A quinoa egy dél-amerikai gabonaféle - Peruban és Bolíviában termesztik elsődlegesen, sziklásabb területeken. Ránézésre hasonlónak tűnhet a köleshez, de apróbb és inkább elefántcsont színű, mint sárga.
Kiemelkedően magas a fehérje tartalma, így vegetáriánusoknak különösen jótékony a fogyasztása. Minden esszenciális aminosavat tartalmaz, így önmagában fogyasztva is teljes értékű fehérjeként épül be a szervezetbe.
Nagyon magas vitamin és ásványi anyagot tartalma - C, E, B vitaminok, magnézium , vas, kálcium, foszfor. Kiemelkedő a rosttartalma is, így megakadályozza a székrekedést.
Gyengébb emésztésűeknek is ajánlott, mert könnyen emészthető. Nem tartalmaz glutént, így glutén érzékenyek is fogyaszthatják. További komoly előnye, hogy alacsony a glikémiás indexe.
Nagyon finom, ízletes gabonaféle. A quinoát felhasználhatod édesen és sósan is, köretnek vagy önmagában. Bármint készíthetsz vele amit rizsből szoktál:)
Felhasználás előtt alaposan mosd át szűrőben, meleg vízzel, mert a felületén található szaponin réteg kesernyés lehet. Addig mosd amíg a víz szép áttetszővé válik.
Mint minden gabonát érdemes szárazon kicsit pirítani, majd forró kétszeres, két és félszeres mennyiségű vízzel felöntve 15-20 percig kell főzni. Főzés közben ne kevergesd. Készítheted kásának is, akkor több folyadékot használj és hosszabb ideig főzd.
Sajnos a világpiaci ára tavaly nagyon megemelkedett, de néha érdemes egy-egy adag quinoa-t készíteni:)
Kiemelkedően magas a fehérje tartalma, így vegetáriánusoknak különösen jótékony a fogyasztása. Minden esszenciális aminosavat tartalmaz, így önmagában fogyasztva is teljes értékű fehérjeként épül be a szervezetbe.
Nagyon magas vitamin és ásványi anyagot tartalma - C, E, B vitaminok, magnézium , vas, kálcium, foszfor. Kiemelkedő a rosttartalma is, így megakadályozza a székrekedést.
Gyengébb emésztésűeknek is ajánlott, mert könnyen emészthető. Nem tartalmaz glutént, így glutén érzékenyek is fogyaszthatják. További komoly előnye, hogy alacsony a glikémiás indexe.
Nagyon finom, ízletes gabonaféle. A quinoát felhasználhatod édesen és sósan is, köretnek vagy önmagában. Bármint készíthetsz vele amit rizsből szoktál:)
Felhasználás előtt alaposan mosd át szűrőben, meleg vízzel, mert a felületén található szaponin réteg kesernyés lehet. Addig mosd amíg a víz szép áttetszővé válik.
Mint minden gabonát érdemes szárazon kicsit pirítani, majd forró kétszeres, két és félszeres mennyiségű vízzel felöntve 15-20 percig kell főzni. Főzés közben ne kevergesd. Készítheted kásának is, akkor több folyadékot használj és hosszabb ideig főzd.
Sajnos a világpiaci ára tavaly nagyon megemelkedett, de néha érdemes egy-egy adag quinoa-t készíteni:)
Ha szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni, szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra.
Jó étvágyat kívánok hozzá:)
szeretettel
Kati
Megjegyzések
Megjegyzés küldése