2015. október 9., péntek

Az elemek és a dósák az ájurvédában

Egy korábbi bejegyzésben már írtam arról, hogy mi is az ájurvéda.(itt olvashatod). Ebben a bejegyzésben az ájurvéda alapjáról a dósákról olvashatsz .
vata, pitta, kapha, föld, levegő, éter, víz, tűz


A dósák megértéséhez először egy kicsit az elemek megértése szükséges. Az világot öt alap elem alkotja. Az emberi test ugyancsak ezen elemekből épül fel.

Éter:    üregek -  hallás, beszéd, fül      
Levegő:    mozgás  -  tapintás, bőr      
Tűz:    hő   -  látás, szem, nemi szervek      
Víz:    nedvek    Ízlelés, nyelv, száj      
Föld:    szilárd    forma, szaglás, orr, kezek   

A térelem különös szerepet játszik az ájurvéda rendszerében, mert lehetővé teszi a hang jelenlétét, amelynek térre van szüksége a terjedéshez. Az ájurvéda szerint a hang (a rezgések) az alapja minden létező dolognak. A test rezgéseit mozgósítva az ájurvéda az ilyen hangokat gyógyításra használja.

A dósák az ájurvéda alapján, az elme és a test közötti kapcsolatot, műkődési elvet jelentik. A három dósa a Vata, Pitta, Kapha, ezek a test-lélek-elme működését szabályozzák és az öt elemet testesítik meg.

Váta (éter és levegő): száraz, hűvös, könnyű
Pitta (tűz és víz): forró, heves, savanyú, olajos
Kapha (víz és föld): nehéz, szilárd, olajos, tompa, édes

Az egyes dósák testi és szellemi funkcióit és elhelyezkedésüket a testben az alábbi táblázatban láthatod.
vata, pitta, kapha, ayurveda, elemek, dósák, ájurvédikus, ájurvéda
Dósák és az elemek az ájurvédában

A gyakorlati életben pl. látható, hogy Vata egyensúlyzavar és a hideg, szeles idő között komoly kapcsolat van. A vata levegős dósa, így a sok levegő hatására elkezd túltengeni. Ennek jellemző panasza pl. a gázképződés a belekben.

Pitta meleget érez, hajlamos az izzadásra energikus mozgékony. A tűz energiái mutatkoznak meg az érzelmekben is, nagyon mozgékony.

Kapha jellemzően hajlamos infarktusra, eldugult melléküregekre különböző nyálkahártya problémákra a túl sok víz miatt.

A dósák irányítják a test szöveteinek létrejöttét, fen maradását, pusztulását, salakanyagok távozását. Felelősek az érzelmekért – félelem, düh, együttérzés, birtoklás.

A fogamzás pillanatában meghatározódik az egyén alapvető alkata – elsődlegesen szülőkben előforduló elemek alapján. Az egyéni típus attól függ a dósák milyen arányban vannak jelen az emberben. Az öngyógyítás, egyensúly megtartás alapfeltétele a dósák működése, működésük megértése.
 
Az ájurvéda szerint a dósák egyensúlya az egészség alapfeltétele. Amennyiben egy vagy több dósa kibillen az egyensúlyából, úgy testi-lelki szinten különböző tünetek jelentkeznek melyek később betegség formájában nyilvánulnak meg.

Az egyensúlyi állapot megőrzésének vagy visszaállításának elősegítésére, az ájurvéda bizonyos tartós, minőségeket ír le, amelyek az egész természetben megnyilvánulnak. 

Néhány jellemező a dósák vonatkozásában
  
VATA jellemzői
Hideg – hideg végtagok, nem szereti a hideg éghajlatot.
Mozgékony – attól függően, hogy ez a dosha milyen egyensúlyban van, jó és rossz vérkeringést hoz létre, a magas vérnyomás a túlfokozott Vatával kapcsolatos, akárcsak a szív ritmuszavarai, az izomgörcsök és a háti fájdalmak. Az ideges, nyugtalan tekintet Vata-egyensúlyzavar jele.
Gyors – sok ezzel kapcsolódó vonáshoz vezet: új információk gyors megragadása, ugyanakkor gyors elfelejtése.
Száraz - száraz bőr, száraz vagy fénytelen haj, fénytelen szem és minimális vagy mérsékelt izzadás. A bőr repedezett és törékeny lehet, hajlamos pikkelysömörre és ekcémára.
Durva – durva bőr, sprőd haj
Változékony - hangulat ingadozások, változékony étvágy
Könnyű: könnyedség, alacsony testsúly

PITTA jellemzői
Forró – meleg, pirospozsgás bőr, mindenfajta gyulladás, túlműködő anyagcsere, melegségérzet a gyomorban, a májban, a belekben stb. A Pitták általában szeretik a hideg ételeket és italokat, amelyek ellensúlyozzák saját hőjüket.
Éles – éleselméjűség, de ugyanakkor csípős nyelv, ugyanaz a minőség a test szélsőséges elsavanyodásához és gyomorsavtúltengéshez vezethet.
Nedves – bőséges izzadásban nyilvánul meg: a meleg izzadt tenyér tipikusan Pitta. A Pitták forróak és nedvesek lévén, rosszul tűrik a nyirkos nyári id?járást.
Savanykás szagú – szélsőséges Pitta-jelenlét esetén rossz lehelet, savanyú testszag vagy rossz szagú vizelet és széklet.

KAPHA jellemzői
Súlyos – minden súlyos rendellenesség Kapha-egyensúlyzavart sejtet, legyen az akár elhízás, nehéz emésztés vagy súlyos, nyomasztó depresszió.
Édes – amely súlyfelesleghez és cukorbetegséghez vezet, ha túlságosan sok édesség jut a testbe.
Állandó – ez a Kapha-típust tartózkodóvá teszi. A testi folyamatok nem mutatnak negy kilengéseket, a kapha állandó természete azzal függ össze, hogy nincs szüksége kívükről jövő ösztönzésre, mint a vatának vagy a Pittának. A Kaphák teste érzéketlen az olyan változásokra, amelyek a más testtípusúakat kibillentik egyensúlyukból.
Lágy – ez a jellegzetességek széles skálájához vezet: lágy b?r és haj, lágy modor, lágy tekintet és a helyzetek igénytelen megközelítése.
Lassú – ez a Kapha-emberek jellegzetes lassú, folyamatos mozgásában nyilvánul meg, amely lassú beszéddel és megfontolt gondolkodással társul.

Ha szeretnél többet tudni az ájurvédáról: 
Ájurvéda életmódtanfolyam

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése