Ugrás a fő tartalomra

A tejfogyasztásról, ájurvédikus szemszögből dr. David Frawley tollából

A tejfogyasztás manapság nagyon felkapott, vitatott téma. Fogyasszuk, ne fogyasszuk, életerő, egészség vagy halálos méreg.... 

Amikor tudatos táplálkozás tanfolyamot vagy ájurvéda tanfolyamot tartok, akkor mindig el szoktam mondani a védikus megközelítést, ami alapján a tej életerő,egészség és a spirituális megvalósításhoz fontos táplálék. A probléma nem a tejjel van, hanem a megfelelő tudás hiányával. Azzal, hogy a nyugati társadalom nem tudja mi nevezhető tejnek vagy éppen a tejet ki, milyen módon, mikor, mivel kombinálva fogyassza ahhoz, hogy valóban életerő legyen és ne méreg a szervezete számára.

Nagyon régen készültem írni egy cikket a tej ájurvédikus megközelítésről. Amikor ráakadtam dr. David Frawley nemzetközileg elismert ájurvédikus orvos cikkére a yogainternational.com oldalon tudtam, hogy a saját írásom helyett, az ő cikkének fordításával próbálok mindenkit hozzásegíteni ahhoz, hogy a tejfogyasztásról több tudással rendelkezzen.

tej fogyasztás, tej hatásai, tej ájurvédikus, tej, ájurvédikus, tejtermék

David Frawley: Ájurvédikus tejtermék: A tej és joghurt nyers története

Természetes ételek mozgalmában állandó vita folyik a tejtermékek értékéről. Időnként a tejtermékek a hússal említik egy lapon, mint ami egészségtelen étel az emberek számára és néhány vegetáriánus vagy tisztán vegán illető még azt is kijelenti, hogy a tejtermékek betegségeket okoznak. Bár van némi igazság az ilyen és ezekhez hasonló kijelentésekben, teljességében nem magukkal a tejtermékekkel van baj. Sokkal inkább hibáztathatjuk a tejtermelő állatok nem megfelelő tartását, a tej nem megfelelő feldolgozását és a az arról szóló megértés hiányát, hogy hogyan használjuk a tejtermékeket.

Természetes ételek mozgalmában állandó vita folyik a tejtermékek értékéről. 



India hindu és buddhista tradíciói a tejtermékeket kiváló ételnek tekintik, különösen azok számára, akik valamilyen spirituális úton járnak. Míg a tejtermékeket nem ajánlják minden test típus számára, mégis mindannyiunk számára fontos szerepe van nemcsak az egészség fenntartásában, hanem az élet meghosszabbításában is. Az ősi védikus civilizáció a tehén körül fejlődött ki, ami tejet, tejszínt, vajat és joghurtot biztosított. A történelem során ezek az ételek a jógik kedvencei voltak, akik nem találták az egészségre ártalmasnak ezeket. India legnagyobb „tanítóinak” egyike, Krisna hírhedt volt arról, hogy azonnal megdézsmálta a frissen kiköpült vajat, ha azt egy gyanútlan háziasszony felügyelet nélkül hagyta. Érdekes, hogy a Védák a tejtermékek esetében szélesebb választékot adnak, mint bármi más ételek esetében - beleértve a gabonaféléket, zöldségeket és gyümölcsöket is. 


Az ájurvéda sok tejterméket használ gyógyszerként, pontosabban betegségekkel szembeni ellenállás növelésére és arra hogy támogassa a felépülést és a regenerálódást. Ebbe beletartoznak a tejből készült főzetek, vajak és ghík és más speciális készítmények. A tejtermékeket nem csak fiatalok számára, de idősebbeknek is ajánlják, illetve azoknak is, akik bármilyen módon gyengélkednek vagy felerősítésre szorulnak. 

A szent tehén

A tehén ősidők óta a legszentebb állat Indiában. Részben azért, mert természetes módon több tejet ad, mint amennyire a borjának szüksége van és boldog tőle, hogy megoszthatja a többletet az emberrel. A tehén amiatt, hogy kedves természettel rendelkezik és önzetlen módon  táplál, az Isteni Anya szimbóluma. A legnagyobb védikus mantrát, a Gayatrit egy tehén formájában vizualizálják. Az ősi védikus írások magát az univerzumot is mint Kozmikus Tehenet írják le.

A Föld is olyan, mint a tehén azáltal, hogy önzetlenül táplálja és fenntartja az élőlényeket, akik rajta függenek. A görög 'gaia' és a szanszkrit 'gau' jelentései szintén  'Föld' és 'tehén'.
A Gaia Elv, ami azt állítja, hogy van egy szerves intelligencia, ami áthatja és szabályozza az életet a Földön, a Kozmikus Tehén ősi hasonlatának modern változata. Megítélhetjük, hogy az emberek hogyan bánnak a Földdel azáltal, hogy hogyan bánnak a teheneikkel. Manapság ezeknek az érzékeny állatoknak a kizsákmányolása tükrözi azt a gátlástalan, fogyasztó orientált kultúrát, ami szennyezi és elpusztítja földgolyónkat.


Megmondhatjuk, hogy az emberek hogyan bánnak a Földdel, az alapján, hogyan bánnak a tehenekkel.

Ramana Maharisi, aki a modern India talán legszélesebb körben tisztelt bölcse azt mondta, hogy saját tehene spirituális felszabadulást (moksa) ért el halálakor. Ashramjában a tehénnek, valamint a majomnak és a hollónak a szentélyei találhatóak, akik ott a Maharisi állandó társai. Míg az ember könnyebben eléri a felszabadulást, mint az állatok (bár ez mindkettő számára nehéz) az állatoknak is van lelkük, ami reagál a spirituális befolyásokra. Ha felismerjük és nagyra értékeljük az állatok spirituális kapacitását, akkor nem fogjuk őket bántani. A kizsákmányolásuk abból adódik, hogy azt képzeljük, hogy nekik nincsenek igazán érzéseik, hogy őket Isten csak a mi kényelmünkre teremtette.


Az ősi India írásaiban az állatok tanítókként jelennek meg. A Csandogja Upanisadban például Szatjakamát a bika, a tűz, a hattyú és a daru tanította a Brahman (a kozmikus valóság) négy aspektusára. Amikor hazatért, a tanárai látták az arcán ragyogni az igazság fényét és felismerték, hogy pusztán a fenti tanároktól megtanulta a teljes igazságot. A Védák kijelentik továbbá, hogy tehenet bölcseknek kell adni és nem királyoknak vagy kereskedőknek. Ez azt jelenti, hogy a bensőséges tudás fényét azokkal kell megosztani, akik spirituális szempontból motiváltak és nem azokkal, akik politikai vagy üzleti beállítottságúak.


A védikus időkben a brahmana
gyerekek (szerk.brahmana társadalmi réteg tagjai:  papok, tanítok, bölcsek, spirituális személyek, aszkéták, jógik)   fontos kötelessége volt megtanulni azt, hogy hogyan kell teheneket felnevelni és megfejni. Ez még a mai napig is így van néhány helyen Indiában. A tehén évezredek óta az erőszakmentesség szimbóluma és annak érdekében, hogy megtanuljanak megfelelően gondoskodni róluk, a gyerekeket megtanították a kedvességre, önzetlenségre, elfogadásra és bölcsességre valamint arra is, hogy ezeket a tulajdonságokat építsék be a meditációjukba is.

A tejtermelés modern módszerei

A tejtermékekhez számos egészséggel kapcsolatos téma kapcsolódik, amiket meg kell értenünk ahhoz, hogy helyesen tudjuk használni ezeket az élelmiszereket. Az emberek egy része híján van olyan enzimeknek, amik szükségesek a tejtermékek emésztéséhez csupán csak amiatt, mert az adott etnikai csoportjuknak a történelmi múltjában nincsen benne a tejtermékek fogyasztása. Azoknak a felnőtteknek, akik csecsemőként nem kaptak anyatejet szintén problémát jelenhet a tejtermékek megemésztése. Sőt a legtöbb probléma, amit a tejtermékek emésztésében tapasztalunk, nem maguk a tejtermékek miatt van, hanem ezek helytelen előállításában. Ahogy nem okolhatjuk a krumplit azokért a nehézségekért, amiket a rósejbni evése okoz - ugyanígy nem okolhatjuk a tejtermékeket azokért a bizonyos problémákért, amikkel ma az emberek szembesülnek. Ahogyan a teljes kiőrlésű liszt különbözik a fehér liszttől, ugyanígy a természetes módon készült tejtermékek kifejezetten mások, mint a szupermarketekben általában kapható túlzott módon feldolgozott társaik.

Indiában megengedik, hogy a tehén először a borjának adjon a tejéből. Az ember számára csak azt a tejet használják, ami ezen túl marad, ami gyakran még így is jelentős mennyiség. Ha a borját elválasztják tőle, a tehén teje sokat veszít annak tápláló minőségéből. A tejipar elválasztja a borjat az anyjától és lemészárolja. Megöljük a tehén gyerekét és aztán megisszuk a tejét. Hogyan érezné magát egy emberi anya egy ilyen körülményben? Amikor egy tehén meghallja a borjának a hívását, azonnal elkezd tejet kiválasztani. Amikor a borját elveszik tőle, akkor az aggodalom miatt toxinok fognak a tejébe kiválasztódni.


Indiában megengedik, hogy a tehén először a borjának adjon a tejéből. Az ember számára csak azt a tejet használják, ami ezen túl marad, ami gyakran még így is jelentős mennyiség.


A tehenekkel sok más módon is rosszul bánnak, mint például a szűkös élőhely és gépi fejés. Mostanra a mesterséges megtermékenyítésen keresztül hibrid állatokká váltak, akiket génekkel újraterveztek annak érdekében, hogy sokkal több tejet adjanak annál, mint amennyi egészséges számukra. Hormonokkal, antibiotikumokkal és nem-organikus gabonával etetik őket. A vegyszerek maradványai felszívódnak a szöveteikbe és aztán a tejükben koncentrálódnak. A hagyományos indiai gyógyászat figyelmeztet arra, hogy el kell kerülni a szennyező hatású vegyszereket és gyógyszereket, mert ezek felhalmozódnak a szöveteinkben és betegséget okoznak. 


Az ájurvéda nagyon részletesen ír a különféle tejtermékek jellemzőiről, többek között a tehén, bivaly, kecske és más tejet adó állatok esetében is.Bár ezek nem feltétlenül egyeznek azokkal a jellemzőkkel, amiket a modern nagyüzemi termelés produkál. Az ájurvéda írásai elmondják, hogy a kipányvázott vagy szűkös helyen élő állatok esetében a húsnak vagy a tejnek a minősége sokkal szegényesebb, mint a szabadon legelésző állatok esetében.
 

Ez rengeteg kérdést is felvet. Milyen mértékben károsítják a tejtermékeket a modern termelési módszerek? Mi az a határ, amin túl ezek a módszerek már nem hasznosak? Milyen mértékben támaszkodjunk ezekre a hátrányos feltételekre anélkül, hogy teljes mértékben feladnánk a tejtermékeket? És mit tehetünk azért, hogy a jelenleg elérhető tejtermékek minősége jobb legyen? 

A pasztőrizálás csapdái

A jóga szerint a tej természetét tekintve tiszta vagy szattvikus minőségű. (szerk. az ételek minőségéről itt olvashatsz bővebben) Szeretetből születik és növeli a természetes intelligenciánkat és érzékenységünket. Mindazonáltal áldásos tulajdonságait nem csak az csökkentheti, hogy hogyan tartják a tejelő állatot, hanem az is, hogy hogyan dolgozzuk fel a tejet.

Pasteur volt a szülőatyja annak, hogy a betegségeket baktériumokhoz kötötték. Mivel ennél a teóriánál a betegséget a baktérium okozta, ezért a betegségek megelőzésének legjobb módja az ételek és a környezet sterilizálása. A természet tele van baktériumokkal, ezért nem biztonságos és minden természetes termék gyanakvást kelt. A holisztikus gyógyítás szempontjából viszont a sterilizálás valaminek a megölését jelenti. A steril környezet a legjobb hely a kórokozók kifejlődéséhez, mert a sterilizálás során az életerő és a természetes immunitás tűnik el. A tej pasztőrizálása annak melegítését is magában foglalja, ami megöl minden baktériumot ami benne van. Ez lehetővé teszi, hogy a tej hosszabb ideig elálljon, anélkül hogy tönkremenne és ez kereskedelmi szempontból értékesebbé teszi azt, de ez nem jelenti azt, hogy jobb minőségű ételt kaptunk. Ebben a folyamatben lényegében előfőzik a tejet, ami csökkenti annak vitalitását. Bár a pasztőrizált tej jobb a számunkra, mint a hús vagy a junk food, de a nyers tejtermék még annak pasztőrizált társánál is jobb.


A pasztőrizálás csak az egyik eljárás a sorban, ami rontja a tejtermékeink minőségét. Részét képezi annak a mentalitásnak, ami azt mondja, hogy az ember mindig jobbá teheti a természetes dolgokat és biztonságosabbá is ha előbb különféle eljárásokkal kezeli őket. A mi kultúránk azt mondja, hogy a tej természetes állapotában az emberi fogyasztás szempontjából nem biztonságos, míg azt a tejet tökéletesnek látjuk, amit a mesterséges körülmények között tenyésztett állatoktól vesznek el, akik mesterséges ételeket, gyógyszereket es hormonokat kapnak. A tejtermékeinket pasztőrizáljuk, homogenizáljuk, hosszú időre lehűtjük es adalékokat adunk hozzájuk - sót, cukrot, mesterséges ízeket és színeket. A tejhez hozzáadott A és D vitaminok általában hal máj olajból származnak, így gyakran a tej még csak nem is vegetáriánus. A tejtermékek természetes szattvikus vagy tiszta tulajdonságait teszik tönkre ezek eljárások által.


Azért, hogy a tejtermékek mélyebb gyógyító tulajdonságait valóban ki tudjuk használni, a nyers tejet kell előnyben részesítenünk. Ez különösen fontos olyan gyógyító eljárások esetében, ahol a megújulás vagy az elmeállapot javítása a cél, arra figyelni kell, hogy a nyers tejtermékek mindig frissek legyenek, máskülönben károsak lehetnek.


Azért, hogy a tejtermékek mélyebb gyógyító tulajdonságait valóban ki tudjuk használni, a nyers tejet kell előnyben részesítenünk. 

Sok olyan pácienst kezeltem, akiknek tejallergiájuk volt. Amint átálltak a nyers tejre - megfelelő fűszerekkel elkészítve -, legtöbbjük (hacsak nem mindegyikük) esetében az allergén reakciók eltűntek. Miután az ember megtapasztalta az ájurvédikus indiai vagy hazai családi farmokról származó tejtermékek hatásait, könnyű látnia, hogy amit a szupermarketekben eladnak, az meglehetősen silány minőségű, a különbség nagyjából olyan, mint ami a kertben frissen termesztett és a mesterséges körülmények során létrehozott és hónapokig tárolt zöldség között van.
 

Elkészítés

Az is nagyon fontos, hogy hogyan fogyasztjuk a tejtermékeket. Az ájurveda azt mondja, hogy a meleg tej gyógyít, míg a hideg tej megbetegít, ezért a tejet melegen kell fogyasztani. Továbbá megfelelő fűszerek használatával ellensúlyozni kell a tej és a tejtermékek nyálka képző tulajdonságait. Van néhány korlátozás a tejtermékekkel való főzés esetén is, azon ételek jellemzői alapján, amikkel együtt akarjuk használni azokat. Tejet, joghurtot, sajtot vagy tejfölt nagyon jól lehet használni levesek és curryk esetében.

Az ájurvéda azt is megjegyzi, hogy a tejtermékek - csakúgy mint a cukor - káros lehet, ha túlzott mértékben fogyasztjuk, különösen hidegen. Nedves és nehéz természete miatt eltömítheti a keringési rendszert. Ez sokféle krónikus betegséget okozhat, mint amilyen például az allergia, asztma, artritis vagy a szívbetegségek. Ezért az általunk fogyasztott tejtermékek mennyiségét is megfelelő módon kell szabályozni.

Hogyan használjuk a tejtermékeket?

Tehéntej
A tej egy ideális fiatalító étel; táplálja az elmét és a szívet. Jó hatással van a száraz köhögésre, tüdővérzésre, fekélyekre és kelésekre, terméketlenségre és általános gyengeségre. A meleg tej természetes hashajtó hatású, ha ghível fogyasztjuk. A pasztörizált és homogénezett tej azonban gyakran okoz székrekedést.
 

A kardamom a legjobb fűszer, ami ellensúlyozni tudja a tej nyálka képző hatását. Erre a célra használják a gyömbért, fahéjt és a kurkumát is. A fűszeres gyógynövények nemcsak emészthetőbbé teszik a tejet, de gyógyhatással is kiegészítik a hatásait. A meleg tej egy csipet szerecsendióval egy jó otthoni megoldás az álmatlanságra. A tej főzetekben használt felerősítő hatású gyógynövények (mint például az ashwagandha (Withania somnifera), shatavari (Asparagus racemosus), fekete nadálytő gyökér és a ginseng) hatékony fiatalító ételekké változtatják azt.

A tehéntejet nem ajánlják a kapha (nehéz vagy nedves) testtípusúaknak, bár ők néha gond nélkül képesek emészteni az alacsony zsírtartalmú tejet. A legjobb a váta (levegős) és pitta(tüzes) testtípusúaknak, akiknek szükséges a tej nedvesítő energiája. Az ájurvédikus gondolkodásban a jó tej olyan, mint a tiszta plazma, ami minden szövetet táplál. Az alacsony minőségű tej azonban olyan, mint a tiszta nyálka, ami a plazma salakanyaga.
 
A tehéntejet nem ajánlják a kapha (nehéz vagy nedves) testtípusúaknak, bár ők néha gond nélkül képesek emészteni az alacsony zsírtartalmú tejet. 

Kecsketej
A kecsketej jó a kapháknak, olyanoknak akik nyálkásodnak és ödémásak, de kizárólag melegen és fűszerekkel. A kecsketej meleg természetű ezért lázas állapotban kerülni kell – csakúgy mint fertőző betegségek és gyomorsavtúltengés esetén is (pitta testtípus).

Tejszín
Tejszín hasonlít a tejhez, de annál nehezebb. Óvatosnak kell lennünk vele vérbőség és gyenge emésztés esetén. A tejtermékekkel  kapcsolatban (főleg a nehezebbekkel, mint a tejszín, a sajt és a túró) egy jó általános szabály az, hogy el kell kerülni őket, ha nagy mennyiségű lepedék jelenik meg a nyelven, ami a emésztő szervrendszerben lévő vérbőségre utal.

Jégkrém
A jégkrémet a test nehezen tudja kezelni. Hideg természete elnyomja az emésztés tüzét, különösen, ha étkezés után fogyasztjuk. Sok cukrot tartalmaz és gyakran sok más adalékot is (mint például a tojás). Az ájurvéda általában nem ajánlja. Mindazonáltal a jégkrém vagy jeges joghurt természetes formájában nyáron fogyasztható, abban az esetben, ha jó az emésztésünk, nem vagyunk túlsúlyosak és ha figyelünk arra, hogy milyen más ételekkel kombináljuk.

Joghurt
A joghurt nehéz, mint például a sajt és ellentétben a népszerű félreértéssel, nem segít a fogyásban (hacsak nem a húst vagy más nehezebb ételt helyettesítjük vele). Ezzel ellentétben, nagyon jó a hízáshoz. Bár a zsírszegény joghurt kevésbé nehéz, mégsem megfelelő a fogyókúrához. 


Bár nyugaton reggeli ételként használják, a joghurt nem mindig jó reggel, mert ilyenkor több nyálka és vér van a szervezetben felkelés után. A reggeli hideg joghurt nyálkát termel a szervezetben. Gyümölccsel együtt fogyasztva növeli annak vizes- és nyálkaképző természetét.

Általában a joghurtot nem szabad önmagában vagy üres gyomorra enni. Jól kombinálható viszont az uborkával, aminek könnyedsége kiegyensúlyozza a joghurt nehéz természetét. A joghurt a raita alapja, ami egy olyan saláta amit a legtöbb indiai étkezés során felszolgálnak. (szerk. raita receptet itt olvashatsz) A joghurt az olyan fűszerekkel együtt a legjobb, mint a kömény, koriander vagy cayenne.


A joghurt gyakran a legbiztonságosabb a tejtermék. Még a nem éppen legjobb minőségű tejből is lehet kielégítő minőségű joghurtot kapni. Könnyen el is tudjuk készíteni saját magunk számára. Azonban a joghurt minél savanyúbb, annál jobban savasít és annál jobban mérgezi a vért. Az édes joghurt ezért jobb. A joghurt akkor is savasítóbb, ha savas gyümölcsökkel vagy banánnal fogyasztjuk. A joghurt főleg a váta testtípusnak jó,  a kaphák ás pitták óvatosan kell hogy bánjanak vele, bár a pitta viszonylag könnyen tudja kezelni az édes joghurtot.
Indiai író

A joghurtot úgy jó fogyasztani, ha például ugyanannyi mennyiségű vízzel összeturmixoljuk és némi kardamomot vagy szerecsendiót adunk hozzá. Ezt hívják takrának, vagy indiai írónak. Bár hűtő természetű, mégis jó lábadozás és gyenge emésztés esetén, különösen hasznos felszívódási zavar és hasmenés esetén. Az indiai írót az istenek eledeleként is emlegetik.


Azonban a joghurt minél savanyúbb, annál jobban savasít és annál jobban mérgezi a vért. Az édes joghurt ezért jobb.

Nyugati író
A nyugati író pasztőrizált és gyakran nagy mennyiségű sót tartalmaz. Máskülönben ez egy jó tejtermék. Sokkal inkább vizelethajtó, mint más tejtermékek és kevésbé képez nyálkát a szervezetben. Ebből a szempontból jobb a kapháknak. Hasznos felszívódási zavar, gyenge emésztés és hasmenés esetén is.


Kefir
A kefir egy másik erjesztett tejes ital, különösen hasznos a vátáknak, akiknek levegős vagy ideges természetük van. Ugyanazokat a problémákat okozhatja, mint a tej és a joghurt, ha gyümölccsel kombinálják. Az édesített kefír ráadásul nagy mennyiségű cukrot is tartalmazhat.


Sajt
A sajt nehéz, ragadós és gyakran nehéz megemészteni. Nem ajánlják, vérbőség, pangás esetén vagy akkor, amikor a keringési rendszer el van tömődve. Okozhat köszvényt, ízületi gyulladást, fertőzéseket, aknét, meghűlést, influenzát és tüdő rendellenességeket és növelheti a koleszterin szintet is. Minnél erjedtebb és sósabb annál nehezebb megemészteni. Az oltót, amit általában használnak, gyakran tehenek beléből származik, ezért a kereskedelmi forgalomban lévő sajtok legtöbbje szigorú értelemben véve nem vegetáriánus. Ilyen esetben bizonyosodj meg róla, hogy oltó nélküli sajtot vásárolsz-e.


A legjobb olyan oltó nélküli sajtot fogyasztani, ami csak kevés sót tartalmaz és nincs erjesztve. A könnyű, édesebb sajtok ajánlottak. A sajt nehéz tulajdonságát részlegesen ellensúlyozni lehet olyan fűszerekkel, mint pl. a mustár, cayenne, fekete bors, torma és kömény. A sajtot rá lehet olvasztani zöldségekre, különösen olyanokra, amik könnyű természetűek, mint pl. a brokkoli és a karfiol. Ilyen módon a zöldségek és a sajt tulajdonságai is ki lesznek egyensúlyozva.


A farmer sajt (panír) könnyebb és ezért könnyebben is emészthető. Ez a legelterjedtebb Indiában. A cottage cheese szintén könnyű és könnyű emészteni is, hűsítő és magas fehérjetartalma miatt tápláló is. A krémsajt kicsit ragadósabb, de a közönséges sajtnál még mindig jobban emészthető.


A cottage cheese szintén könnyű és könnyű emészteni is, hűsítő és magas fehérjetartalma miatt tápláló is. 

Tejföl
A tejföl talán a leginkább savas tejtermék és olyan pitta tüneteket erősít, mint pl. a kelés, gyomorégés, láz és fertőzések. A legjobb a váta (levegős) típusúaknak.


Vaj

A vajat általában pasztőrizált tejből csinálják. Gyakran adnak hozzá színezéket és nagy mennyiségű sót is. Előfordulhat, hogy hosszabb időre lefagyasztják, ami csökkenti az egészségmegőrző tulajdonságait. A vaj jó azoknak, akiknek erős az emésztésük és a belső tűzük (pitta típusúak). Nem szabad hidegen enni – jobb, ha ráolvasztjuk az ételre. A túl sok vaj (csakúgy mint a sajt) beleragadhat a bélcsatornába és megemelheti a koleszterin szintet. Külsőleg alkalmazva a vaj jó az égésre és a kiütésekre is. 

Ghí
A ghí (tisztított vaj) amit nyers vajból készítenek többnyire mindenkinek megfelelő. (ghí receptet itt találsz)  Növeli az erőt, vitalitást és intelligenciát, jó láz és fertőzés ellen is. A máj könnyen feldolgozza, bár növeli a koleszterin szintet (de nem annyira, mint a vaj). Erősíti az immunrendszert, növeli az élethosszt és a tudatosságot. Tökéletes étel meditációhoz és szellemi munkához.


A ghít ételekkel vagy tejes italokhoz kell fogyasztani. Mint az olajok is általában, önmagában fogyasztva orrvérzést okozhat. A ghí olyan ájurvédikus gyógyhatású olajok alapja, mint pl. a brahmi (gotu kola) és a calamus ghee. Szemre helyezve növeli a látást (erre különösen a triphala ghí jó). Vérképzéshez és kifejezetten a nőknek a legjobb a kurkuma ghí illetve a ghíben főzött kurkuma. 

A ghít a legjobb nyers, sózatlan vajból készíteni. Általában hónapokig eláll és még tovább is ha hűtőben tartjuk. Vörösréz edényben tárolva mindenféle bőrproblémákra és a bőr gyulladásos elváltozásaira is jó ha külsőleg alkalmazzák. A ghí a rituálék és a meditáció alatt hasznos lámpaolajként is, mivel úgy tartják, hogy a benne lévő tápláló erőnek tisztító hatása van a környezetre és az elmére is.

Tejtermékek vásárlása

A tejtermékeknek a modern társadalomban elfoglalt sajnálatos helyzete valamint a tejelő állatokkal való hibás bánásmód miatt az emberek érthető módon hajlamosak teljes mértékben elutasítani a tejtermékek fogyasztását. Másrészről sokan mások, akik váta és pitta felépítésűek vagy éppen gyengélkednek, nagyon hasznosnak fogják találni a tejet. Minden bizonnyal próbát kell tennünk vele, ha súlygyarapodást vagy vitalizálást akarunk elérni, mielőtt olyan élelmiszerekhez fordulunk mint a hús, hal, cukor vagy mesterséges összetevőkből álló ételek.
 

Támogasd a helyi tehenészt – és a helyi tehént is.

Bár legtöbbünknek nem kell teljes mértékben elutasítanunk a tejterméket, viszont szorgalmaznunk kell azok megfelelő minőségben történő előállítását. Próbálj olyan forrásból tejtermékeket beszerezni, ahol jól bánnak az állatokkal és organikus módon táplálják őket. Vegyél feldolgozatlan (nyers) tejtermékeket, ha lehetséges. Ha ez törvényileg nem lehetséges ott ahol élsz, akkor bátorítsd a változásokat az ilyen és ehhez hasonló ésszerűtlen törvények esetében. Támogasd a helyi tehenészt – és a helyi tehént is.

Tejtermékek és más ételek

A tejtermékek nem kombinálhatóak néhány fajta élelmiszerrel – és előfordulhat, hogy egymással sem keverhetőek.  (szerk. az ételkombinációkról részletes itt olvashatsz)

Rossz kombinációk
•    Bármilyen tejtermék hússal és hallal
•    Bármilyen tejtermék élesztős kenyérrel
•    Bármilyen tejtermék savanyú gyümölccsel
•    Bármilyen tejtermék magokkal
•    Tej joghurttal
•    Tej sóval
 

Megfelelő kombinációk
•    Tejtermék édes gyümölccsel
•    Tejtermék keményítőt tartalmazó zöldségekkel
•    Tejtermék teljes értékű gabonával



Ha szeretnél az ájurvédikus életmódról, egyéni testalkatodról többet tudni, szeretettel várlak Egészségmegőrzés mesterfokon - ájurvéda életmódtanfolyamomra. 


Ha szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni,  szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra. 



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kitri (más néven kitchari) - az ájurvédikus gyógyító étel

Kitchari (kitri) - az ájurvédikus gyógyító étel A kitri egy indiai gyógyító egytálétel, amit mung babból és baszmati rizsből készítenek. Ez az igazán egészséges étel, ízletes, nagyon tápláló és könnyen emészthető - az ájurvédikus élet módnak nélkülözhetetlen része . A rizs és a mung bab is édes és hűsítő minőségűek az ájurvéda sze mpontjából.  A rizs és mung bab együtt, teljes értékű fehérjével látja el a szervezetedet és minden ájurvédikus testtípus számára kedvezően hat. Ez az egyszerű egytálétel a test minden szövetét táplálja. Az ájurvédában a legtöbb betegség esetén és a különböző tisztító kúrákban alkalmazható a kitri diéta, hogy helyreállítsd vele szervezeted egyensúlyát.A kitri nagyon jó energiával látja el a szervezeted és fiatalító hatású. A fűszerezését kedvedre tudod variálni, így igazán változatos és ennek köszönhetően, sosem lehet megunni:) A fűszerezést ájurvédikus testalkatodnak megfelelően össze tudod állítani. Nagyon sok kitri receptet találsz a

Tojás helyettesítése, tojásmentes táplálkozás

Sokszor hangzik a kérdés a jógázóktól, hogy a jógikus táplálkozásban ha nem eszünk tojást , hogyan helyettesítjük. ( hogy miért nem eszünk tojást arról itt olvashatsz ) Elsődleges válaszom sehogyan, ha lehet elkerüljük - azért lentebb leírom, a megoldásokat:)  Amikor Tudatos táplálkozás és vegetáriánus főzőtanfolyamot tartunk, ott sem cél, hogy a húsos ételek hús nélküli verzióját készítsük el. Inkább az a célunk, hogy megmutassuk milyen fantasztikus, változatos a húsmentes konyha, mennyi finom étel létezik a világ minden táján, melyek nem tartalmaznak húst. Inkább szeretnénk megmutatni a húsmentes étkezés változatosságát, mint valamilyen zöldséges utánzatát a húsos ételeknek. Azaz nem nagyon készítünk tojásos ételeket tojásmentesen - pl a hogy sosem eszem vega kolbászt, úgy sosem csináltam vegetáriánus rántottát - lévén ha nem eszem húst vagy éppen tojást, miért egyek valamit ami teljes olyan kinézetre és ízre, csak éppen nem az:) Részben az ételek egy része ami tojásos gond

Az asafoetidat hatásai - ördöggyökér, a hagyma helyettesítője

Az asafoetida nagyon illatos, pikáns, hevítő hatású gyógynövény, amely alapvetően egy fa nedvének a gyanta kivonata. Az illata a hagymáéhoz hasonlít, nagyon erőteljes és hagyma helyett akár használható is az ételek elkészítésénél. Mi nem fogyasztunk hagymát és sokszor kérdezik a jógás tanulok és mit használunk helyette... hát asafoetidát:) Erőteljes élénkítőszer. Felpörgeti az emésztés tüzét (az agni-t) is, segít a méregtelenítésben és a puffadás ellen is jól használható, enyhíti a székrekedést. A lerakódott salakanyagot feloldja az emésztőrendszerből.  Ha hüvelyesekkel összefőzzük, segíti azok emésztését és csökkenti a gázképződést. Nagyon jó görcsoldásra, és hashajtásra is használható. Féreghajtó hatása is van. Megfázásoknál is hasznát vehetjük, mert lazítja a köpetet és fertőtlenítő hatással rendelkezik. Külsőleg ájurvédában használják ízületi gyulladásoknál és hasi fájdalmaknál. Mivel tamasztikus hatású (a tamsztikus ételekről itt olvashatsz) tompítja az e