2015. április 20., hétfő

Kurkuma a sárga gyömbér

Az ájurvédában az egyik legtöbbet használt gyógynövény a kurkuma (haridra) .

Sárga gyömbérként is ismert kurkumagyökér porrá őrölve jellegzetesen sárga színű.
Jótékony hatásai:
- Kitűnő gyulladásgátló külsőleg és belsőleg alkalmazva is
- Baktérium ölő és fertőtlenítő hatású
- Javítja az emésztést , serkenti a máj és epe működést
- Megvéd a szívbetegségektől
- Nagyon jó méregtelenítő
- Segít megelőzni a gyomorfekélyt, vastagbélgyulladást
- Energiát ad
- Kiváló sebfertőtlenítő és vérzéscsillapító sérüléseknél
- Erős hatású antioxidáns és segít a rákmegelőzésben
- Olcsó, könnyen beszerezhető és mint fűszer egyszerű a felhasználása

A kurkuma kiválóan segíti a hüvelyesek emésztését. A legkönnyebben emészthető és legértékesebb hüvelyesekből készült étel az ájurvéda szerint a mung dhal - vegetáriánusoknak javasolt minden nap fogyasztani.

Szánj rá 20 percet és készíts Te is egy ízletes, tápláló dhalt.

Hozzávalók:
2 ek. ghí
1kk. fekete mustármag
1 kis szárított chili
fél marék szárított curry levél
késhegynyi asafoetida (hing)
20 dkg. mungóbab
fél kk. kurkuma
1 kk. só

A dhált mosd meg. Tedd az edénybe a 2 evőkanál ghít. Közepes lángon melegítve tegyél bele 1 kis kanál fekete mustármagot. Tedd rá a fedőt és amikor hallod, hogy kipattogott,vedd le a fedőt és húzd le a tűzről az edényt. Szórd bele a szétmorzsolt chillit , a currylevelet és az asafoetidát. Öntsd bele 20 dkg megmosott pucolt mung dhalt és a közepes lángra visszatéve keverés mellett pirítsd 2 percig. Öntsd fel 1 liter vízzel, majd tedd hozzá a sót és a kurkumát. A forralás kezdeténél keletkező kemény habot szedd le a tetejéről. Forrald addig, amíg a dhal szét nem fő. A legvégén tehetsz bele 1 dl joghurtot is.

Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése