2015. augusztus 20., csütörtök

Szilva chutney (csatni)



csatni, chuetney, szilva, indiai, chatni, szilvás csatni, plum chuetney
Szilva chutney (csatni)
Valaki kérte, hogy tegyek fel szilva chutney receptet, mert a szilva szezon közepén sok szilvát kapott. Örömmel teszek a kérésnek eleget, mert a csatnik közül a kedvencem a szilva:)
A csatnik (chutney) olyan minden ízlelőbimbónkat igénybe vevő csemegék, melyek célja az ételek ízének kiemelése. Általában egyszerre édes, sós, csípős vagy akár savanyú ízeket is intenzíven hordozhat egy csatni magában.  Készülhetnek nyersen vagy főzve is.

Radha Red Szilva chutney (csatni) hozzávalói az eredeti recept szerint:

  • 4 ek.  ghí (vagy vaj vegán változatban kókuszzsír)
  • 1,5 tk. örölt koriander
  • 1/4 tk. őrölt kardamom
  • 1 egész szárított csili
  • 3 ek . kókuszreszelék
  • 1,5 kg érett kékszilva
  • 2 bögre (500ml) nádcukor (én 1/2 bögrénél nem szoktam többet rakni, mert szeretem a savanykás ízt)
  • csipetnyi kámfor (elhagyható)
Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj :)
Készítsd elő a szilvát, mosd meg, magozd ki és vágd 8 részre.  A ghít (vagy vajat) melegítsd fel és szórd bele a koriandert,  kardamomot, morzsolt bele a csilit, szórd bele a kókuszreszeléket ezt egy percig pirítsd kis lángon – vigyázz nehogy odaégjen.  Tedd hozzá  a szilvát – kb. 15 perc alatt szétfő – majd öntsd hozzá a cukrot és kb. 20-40 percig főzd kis lángon. Attól függ mennyire szereted a csatnit sűrűre.
Bundázott, rántott zöldségekhez kiváló.

Tehetsz bele egy pici kámfort is. Kámfort indiai boltban pult alól lehet beszerezni Nincs kirakva... az eladónál ha rákérdezel, akkor előveszi a pult alól.:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése