2015. október 24., szombat

A csakrákról röviden


A Prána egyfajta finomfizikai energia. Fenntartja és aktivizálja a testet és az elmét.  Kapcsolatot teremt a durva fizikai test és finom test között, élettel látja el az anyagi testet. Egyfajta életlevegő, egy mindent betöltő energia. Kapcsolatban áll az univerzum minden elemével is. A testet fel tudjuk pránával tölteni a megfelelő táplálkozással, az ászanák és a légzés segítségével,  meditációval, relaxációval és persze a vízzel, napfénnyel is. 

A prana a mindent átható energia. A Prána a finomfizikai testben, csatornákban áramlik – hasonlóan a vérkeringési rendszerhez, hálózatot alkotva. Ezen hálózatra épül a durva fizikai test. Ezeket a csatornákat nádiknak nevezzük – a védikus írások szerint 72 000 nádi található a testben. (hasonló, mint a kínai gyógyászatban a chi és a meridiánok)

A három fő nádi a Szusumna, ami a gerinc vonalában helyezkedik el és tőle jobbra az Ida és balra a Pingala található.mik azok a csakrák, mit a jelent a csakra, gyökércsakra, szívccsakra,  

Az emberi testben hét olyan pont van, ahol 21 nádi találkozik– közöttük a fent említettek. Ezen pontokat fő csakráknak nevezzük (a gyökércsakrától indulunk fölfelé: Muladhara, Swadhistana, Manipura, Anahata, Vissudha, Ajna és a legfelső a Sahasrara).  

A csakrák egyfajta energiatölcsérek, melyek a környezetből pránát juttatnak a testbe és a párna leadásban is közreműködnek. Ezek az energiaközpontok, azaz a csakrák komoly hatással vannak a szervezetünk  működésére, mert a finom fizikai testben mindenhol megtalálható a kivetülésük. A durva fizikai testben a csakrák kapcsolódnak egy-egy szervhez és hatással vannak annak működésre, továbbá pedig a csakráknak megfelelő helyen egy-egy szimpatikus ideggóc és egy belső-elválasztású mirigy található.

A köztudatban leginkább csak a 7 fő csakráról beszélnek, de hasznos tudni, hogy az emberi testben számos mellékcsakra található. 21 olyan mellékcsakra van, ahol 14 nádi találkozik – halánték, mellbimbó felett, kulcscsontnál, tenyerekben, talpakon, szemek mögött, ivarmirigyeknél, máj, gyomor, kettő a lépnél, térdeknél, csecsemőmirigy, napfonat és a keresztcsont között.  Számtalan alcsakra van, amely 7 nádi kereszteződésénél jött létre (pl. gégék, hörgők, hónalj, etc.)

A csakrák kiegyensúlyozott működése nagyon fontos az egészségest test és elme működéséhez. Ehhez lényeges a csakrák tisztítása, energetizálása. Ehhez megfelelő módszerek a pranajam, ászánák és a mantrák, meditáció, továbbá nagyon fontos a megfelelő táplálkozás és lehet egyéb módszereket is használni (pl. ásványterápia).

Minden fő csakrának saját szimbóluma van és más, más metafizikai elem uralja (fold, tűz, levegő, éter, elme, értelem, hamis ego. Továbbá az egyes csakrák más-más testi és pszichés funkciókat szabályoznak. A haladó jógatanfolyamon részletesebben is tanulunk a csakrákról és majd írok még ide a blogra is a csakrákról további ismertetőket. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése