Ugrás a fő tartalomra

Hogyan javítsd az emésztésed?

Manapság nagyon sokan szenvednek emésztési problémáktól (reflux, nehéz emésztés, puffadás, székrekedés, etc.)  A helytelen emésztés eredményeképpen nagyon sok méreganyag rakódik le a szervezetben és további problémákhoz, betegségekhez vezet.  

Arról korábban részletesen írtam, hogy hogyan tudsz tartani ájurvédikus méregtelenítést legegyszerűbben és ha tartasz egy Ájurvédikus méregtelenítést, akkor a méregtelenítő időszak alatt hogyan étkezz.

Most általánosságban írnék néhány praktikus tanácsot, amelyet betartva javíthatod az emésztésed:
  • Friss jó minőségű ételeket egyél (kerüld a félkész, tartósított, adalékokat tartalmazó és a vegyszeres (nem bio), ételeket, konzervek, gyorsfagyasztott termékeket, éttermi ételeket)
  • Fogyassz friss zöldségeket, gyümölcsöket
  • Kerüld el a túl hideg italok, ételek fogyasztását
  • Ne egyél túl sok zsíros, cukros ételt
  • Ne egyél túl sok nyers gyümölcsöt, zöldséget 
  • A zöldségeket ne főzd szét, csak picit párold
  • Az étkezéshez ne igyál sok folyadékot
  • Az ételt rágd meg alaposan
  • A gyomrodat 1/2 max. 3/4ig töltsd meg étkezéskor 
  • Ne edd túl magad
  • Rendszeres időközökben egyél
  • A főétkezés 12:00-14:00 között legyen
  • Lehetőleg este 22:00 után ne egyél
  • Az esti étkezés könnyű legyen (kerüld a húst, tojást, sajtot, túrót)
  • Az étkezés és  lefekvés között legalább 1-2 óra teljen el
  • Amíg egy ételt nem emésztettél meg ne egyél rá (3-6 óra)
  • Figyeld az éhségérzeted is mindig
  • Nyugodtan étkezz, soha ne egyél idegesen, feszülten 
  • Étkezés után ne ugorj fel az asztalól, hagyd hogy beinduljon az emésztésed
  • Fűszerezz bátran - a fűszerek javítják az emésztésed (gyömbér, kurkuma, koriander, római kömény, édeskömény, hosszúbors, fekete bors)
  • Jógázz rendszeresen, végezz olyan jógagyakorlatokat, melyek javítják az emésztésed
  • Kortyolj a nap során meleg vizet, ez nagyon sokat tud segíteni (részletesen az ájurvédikus méregtelenítésről szóló cikkben)

A tanácsokat lépésről, lépésre építsd be az életedbe. Kezd el a legegyszerűbbektől és saját tempódban próbáld szokásoddá alakítani.

Végül figyeld magad! Figyeld milyen változásokat tapasztalsz:))

A legfontosabb a saját tapasztalásod, hogy jól érezd magad és az étkezés örömet okozzon!

 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kitri (más néven kitchari) - az ájurvédikus gyógyító étel

Kitchari (kitri) - az ájurvédikus gyógyító étel A kitri egy indiai gyógyító egytálétel, amit mung babból és baszmati rizsből készítenek. Ez az igazán egészséges étel, ízletes, nagyon tápláló és könnyen emészthető - az ájurvédikus élet módnak nélkülözhetetlen része . A rizs és a mung bab is édes és hűsítő minőségűek az ájurvéda sze mpontjából.  A rizs és mung bab együtt, teljes értékű fehérjével látja el a szervezetedet és minden ájurvédikus testtípus számára kedvezően hat. Ez az egyszerű egytálétel a test minden szövetét táplálja. Az ájurvédában a legtöbb betegség esetén és a különböző tisztító kúrákban alkalmazható a kitri diéta, hogy helyreállítsd vele szervezeted egyensúlyát.A kitri nagyon jó energiával látja el a szervezeted és fiatalító hatású. A fűszerezését kedvedre tudod variálni, így igazán változatos és ennek köszönhetően, sosem lehet megunni:) A fűszerezést ájurvédikus testalkatodnak megfelelően össze tudod állítani. Nagyon sok kitri receptet találsz a

Szilva chutney (csatni)

Szilva chutney (csatni) Valaki kérte, hogy tegyek fel szilva chutney receptet, mert a szilva szezon közepén sok szilvát kapott. Örömmel teszek a kérésnek eleget, mert a csatnik közül a kedvencem a szilva:) A csatnik (chutney) olyan minden ízlelőbimbónkat igénybe vevő csemegék, melyek célja az ételek ízének kiemelése. Általában egyszerre édes, sós, csípős vagy akár savanyú ízeket is intenzíven hordozhat egy csatni magában.  Készülhetnek nyersen vagy főzve is. Radha Red Szilva chutney ( csatni) hozzávalói az eredeti recept szerint: 4 ek.  ghí (vagy vaj vegán változatban kókuszzsír) 1,5 tk. örölt koriander 1/4 tk. őrölt kardamom 1 egész szárított csili 3 ek . kókuszreszelék 1,5 kg érett kékszilva 2 bögre (500ml) nádcukor (én 1/2 bögrénél nem szoktam többet rakni, mert szeretem a savanykás ízt) csipetnyi kámfor (elhagyható) Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj :) Készítsd elő a szilvát, mosd meg, magozd ki és vágd 8 részre.  A ghít (vagy vajat)

Tojás helyettesítése, tojásmentes táplálkozás

Sokszor hangzik a kérdés a jógázóktól, hogy a jógikus táplálkozásban ha nem eszünk tojást , hogyan helyettesítjük. ( hogy miért nem eszünk tojást arról itt olvashatsz ) Elsődleges válaszom sehogyan, ha lehet elkerüljük - azért lentebb leírom, a megoldásokat:)  Amikor Tudatos táplálkozás és vegetáriánus főzőtanfolyamot tartunk, ott sem cél, hogy a húsos ételek hús nélküli verzióját készítsük el. Inkább az a célunk, hogy megmutassuk milyen fantasztikus, változatos a húsmentes konyha, mennyi finom étel létezik a világ minden táján, melyek nem tartalmaznak húst. Inkább szeretnénk megmutatni a húsmentes étkezés változatosságát, mint valamilyen zöldséges utánzatát a húsos ételeknek. Azaz nem nagyon készítünk tojásos ételeket tojásmentesen - pl a hogy sosem eszem vega kolbászt, úgy sosem csináltam vegetáriánus rántottát - lévén ha nem eszem húst vagy éppen tojást, miért egyek valamit ami teljes olyan kinézetre és ízre, csak éppen nem az:) Részben az ételek egy része ami tojásos gond