Paradicsom chutney (csatni) |
A csatnikat fogyaszthatod melegen vagy hidegen is.
Már néhány chuetneyi receptet közzé tettem a blogon - Szilva csatni itt olvasható az Alma csatnit pedig itt találod
és egy nyári hűsítő friss kókuszos koriander csatni recetet is találsz a blogon
A Jógatáborban a pakorát friss paradicsomból készült csatnival tálaltuk, hát mit ne mondjak, hatalmas sikere volt:) talán a paradicsom csatni a legnépszerűbb az összes csatni között, mert közel áll a nyugati emberek ízlésvilágához. A kókuszcsatni, szilvacsatni, répás vagy körte csatni kicsit érdekesebb az megszokott hazai ízekhez képest.
A paradicsom csatni hozzávalói
2 ek. ghí (vegán változatban kókuszzsír)
1/4 tk. fekete mustármag
1/4 tk.római kömény
1 kis fahájrúd
2 szárított, tört chili
1/4 tk. kurkuma
2 pohár friss, érett, kemény paradicsom
1/3 csésze teljes értékű nádcukor
1/4 csésze mazsola
1/4 tk. só
Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj!
A paradicsomokat forró víz segítségével hámozd meg és vágd nagyobb darabokra. A ghít vagy olajat közepes lángon hevítsd fel. A forró zsiradékban pattogtasd ki a fekete mustármagot. Add hozzá a római köményt, fahéjat. amikor a fahéj sötétedik tedd hozzá a chilit, kurkumát és a paradicsomokat. Közepes lángon, folyamatosan kevergetve 10 percig főzd.
Tedd hozzá a mazsolát, sót és a cukrot. 5 percig főzve hígabb csatnit kapsz. Ha jobban szereted a sűrűbb, lekvár szerű csatnit, akkor főzd 15 percig, hogy besűrűsödjön.
Tálalhatod pakorával (karfiol pakora receptet itt olvashatod.) Melegen vagy hidegen tálalhatod, hűben tárolható néhány napig.
Ha szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni, szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra.
Jó étvágyat kívánok:)
szeretettel:
KAti
Megjegyzések
Megjegyzés küldése