalmaknál. Mivel tamasztikus hatású (a tamsztikus ételekről itt olvashatsz) tompítja az e