2015. április 28., kedd

A koriander hatásai és ájurvédikus alkalmazása

Az ájurvédában a koriander (dhanyaka) kiváló házi szer, nem hiányozhat egyetlen  háztartásból sem.  Felhasználható a friss zöld növény, a magok és por formájában.

Jótékonya mindhárom dosha számára - Vata, Pitta, Kapha. 

Elsődlegesen az emésztésre, légzésre és a húgyúti szervekre van leginkább hatással.

Keserű, pikáns ás hűtő hatású.

Jótékony hatásai: 
  • hűsítő hatása van, lázas betegségeknél jól alkalmazható 
  • emésztésserkentő és hányás ellen is jó
  • jó felfúvódás ellen is, szélhajtó
  • javítja a felszívódást  
  • vértisztító
  • természetes vizelethajtó
  •  kiváló gyulladásos folyamatok ellen az emésztőrendszerben és a húgyutakban 
  •  a növény friss leve belsőleg allergia ellen alkalmazható
  • segít a bőrproblémák viszketés, bőrkiütés esetén 
  •  segít a mérgeket eltávolítani a szervezetből 
  • torokfájás esetén is használható
  • enyhíti az allergia és a szénanátha  tüneteit
A koriander akkor is jótékony, amikor a legtöbb fűszer ellenjavallott vagy csak óvatosan adható. Sokféle pitta rendellenességre kiváló (pl emésztő vagy húgyúti problémáknál).

A növény friss leve kiváló belsőleg szénanátha, allergia esetén.  Bőrkiütésre, viszketésre külsőleg alkalmazzuk.

Különböző ételeknél jól ellensúlyozza a hevítő, pikáns élelmiszerek hatásait - paradicsom, chili, etc. 

Emésztési problémákra gyakran használják az ájurvédában az édesköménnyel és római köménnyel közösen - együtt kedvezően befolyásolják a felszívódást is.

Felhasznált szakirodalom:dr. David Frawley és dr. Vasant Lad: Gyógynövény jóga 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése