
Készítsd el a saját egészséges pizzádat :) Nem tudom ki hogy van vele, de szerinte megéri otthon rászánni egy kis időt, begyúrni a tésztát, megfőzni a paradicsomszószt, előkészítem a zöldségeket és megsütni a pizzát. Utána már csak frissen kell fogyasztani:)
Nem nagyon használok élesztőt, így általában a pizzatésztát is élesztő nélkül szoktam készíteni. Néha a férjem ahhoz kap kedvet, hogy élesztős pizzát egyen és ilyenkor elkészítem a kedvéért ezt a ropogós alapú pizzatészta receptet. Természetesen nagyon sokféle pizza recept van, bátran kísérletezz, amíg meg nem találod a számodra megfelelőt.
Hozzávalók a tésztához:
1 csésze finomliszt
1/2 csésze teljes kiőrlésű liszt
3 tk. friss élesztő
1/2 tk. nádcukor
1/2 pohár langyos víz
1/4 tk. só
2 ek. olívaolaj
Hozzávalók a szószhoz:
2 tk. olívaolaj
¼ tk. asafoetida (vagy hing, hagymával helyettesítheted)
kb. 400 ml paradicsompüré friss
paradicsomból* (végszükség esetén konzervet is használhatsz)
1 tk. nádcukor (elhagyható)
só, frissen őrölt feketebors,
bazsalikom, oregano, csipet kakukkfű
Hozzávalók a feltéthez:
125 g sajt
2 ek. reszelt parmezán (elhagyható)
1 kisebb cukkini vékony szeltekre vágva
1 kisebb paprika apró kockákra vágva
Először a tésztát készítsd el. Egy csészébe tedd bele az élesztőt, a cukrot és a langyos vizet, kb. 10 perc alatt futtasd fel. Tedd egy tálba a liszteket és keverd el a sóval. A liszt közepébe csinálj egy kis mélyedést és öntsd bele az olívaolajat, majd az élesztős keveréket.Gyúrd össze az alapanyagokat addig, amíg rugalmas, sima tésztát nem kapsz belőlük - ha szükséges pici lisztet még tehetsz hozzá a gyúrásnál. Majd önts pici olajat a tálba és a tésztát takard le fóliával. Meleg helyen keleszd meg a tésztát kb. kétszeresére (kb. 30 perc).
Amíg a tészta kel készítsd el a paradicsom szószt ( a receptet egy korábbi blogbejegyzésben már leírtam itt olvashatod). Ha elkészült a szósz hagyd kihűlni.
A tésztát vedd ki a tálból és helyezd át egy tepsibe és kezd el kinyújtogatni - én a kezemmel szoktam először a levegőben nyújtani és a végén a sütőpapíros tepsiben még lapítom kicsit. Lehet sodrófát is használni, válassz tetszőleges módszert:) Ennyi tésztából kb 20-25 cm-es átmérőjű pizzát kapsz.
A paradicsomszószt kend a pizzatészta tetejére, majd helyezd rá a zöldségeket és végül a sajtot. 200-220 fokra előmelegített sütőben kb 10-15 perc alatt süsd készre.
Feltétnek bármilyen zöldséget tudsz a pizzára tenni, de egyszerre 1-2 féle zöldséget használj. Néhány variációt írok:
- cukkini, paprika
- kaliforniai paprika, padlizsán (padlizsán akkor a legjobb ha előtte ghíben megsütöd)
- brokkoli (ha jobban szereted puhán, akkor előtte egy picit főzheted is), kukorica
Ne felejtsd el vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj!
Ha szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni, szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra.
Jó étvágyat kívánok:)
szeretettel
Kati
Megjegyzések
Megjegyzés küldése