2016. december 26., hétfő

Egyszerű, gyors mandulás-vaníliás hókifli (tojásmentes)

madnulás hókifli, vaníliás hókifli, tojásmentes hókifli, gyors hókifli, egyszerű hókifli
Egyszerű mandulás vaníliás  hókifli - tojásmentes
A legtöbb családban, a karácsonyhoz szinte már hozzátartozik a hókifli. Nálunk érdekes módon soha nem készült, ezért saját családi receptem nem is volt rá. Többféle receptet nézegettem éveken keresztül, nagyon sok esetben disznózsírt, élesztőt, ecetet vagy tojást tartalmaztak a receptek - az ilyen recepteket elve elvetettem. Volt amit elkészítettem, de valahogy nem találtam meg az igazi receptet. Mostanáig...
Idén egy kedves barátnőmtől kaptam meg, az ő családi receptjüket - amit még a nagymamája készített. Picit variáltam a recepten és mondhatom, íme a számomra ideális hókifli:) Nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető, nagyon jók az összetevők, nem lehet elrontani.

Hozzávalók
28 dkg finomliszt 
7 dkg barna nádcukor
21 dkg vaj
10 dkg darált mandula (vagy dió)
bourbon vanília 
por nádcukor a szóráshoz

Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj!

Egy tálba keverd össze a lisztet, cukrot, mandulát(vagy diót) és a  vaníliát. Majd morzsold el a keverékben a vajat és gyúrd össze. Tedd a tésztát 10-15 percre a hűtőszekrénybe. 

Csípj le a tésztából egy darabot és sodorj ujj vastagságú hurkát belőle. Majd 2-3 cm hosszú csíkokat vágj vagy csípj le a tésztából és forgasd be kifli formára. Helyezd a kifliket sütőpapíros tepsire és 180 fokra előmelegített sütőben, süsd készre - kb 10-12 perc. 
Hagyd egy picit hűlni, majd szórd meg porcukorra - ha úgy jobban szereted bele is forgathatod a kifliket a prorcukorba.
Amikor teljesen kihűlt teheted fémdobozba, így napokig tárolhatod.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése