2017. július 21., péntek

Tégy a gerinced egészségéért! - Parighászana (kapupóz, keresztrúdpóz)kapupóz, parigasana, parigh ászana, keresztrúd póz, jóga póz, jógapóz, ászana, ászánaA parighászana (keresztrúdpóz vagy más néven kapupóz) nagyon jól nyújtja a törzsed oldalát, ezzel ellensúlyozva az ülőmunka okozta merevséget. Ez az ászana fokozza a csípő mobilitását, erősíti a hasizmokat, mély hátizmokat, comb izomzatát, oldalsó törzsizmokat. Csökkenti a háti és derék táji szakasz fájdalmait.

Kiválóan átmasszírozza a hasi szerveket - javítja a máj, a gyomor, a belek, a vese és a petefészkek funkcióját. A parighászana jó székrekedés ellen is, mert kiváló emésztést javító, méregtelenítő hatással rendelkezik.

Oldja a blokkokat a mellkasi területről, ezáltal segít a légzést szabadabbá tenni, növeli a tüdőkapacitást.

Hogyan végezd el?
  1. Sarokülésből (Vadzsrászanából) emelkedj fel térdelő állásba és a jobb lábadat tedd ki a tested mellé oldalra. A jobb talpad egy vonalban legyen a bal térdeddel.
  2. A jobb lábad legyen aktív, húzd fel a térdkalácsod a combizmod segítségével.
  3. Nyújtózz ki a két kezeddel oldalsó középtartásba, majd nyújtózz el jobb oldalra.
  4. A jobb kezedet kilégzéssel helyezd tenyérrel fölfelé a jobb lábadra - combodra, lábszáradra.
  5. A bal kezdete belégzéssel emeld a magasba , majd egy kilégzéssel dönts a jobb lábad irányába és  közelítsd  a jobb tenyered fölé a bal tenyered - lefele néző tenyérrel.
  6. Belégzéssel nyújtózkodj a törzseddel , nyújtsd meg a törzsed oldalát 
Kijövetel a pózból: aktív nyújtózás mellett, belégzéssel egyenesedj vissza, emeld a karokat oldalsó középtartásba, majd engedd le a tested mellé. Húzd vissza a jobb lábad és  végezd el a gyakorlatot a mások oldalra is.


A kitartás alatt a medencéd ne mozduljon el, tartsd stabilan - ehhez dolgozz aktívan a farizmokkal és a combizmokkal. Kilégzéssel próbáld a combokat hátrafelé csavarni, ez segít nyitni a csípődet.  A mellkasod végig nézzen előre, a testedet tartsd egy síkban. Kezdő változatban a lábfejedet feszítsd vissza, aktívan nyújtózz a sarkaddal, későbbiekben a talpadat feszítsd le a talaj irányába. Belégzéssel húzd fel a térdkalácsot és a combizom segítségével tartsd egy vonalban a bokáddal.

A karodban folyamatos, aktív izommunka legyen, nyújtózz a kézujjakkal is
A behajlított láb lábszárát folyamatosan nyomd a talajba és abból próbálj nyújtózni a belégzéssel.

A lapockáidat húzd befelé és lefelé a hátadba és a vállakat gördítsd hátrafelé lefelé, távolítsd el a fülektől. Belégzéssel próbáld folyamatosan nyitni a mellkast azáltal, hogy távolítod a kulcscsontokat egymásról. Húzd be a lengőbordákat is, figyelj rá hogy ne emeld ki a bordakosarad. Belégzéssel próbálj nyújtózni fejtetővel, szegcsonttal, nyisd a mellkast.

Haladóbb változatban a fejed elfordíthatod fölfelé és elnézhetsz a fölül lévő kezed irányába.

Amennyiben valamilyen nyakcsigolya rendellenességed, problémád van  ne fordítsd el a fejed, a tekinteted nézzen előre.

Ne végezd a jógapózt, amennyiben gerincsérved, bármiylen komoly gerincbetegséged vagy lágyéksérved van. Szívprobléma, tüdőtágulat esetén is kerüld ezt az ászanát. kezeletlen magas vérnyomás esetén a kart ne emeld a fejed fölé.

A jógagyakorlatokat először mindig hozzáértő jógaoktatóval sajátítsd el. 

Jó gyakorlást kívánok:)
szeretettel:
Kati

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése