2015. október 14., szerda

Reform almás szamósza

teljes kiőrlésű almás, szamósza, reform almás, almás batyu, alma, almás sütemény, almás édesség
Almás szamósza
Ilyenkor ősszel, már egy korábbi almás pite receptnél (itt olvashatod)  is írtam, szinte minden családban készül almás finomság. A szamósza egy indiai batyus csemege, amely készülhet sós vagy édes változatban is. Az eredeti változatnál ghí-ben , azaz tisztított vajban (a ghí elkészítését itt olvashatod) sütik ki. Az én változatom sütőben készül, így nem szívja meg magát zsiradékkal.

Hozzávalók:
  • 40 dkg liszt  (lehet fele teljes kiőrlésű és fele fehér búzaliszt, nálam: kicsit több mint a fele teljes kiőrlésű )
  • 2 ek. ghí (vagy vaj )
  • vanília
  • 3 dl joghurt
  • csipet szódabikarbóna
  • csipet só
Töltelékhez
  • kb. 8 közepes alma
  • 1 tk. faháj
  •  2-4 púpos ek. nádcukor - ízlés szerint
  • egy marék mazsola
Egy tálba alaposan gyúrd össze a tészta hozzávalóit - közepes keménységű, jól gyúrható tésztát kell kapnod. Amíg a tészta pihen az almákat mosd meg, pucold meg és vágd apró darabokra. Párold meg az almát a fahéjjal, cukorral és mazsolával (kb 6 perc). A tésztából csípj le kb. két diónyi gombócokat. A gombócokat lisztezett deszkán nyújtsd ki kör alakúra. Tegyél a kör közepére tölteléket, majd hajtsd félbe és nyomkodd körbe, hogy jól zárjon. Klasszikusan a mutatóujj segítségével, kis csavart mintával készül a széle, de akár villával is lenyomkodhatod. Előmelegített sütőben (kb. 180 fok) üsd készre (kb. 20-30 perc)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése