2017. július 25., kedd

Khir (indiai édesrizs)

édesrizs, indiai, indiai édesrizs, kardamom, kardamomos rizs
Rizs Khir (indiai édesrizs)
Ha már a minap kitettem a tejfogyasztás ősi, ájurvédikus megközelítését (itt olvashatod), gondoltam stílusosan egy tradicionális tejes édesség receptet is kiteszek a blogra.

Az indiai konyhában általában a desszerteket a főétkezés részeként szolgálják fel, nem pedig külön a legvégén. Ájurvédikus szempontból az étkezés végén fogyasztott édesség székrekedést okozhat. 

Az édességeket leginkább vallási és családi ünnepségekre készítik. Az indiai khir  egy folyós édesség, amit általában kardamommal vagy sáfránnyal készítenek el.  Fenti fűszerek ellensúlyozzák a tejes édesség nyálkásító hatásait és ízletessé teszik az édességet. A khirhez gyakran tesznek manduladarabokat vagy pisztáciát

Kapha típusúak csak ritkán fogyasszanak khir-t.

Nagyon sokféle khir van (mandula, répa, datolya, etc.) . A legelterjedtebb a rizsből készített khír, magyarul édesrizs. 

Hozzávalók
1/4 csésze rövid szemű rizs
1 l friss teljes tej (nem homogenizált, nem ultra pasztörizált)
2 db egész kardamom
3/8 csésze teljes értékű barna nádcukor

Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj!

A rizst szűrőben alaposan mosd meg és csöpögtesd le. A kardamom hüvelyeket kicsit nyomkodd szét, hogy picit megnyíljon. A tejet és a kardamomot tedd egy vastag aljú edénybe és állandóan kevergetve forrald fel közepes lángon. Majd vedd takarékra a lángot és tedd hozzá a rizst. Forrald óvatosan kevergetve kb. 40 percig, amíg besűrűsödik. Amikor az édesrizs kicsit krémes és enyhén sűrű, de még folyós lesz akkor vedd le a tűzről. 
Vedd ki a kardamomokat és keverd hozzá a cukrot, majd hagyd kihűlni.

A tetejét megszórhatod mandulaforgáccsal vagy pisztáciatörettel .

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése