Ugrás a fő tartalomra

Tégy a gerinced egészségéért! - Adho mukha svanászana (Lefelé néző kutyapóz)

Adho mukha svanászana (lefelé néző kutyapóz) talán az az egyik legtöbbet használt jógapozíció a jógaóráimon:) Ez a jógapóz felfrissíti, energetizálja a testet, az idegrendszert és nyugtatja az elmét. 

Sokat segít az ülőmunka okozta problémák kompenzálásában. Nyújtja a test hátulsó részét – a vádlit, comb hátsó oldalát. Oldja a feszültséget a lábakból, bokákból és a vállöv területéről. Továbbá erősíti is ezeket a területeket. Segít a helyes mozgásminta elsajátításában. 
Adho mukha svanászana (Lefelé néző kutyapóz)

Ha jól kivitelezed a pózt, a hasi szakaszon egy besüppedő érzést tapasztalhatsz, amely fantasztikusan jól segít a belső szerveket stimulálni, javítja az emésztést és a hasi, kismedencei szervek állapotát.

Hogyan végezd el?
  1. Helyezkedj el Sasankászanában (a sasankászanáról bővebben itt olvashatsz)
  2. Nyújtsd ki a két karod vállszélességben
  3. A tenyereket, szétterpesztett újakkal (középső új van középen) told a talajba – figyelj rá teljes tenyeret told a talajba, ne csak a tenyér egy részére terhelj
  4. A lábujjaidat helyezd lábujjhegyre és emeld a medencéd a magasba – addig nyújtsd a lábakat, amíg a derekad még meg tudod tartani. (ha domborodik a derekad, akkor hagyd a térdeket hajlítva)
  5. A lábak csípőszéles terpeszben legyenek
  6. Nyújtsd ki a karokat és a könyék hajlatokat próbáld egymással szembe fordítani.
  7. A vállövet tartsd meg, húzd a lapockáidat a hát közepe felé és lefelé a keresztcsont irányába.
  8. Told a medencédet hátrafelé, fölfelé – mintha az ülőcsontokkal felfelé akarnál nyújtózni.
  9. A nyaki gerinced a háti gerinc folytatása legyen – ne lógasd a fejed és ne is emelt ki. A nyak legyen laza, puha.
 
Kitartás alatt a karok végig kinyújtva. Próbáld nyitni a mellkast – távolítsd a kulcscsontokat. Nyújtózz a fejtetővel és a szegcsonttal. Folyamatosan nyújtóztasd a gerinced mindkét irányba. A hasizmok legyenek aktívak (tartod a hasat, köldököt, deréktáji szakaszt). Amennyiben elég hajlékony vagy told a talpakat a talajba, told le lábujjtöveket és a sarkad is. A lábakat nyújtsd ki teljesen és finoman húzd a térdkalácsot fölfelé. Figyelj rá, hogy a bokád ne essen befelé.
A kitartás alatt belégzéssel nyújtózz fejtetővel, szegcsonttal és kilégzéssel nyújtózz a medencéddel fölfelé, hátrafelé.

Kijövetelnél lassan engedd vissza magad sasankászanába és pihenj meg. Élvezd, ahogy az adho mukha svanászana által termelt energia szétárad a testedben.

Ne csináld a pózt, ha komolyabb csukló, könyök, boka problémád van. Gerincsérv esetén,  ezt a pozíciót, hajlított térdekkel végezd nagyon figyelve a derekad helyzetére.

A jógagyakorlatokat először mindig hozzáértő jógaoktatóval sajátítsd el. 

Jó gyakorlást kívánok:)
szeretettel:
Kati

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kitri (más néven kitchari) - az ájurvédikus gyógyító étel

Kitchari (kitri) - az ájurvédikus gyógyító étel A kitri egy indiai gyógyító egytálétel, amit mung babból és baszmati rizsből készítenek. Ez az igazán egészséges étel, ízletes, nagyon tápláló és könnyen emészthető - az ájurvédikus élet módnak nélkülözhetetlen része . A rizs és a mung bab is édes és hűsítő minőségűek az ájurvéda sze mpontjából.  A rizs és mung bab együtt, teljes értékű fehérjével látja el a szervezetedet és minden ájurvédikus testtípus számára kedvezően hat. Ez az egyszerű egytálétel a test minden szövetét táplálja. Az ájurvédában a legtöbb betegség esetén és a különböző tisztító kúrákban alkalmazható a kitri diéta, hogy helyreállítsd vele szervezeted egyensúlyát.A kitri nagyon jó energiával látja el a szervezeted és fiatalító hatású. A fűszerezését kedvedre tudod variálni, így igazán változatos és ennek köszönhetően, sosem lehet megunni:) A fűszerezést ájurvédikus testalkatodnak megfelelően össze tudod állítani. Nagyon sok kitri receptet találsz a

Szilva chutney (csatni)

Szilva chutney (csatni) Valaki kérte, hogy tegyek fel szilva chutney receptet, mert a szilva szezon közepén sok szilvát kapott. Örömmel teszek a kérésnek eleget, mert a csatnik közül a kedvencem a szilva:) A csatnik (chutney) olyan minden ízlelőbimbónkat igénybe vevő csemegék, melyek célja az ételek ízének kiemelése. Általában egyszerre édes, sós, csípős vagy akár savanyú ízeket is intenzíven hordozhat egy csatni magában.  Készülhetnek nyersen vagy főzve is. Radha Red Szilva chutney ( csatni) hozzávalói az eredeti recept szerint: 4 ek.  ghí (vagy vaj vegán változatban kókuszzsír) 1,5 tk. örölt koriander 1/4 tk. őrölt kardamom 1 egész szárított csili 3 ek . kókuszreszelék 1,5 kg érett kékszilva 2 bögre (500ml) nádcukor (én 1/2 bögrénél nem szoktam többet rakni, mert szeretem a savanykás ízt) csipetnyi kámfor (elhagyható) Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj :) Készítsd elő a szilvát, mosd meg, magozd ki és vágd 8 részre.  A ghít (vagy vajat)

Tojás helyettesítése, tojásmentes táplálkozás

Sokszor hangzik a kérdés a jógázóktól, hogy a jógikus táplálkozásban ha nem eszünk tojást , hogyan helyettesítjük. ( hogy miért nem eszünk tojást arról itt olvashatsz ) Elsődleges válaszom sehogyan, ha lehet elkerüljük - azért lentebb leírom, a megoldásokat:)  Amikor Tudatos táplálkozás és vegetáriánus főzőtanfolyamot tartunk, ott sem cél, hogy a húsos ételek hús nélküli verzióját készítsük el. Inkább az a célunk, hogy megmutassuk milyen fantasztikus, változatos a húsmentes konyha, mennyi finom étel létezik a világ minden táján, melyek nem tartalmaznak húst. Inkább szeretnénk megmutatni a húsmentes étkezés változatosságát, mint valamilyen zöldséges utánzatát a húsos ételeknek. Azaz nem nagyon készítünk tojásos ételeket tojásmentesen - pl a hogy sosem eszem vega kolbászt, úgy sosem csináltam vegetáriánus rántottát - lévén ha nem eszem húst vagy éppen tojást, miért egyek valamit ami teljes olyan kinézetre és ízre, csak éppen nem az:) Részben az ételek egy része ami tojásos gond