2015. október 8., csütörtök

Fahéj jótékony hatásai

A fahéj (twak) illatos, pikáns, élénkítő hatású közkedvelt gyógynövény az ájurvédikus gyógyászatban. Íze édes, keserű enyhén pikáns és fanyar.Fűtő hatással rendelkezik.

Melegíti a veséket és az egész testet, továbbá izzasztó hatása is van. Alkalmazható teakeverékekben megfázásnál, influenzánál és segít a nyákoldásban is.

Fellobbantja az emésztés tüzét (agni-t) . Segíti az emésztést, szélhajtó és tisztító hatással is rendelkezik. Segíti a test méregtelenítési folyamatait, csökkenti az "ama"-t a testben.

Frissítőileg hat, aktivizálja a szöveteket,  erősíti szívet és a szöveteket is. Serkenti a vérkeringést.Vérhígító tulajdonságokkal rendelkezik ezért segít megelőzni a trombózist.

Kiváló fertőtlenítő hatással rendelkezik. Bizonyos esetekben alkalmazható fájdalomcsillapításra is - izomláz, fogfájás.

Az ájurvédikus gyógyászatban enyhíti a vata és kapha rendellenességeket és pitta problémáknál kis menyiségben is alkalmazható. Nagy mennyiségben fogyasztva  komoly pitta rendellenességekhez vezethet.

Gyakran, kis mennyiségben fogyaszd.

Vegyszermentes (bio) fűszert használj!

Néhány ájurvédikus alkalmazási mód:

Általános, megfázás, köhögés vagy szorulás esetén napi 2-3 alkalommal fél tk. fahéjat fogyassz el 1 tk. mézzel.

Szinuszos fejfájásra fél tk. fahájat keverj össze annyi vízzel, hogy egy pasztát kapj. Ezt a pasztát helyezd a fájdalmas területekre.
 
Hasmenésre 2-3 alkalommal fogyasztva naponta segíthet, ha fél csésze joghurtot összekeversz fél tk. fahéjjal és egy csipet szerecsendióval.

Elégtelen keringés, magas koleszterin szint és asztma ellen készíts egy teát és fogyaszd el naponta két alkalommal. 1 tk. fahéjat 1/4tk. trikatu-t  önts le 1 csésze forró vízzel, majd tegyél hozzá 1 tk- mézet, majd 10 percig hagyd ázni és utána fogyaszd el.

Ha szeretnél többet tudni az ájurvédáról: 
bővebb információ: http://www.eljharmoniaban.hu/#!ajurveda-eletmodtanfolyam/c1fch

felhasznált szakirodalom: dr. Vasant Lad és Usha Lad Ájurvéda szakácskönyve

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése