2015. április 18., szombat

Tavaszi megújulás, méregtelenítés az ájurvéda segítségével

A tél után a tavasz mindig friss energiákat hoz és ez a megújulás, feltöltődés időszaka.  Tavasszal a természet új energiára kap, a szervezetünk is érzékeli a tavaszt és új életre kel. A tél folyamán a szervezet igényelte a kalóriadúsabb, tartalmasabb étkezéseket. A rendszeres kiadós étkezések következtében sajnos az emésztés tüze (agni) csökken és a gyengébb emésztés nehezebben tudja feldolgozni a bekerült olyan táplálékokat, melyek nem tiszta minőségűek (konzervek, tartósítószerek, vegyszerek, állott ételek, félkész ételek etc.), így sokkal több méreganyag (ama) halmozódik fel a szervezetben. Az ama helytelen életmód és helytelen táplálkozás következtében a testben lerakódott méreganyagok összefoglaló neve, melyek elzárják a test energiacsatornáit és számos problémához, betegséghez vezetnek.

Tavasszal a tél folyamán lerakódott felesleges kilóktól és salakanyagoktól megpróbál a szervezetünk megszabadulni, beindul a tisztulás. Ez az időszak kiválóan alkalmas arra, hogy megszabadítsd a szervezeted a méreganyagoktól és támogasd a szervezet megújító folyamatait.

Felhalmozódott méreganyagok jelei

A méreganyagok lerakódásának jelei: romlik a közérzet, nehezebbé válik az emésztés (puffadás, görcsök, székrekedés, hasmenés), a testben elakadások, dugulások jelennek meg (pl. székrekedés, arcüregek telítettsége) reggel kimerülten ébredünk, napközben is fáradtnak és elnehezültnek érezzünk magunkat, csökken a koncentrációs képességünk, könnyen válunk kedvetlenné, gyengül az immunrendszer, aminek a hatására rendszeresen megbetegszünk, könnyen elkapunk minden betegséget, megváltozik az íz érzékelésünk, szellemileg is tunyábbá válunk.

A méreganyagok fő felhalmozódási helye a zsírszövetekben található. Tavasszal, amikor a szervezetben elkezdenek kioldódni a méreganyagok és bekerülnek a keringésbe, a gyenge emésztő tűz ha nem bír el velük, akkor túlterhelik a szervezetet és sokszor ilyenkor allergia, asztma, légúti betegségek formájában mutatkozik meg.

Ájurvédikus megtisztulás

Az ájurvédában a leghatékonyabb tisztítás a  Panchakarma kezelés, amely számos testet megtisztító kezelésből áll pl. speciális olajos masszázsok, gőzfürdők, emésztőrendszert, bélrendszert tisztító kezelése. béltisztító kezeléseket foglal magába. A Panchakarma teljesen megtisztítja a testet a felhalmozódott ámától.
Ha nem áll módodban elmenni egy megfelelő ájurvéda klinikára és befeküdni egy Panchakarma kezelésre, akkor néhány dolgot otthon is tehetsz annak érdekében, hogy megtisztítsd a szervezeted.

Az ájurvéda segítségével könnyedén és természetes módon tudunk megszabadulni a lerakódott szennyeződésekről és újra visszanyerhetjük energiánkat, jókedvünket, jó emésztésünket, étvágyunkat:)  Az ájurvéda kíméletesen, megfelelő kezelésekkel és méregtelenítő gyógynövény készítményekkel, életmódbeli és táplálkozási módszerekkel segíti elő felhalmozódott méreganyagok eltávolítását.
A lehető legjobb eredmény eléréséért alkalmazkodnunk kell a természet változásaihoz, így változtatnunk kell az évszakváltásnak megfelelően napirendünkön és étkezési szokásainkon is. 

 Kerüld el a további méreganyag felhalmozódást

Első lépésként kerüld el azokat a szokásokat, melyek méreganyagot („ama”-t termelnek)
* Túlevés vagy úgy enni, hogy az előző étkezést még nem emésztetted meg
* Túl hideg ételek és italok fogyasztása
* Nehéz, zsíros, cukros ételek és a túlzásba vitt húsfogyasztás
* Rendszertelen étkezés
* Túl gyors, kapkodó étkezés
* Olyan étkezés, amikor nincs a figyelmed az étkezésen (pl. közben olvasol)
* Túlevés és késő esti étkezés
* Nem friss , vegyszeres(nem bio) , génmanipulált, feldolgozott ételek, tartósított élelmiszerek, konzervek, gyorsfagyasztott ételek
* Dohányzás és alkoholfogyasztás
* Mozgásszegény életmód


Méreganyagok kioldása

A legjobb a lerakódott ama felszámolására a meleg víz. Forralj fel reggel tiszta minőségű vizet (pl forrásvíz) kb 10-15 percig - tehetsz bele gyömbért is. A vizet melegen kortyolgasd a nap során lehetőleg fél óránként kis kortyot – a vizet tartsd termoszban, hogy meleg maradjon.
Jól támogatja a méregtelenítést, ha reggelenként egy pohár meleg citromos vízzel indítod a napod.
Használhatsz ájurvédikus méregtelenítő készítményeket is, melyek olyan gyógynövényekből állnak, amik segítenek kioldani a lerakódásokat. (pl kiváló készítmény a triphala (itt olvashatsz róla részletesen) A méregtelenítéshez a készítményeket mindig egyéni alkatodnak megfelelően válaszd ki, szükség esetén kérj segítséget hozzáértőtől. 

 Pörgesd fel az emésztésed

Ahhoz, hogy az emésztésed erejét növeld, fogyassz könnyű ételeket. A méregtelenítés alatt kerüld el a zsíros, savanyú, olajban sült ételeket, tejtermékeket, húst, nyers gabonákat, édességeket, nassolást. Étkezés legyen mindig friss és könnyű, de tápláló.
Mit fogyassz? jótékony ilyenkor a baszmati rizs, párolt zöldségek, saláta, mungbab, zöldségleves, ghí, friss párolt gyümölcsök, levesek. Segítsd az emésztésed fűszerekkel: gyömbér, kurkuma, koriander, római kömény, édeskömény, hosszúbors, fekete bors.
Ha teheted, a reggelit hagyd ki vagy csak valami könnyűt fogyassz.

Az ebéd legyen ízletes, meleg étel és ne túl nagy mennyiség.
A vacsorát ha tudod hagyd ki, ha nem akkor szintén nagyon könnyű étkezés legyen pl.: zöldségleves, rizsleves.

Étkezési szabályok
* Mindig nyugodt körülmények között egyél
* Rendszeres időkben egyél, és délben legyen az ebéd
* Ülve nyugodtan egyél, soha ne kezdj idegesen enni
* Annyit egyél, amennyi jólesik, táplálkozz mértékletesen (legfeljebb háromnegyedig töltsd meg a gyomrod)
* Étkezés közben ne beszéljünk, csak az étkezésre koncentrálj
* Ne egyél amíg az előző ételt nem emésztetted meg  (3-6 óra)
* Étkezés után maradj kicsit még nyugodtan ülve

 

Szánj időt a pihenésre

A méregtelenítéshez több alvásra van szükséged. Hagyj időt a pihenésre, napközben is tarts szüneteket - menj ki sétálni a friss levegőre. Ne éjszakázz, feküdj le időben, lehetőleg este 22:00-ig és lehetőleg 06:00 előtt kelj fel.

 

Végezz könnyed testmozgást

Naponta mozogj, sétálj, jógázz. Ájurvédikus testalkatodnak megfelelő könnyed mozgásformát válassz.
A méregtelenítési időszakban célszerű olyan jógagyakorlatokat (ászana) végezned, melyek segítik az emésztő tűz felélesztését és a méreganyagok eltávolítását a szervezetből.

Önmasszázs

Minden nap végezz ájurvédikus önmasszázst (az ízületeknél körkörös a csontos részeknél hosszanti mozdulatokkal), amely fellazítja a szervezetedben lerakódott méreganyagokat. A masszázshoz a legjobb, ha érlelt szezámolajat használsz, de bármilyen alkatodnak megfelelő olaj is jó. Az önmasszázs után alaposan zuhanyozz le meleg vízzel.

A méregtelenítés utáni időszak

A méregtelenítés eredményeképpen elmúlik a testből a nehézségérzet, energikusabb, könnyedebb leszel, esetleg megszabadulsz néhány felesleges kilótól is:) 

A méregtelenítés utána próbálj az étkezési szokásokból minél többet hosszútávon is fenn tartani. Fokozatosan térj vissza a nehezebb étkezésekhez, hogy ne terheld túl a megtisztított szervezeted. Tartsd fenn a testalkatodnak megfelelő testmozgást is rendszeresen:)

A méregtelenítés utáni időszak a legalkalmasabb életerőt, vitalitást fokozó készítmények fogyasztására.  Az ilyen készítmények (rasayanák) fogyasztását mindig tisztulási folyamat befejeztével kezd el. Amennyiben a szervezet nem tiszta és az energiacsatornákat eltorlaszolják a méreganyagok a legértékesebb, legcsodásabb roboráló szer sem tud megfelelően eljutni a sejtekhez és nem tudja kifejteni áldásos hatásait.

Mindenkinek kívánok tisztább,energikusabb szervezetet, erősebb immunrendszert  :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése