Ugrás a fő tartalomra

Az elemek és a dósák az ájurvédában

Egy korábbi bejegyzésben már írtam arról, hogy mi is az ájurvéda.(itt olvashatod). Ebben a bejegyzésben az ájurvéda alapjáról a dósákról olvashatsz .
vata, pitta, kapha, föld, levegő, éter, víz, tűz


A dósák megértéséhez először egy kicsit az elemek megértése szükséges. Az világot öt alap elem alkotja. Az emberi test ugyancsak ezen elemekből épül fel.

Éter:    üregek -  hallás, beszéd, fül      
Levegő:    mozgás  -  tapintás, bőr      
Tűz:    hő   -  látás, szem, nemi szervek      
Víz:    nedvek    Ízlelés, nyelv, száj      
Föld:    szilárd    forma, szaglás, orr, kezek   

A térelem különös szerepet játszik az ájurvéda rendszerében, mert lehetővé teszi a hang jelenlétét, amelynek térre van szüksége a terjedéshez. Az ájurvéda szerint a hang (a rezgések) az alapja minden létező dolognak. A test rezgéseit mozgósítva az ájurvéda az ilyen hangokat gyógyításra használja.

A dósák az ájurvéda alapján, az elme és a test közötti kapcsolatot, műkődési elvet jelentik. A három dósa a Vata, Pitta, Kapha, ezek a test-lélek-elme működését szabályozzák és az öt elemet testesítik meg.

Váta (éter és levegő): száraz, hűvös, könnyű
Pitta (tűz és víz): forró, heves, savanyú, olajos
Kapha (víz és föld): nehéz, szilárd, olajos, tompa, édes

Az egyes dósák testi és szellemi funkcióit és elhelyezkedésüket a testben az alábbi táblázatban láthatod.
vata, pitta, kapha, ayurveda, elemek, dósák, ájurvédikus, ájurvéda
Dósák és az elemek az ájurvédában

A gyakorlati életben pl. látható, hogy Vata egyensúlyzavar és a hideg, szeles idő között komoly kapcsolat van. A vata levegős dósa, így a sok levegő hatására elkezd túltengeni. Ennek jellemző panasza pl. a gázképződés a belekben.

Pitta meleget érez, hajlamos az izzadásra energikus mozgékony. A tűz energiái mutatkoznak meg az érzelmekben is, nagyon mozgékony.

Kapha jellemzően hajlamos infarktusra, eldugult melléküregekre különböző nyálkahártya problémákra a túl sok víz miatt.

A dósák irányítják a test szöveteinek létrejöttét, fen maradását, pusztulását, salakanyagok távozását. Felelősek az érzelmekért – félelem, düh, együttérzés, birtoklás.

A fogamzás pillanatában meghatározódik az egyén alapvető alkata – elsődlegesen szülőkben előforduló elemek alapján. Az egyéni típus attól függ a dósák milyen arányban vannak jelen az emberben. Az öngyógyítás, egyensúly megtartás alapfeltétele a dósák működése, működésük megértése.
 
Az ájurvéda szerint a dósák egyensúlya az egészség alapfeltétele. Amennyiben egy vagy több dósa kibillen az egyensúlyából, úgy testi-lelki szinten különböző tünetek jelentkeznek melyek később betegség formájában nyilvánulnak meg.

Az egyensúlyi állapot megőrzésének vagy visszaállításának elősegítésére, az ájurvéda bizonyos tartós, minőségeket ír le, amelyek az egész természetben megnyilvánulnak. 

Néhány jellemező a dósák vonatkozásában
  
VATA jellemzői
Hideg – hideg végtagok, nem szereti a hideg éghajlatot.
Mozgékony – attól függően, hogy ez a dosha milyen egyensúlyban van, jó és rossz vérkeringést hoz létre, a magas vérnyomás a túlfokozott Vatával kapcsolatos, akárcsak a szív ritmuszavarai, az izomgörcsök és a háti fájdalmak. Az ideges, nyugtalan tekintet Vata-egyensúlyzavar jele.
Gyors – sok ezzel kapcsolódó vonáshoz vezet: új információk gyors megragadása, ugyanakkor gyors elfelejtése.
Száraz - száraz bőr, száraz vagy fénytelen haj, fénytelen szem és minimális vagy mérsékelt izzadás. A bőr repedezett és törékeny lehet, hajlamos pikkelysömörre és ekcémára.
Durva – durva bőr, sprőd haj
Változékony - hangulat ingadozások, változékony étvágy
Könnyű: könnyedség, alacsony testsúly

PITTA jellemzői
Forró – meleg, pirospozsgás bőr, mindenfajta gyulladás, túlműködő anyagcsere, melegségérzet a gyomorban, a májban, a belekben stb. A Pitták általában szeretik a hideg ételeket és italokat, amelyek ellensúlyozzák saját hőjüket.
Éles – éleselméjűség, de ugyanakkor csípős nyelv, ugyanaz a minőség a test szélsőséges elsavanyodásához és gyomorsavtúltengéshez vezethet.
Nedves – bőséges izzadásban nyilvánul meg: a meleg izzadt tenyér tipikusan Pitta. A Pitták forróak és nedvesek lévén, rosszul tűrik a nyirkos nyári id?járást.
Savanykás szagú – szélsőséges Pitta-jelenlét esetén rossz lehelet, savanyú testszag vagy rossz szagú vizelet és széklet.

KAPHA jellemzői
Súlyos – minden súlyos rendellenesség Kapha-egyensúlyzavart sejtet, legyen az akár elhízás, nehéz emésztés vagy súlyos, nyomasztó depresszió.
Édes – amely súlyfelesleghez és cukorbetegséghez vezet, ha túlságosan sok édesség jut a testbe.
Állandó – ez a Kapha-típust tartózkodóvá teszi. A testi folyamatok nem mutatnak negy kilengéseket, a kapha állandó természete azzal függ össze, hogy nincs szüksége kívükről jövő ösztönzésre, mint a vatának vagy a Pittának. A Kaphák teste érzéketlen az olyan változásokra, amelyek a más testtípusúakat kibillentik egyensúlyukból.
Lágy – ez a jellegzetességek széles skálájához vezet: lágy b?r és haj, lágy modor, lágy tekintet és a helyzetek igénytelen megközelítése.
Lassú – ez a Kapha-emberek jellegzetes lassú, folyamatos mozgásában nyilvánul meg, amely lassú beszéddel és megfontolt gondolkodással társul.

Ha szeretnél többet tudni az ájurvédáról: 
Ájurvéda életmódtanfolyam

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kitri (más néven kitchari) - az ájurvédikus gyógyító étel

Kitchari (kitri) - az ájurvédikus gyógyító étel A kitri egy indiai gyógyító egytálétel, amit mung babból és baszmati rizsből készítenek. Ez az igazán egészséges étel, ízletes, nagyon tápláló és könnyen emészthető - az ájurvédikus élet módnak nélkülözhetetlen része . A rizs és a mung bab is édes és hűsítő minőségűek az ájurvéda sze mpontjából.  A rizs és mung bab együtt, teljes értékű fehérjével látja el a szervezetedet és minden ájurvédikus testtípus számára kedvezően hat. Ez az egyszerű egytálétel a test minden szövetét táplálja. Az ájurvédában a legtöbb betegség esetén és a különböző tisztító kúrákban alkalmazható a kitri diéta, hogy helyreállítsd vele szervezeted egyensúlyát.A kitri nagyon jó energiával látja el a szervezeted és fiatalító hatású. A fűszerezését kedvedre tudod variálni, így igazán változatos és ennek köszönhetően, sosem lehet megunni:) A fűszerezést ájurvédikus testalkatodnak megfelelően össze tudod állítani. Nagyon sok kitri receptet találsz a

Szilva chutney (csatni)

Szilva chutney (csatni) Valaki kérte, hogy tegyek fel szilva chutney receptet, mert a szilva szezon közepén sok szilvát kapott. Örömmel teszek a kérésnek eleget, mert a csatnik közül a kedvencem a szilva:) A csatnik (chutney) olyan minden ízlelőbimbónkat igénybe vevő csemegék, melyek célja az ételek ízének kiemelése. Általában egyszerre édes, sós, csípős vagy akár savanyú ízeket is intenzíven hordozhat egy csatni magában.  Készülhetnek nyersen vagy főzve is. Radha Red Szilva chutney ( csatni) hozzávalói az eredeti recept szerint: 4 ek.  ghí (vagy vaj vegán változatban kókuszzsír) 1,5 tk. örölt koriander 1/4 tk. őrölt kardamom 1 egész szárított csili 3 ek . kókuszreszelék 1,5 kg érett kékszilva 2 bögre (500ml) nádcukor (én 1/2 bögrénél nem szoktam többet rakni, mert szeretem a savanykás ízt) csipetnyi kámfor (elhagyható) Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj :) Készítsd elő a szilvát, mosd meg, magozd ki és vágd 8 részre.  A ghít (vagy vajat)

Tojás helyettesítése, tojásmentes táplálkozás

Sokszor hangzik a kérdés a jógázóktól, hogy a jógikus táplálkozásban ha nem eszünk tojást , hogyan helyettesítjük. ( hogy miért nem eszünk tojást arról itt olvashatsz ) Elsődleges válaszom sehogyan, ha lehet elkerüljük - azért lentebb leírom, a megoldásokat:)  Amikor Tudatos táplálkozás és vegetáriánus főzőtanfolyamot tartunk, ott sem cél, hogy a húsos ételek hús nélküli verzióját készítsük el. Inkább az a célunk, hogy megmutassuk milyen fantasztikus, változatos a húsmentes konyha, mennyi finom étel létezik a világ minden táján, melyek nem tartalmaznak húst. Inkább szeretnénk megmutatni a húsmentes étkezés változatosságát, mint valamilyen zöldséges utánzatát a húsos ételeknek. Azaz nem nagyon készítünk tojásos ételeket tojásmentesen - pl a hogy sosem eszem vega kolbászt, úgy sosem csináltam vegetáriánus rántottát - lévén ha nem eszem húst vagy éppen tojást, miért egyek valamit ami teljes olyan kinézetre és ízre, csak éppen nem az:) Részben az ételek egy része ami tojásos gond