2016. június 5., vasárnap

Kókuszos koriander chutney

A koriander jótékony hatásairól már korábban írtam (itt olvashatod) A koriandernek felhasználják a magját és a levelit is. 

A friss koriander levél igazi nyári csemege - télen itthon sajnos, csak a magot tudjuk használni. Indiában gyakran készítenek koriander chutney-t, mert  kellemesen segít a testet hűvösebben tartani. Többféle recept alapján szoktam készíteni, ide a blogra ma egy igazi ájurvédikus receptet készítettem.

hozzávalók
3 csésze friss koriander
1 csésze víz
1 csésze kókuszreszelék
1/2 kis zöld chilli összevágva vagy 1 pici szárított chili
2,5 cm-es friss gyömbér meghámozva és összevágva
1 ek ghí
1/2 tk római kömény
1/2 tk fekete mustármag
1 csipet hing (más néven aszafoetida)
4 curry levél (friss vagy szárított)
1/2 friss citrom
1/4 tk só

Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj!

Mosd meg a koriander leveleket és szedd le a szárakat. Tedd bele egy turmixba a vízzel, kókusszal, chillivel és gyömbérrel. Turmixold, amíg finom pasztát nem kapsz.

Gyújts alá egy edénynek és tedd bele a ghít, majd pattogtasd ki benne a fekete mustármagot, tedd hozzá a római köményt, majd szórd bele a hinget és a curry leveleket. Hűtsd ki és keverd bele a koriander pasztába. 
 Csavard ki a citrom levét és keverd bele ezt is a korianderes pasztába végül add hozzá a sót is.

Hűtőben 2-3 napig tárolhatod.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése