2017. július 14., péntek

Paradicsom chutney (csatni)

csatni, paradicsomos, chutney, pardicsomos csatni, étvágygerjesztő
Paradicsom chutney (csatni)
A csatni  (chuetney), ami megbolondítja az ételeket a tányérodon. Édes, sós, csípős, savanyú mindez egyben:) Kiváló étvágycsináló, emésztést segítő és segít kiemelni az ételek ízét. Minden ételt élvezetesebbé tesz. Az ájurvéda és az indiai konyha szinte minden étkezéshez készít valamilyen csatnit.
A csatnikat fogyaszthatod melegen vagy hidegen is.

Már néhány chuetneyi receptet közzé tettem a blogon - Szilva csatni itt olvasható  az Alma csatnit pedig itt találod 

és egy nyári hűsítő friss kókuszos koriander csatni recetet is találsz a blogon

A Jógatáborban a pakorát friss paradicsomból készült csatnival tálaltuk, hát mit ne mondjak, hatalmas sikere volt:) talán a paradicsom csatni a legnépszerűbb az összes csatni között, mert közel áll a nyugati emberek ízlésvilágához. A kókuszcsatni, szilvacsatni, répás vagy körte csatni kicsit érdekesebb az megszokott hazai ízekhez képest. 

A paradicsom csatni  hozzávalói
2 ek. ghí (vegán változatban kókuszzsír)
1/4 tk. fekete mustármag
1/4 tk.római kömény
1 kis fahájrúd
2 szárított, tört chili
1/4 tk. kurkuma
2 pohár friss, érett, kemény paradicsom
1/3 csésze teljes értékű nádcukor 
1/4 csésze mazsola
1/4 tk. só

Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj!



A paradicsomokat forró víz segítségével hámozd meg és vágd nagyobb darabokra. A ghít vagy olajat közepes lángon hevítsd fel. A forró zsiradékban pattogtasd ki a fekete mustármagot. Add hozzá a római köményt, fahéjat. amikor a fahéj sötétedik tedd hozzá a chilit, kurkumát és a paradicsomokat. Közepes lángon, folyamatosan kevergetve 10 percig főzd.

Tedd hozzá a mazsolát, sót és a cukrot. 5 percig főzve hígabb csatnit kapsz. Ha jobban szereted a sűrűbb, lekvár szerű csatnit, akkor főzd 15 percig, hogy besűrűsödjön.

Tálalhatod pakorával (karfiol pakora receptet itt olvashatod.)  Melegen vagy hidegen tálalhatod, hűben tárolható néhány napig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése