Szilva chutney (csatni) |
Valaki kérte, hogy tegyek fel szilva chutney receptet, mert a szilva szezon közepén sok szilvát kapott. Örömmel teszek a kérésnek eleget, mert a csatnik közül a kedvencem a szilva:)
A csatnik (chutney) olyan minden ízlelőbimbónkat igénybe vevő csemegék, melyek célja az ételek ízének kiemelése. Általában egyszerre édes, sós, csípős vagy akár savanyú ízeket is intenzíven hordozhat egy csatni magában. Készülhetnek nyersen vagy főzve is.
Radha Red Szilva chutney (csatni) hozzávalói az eredeti recept szerint:
- 4 ek. ghí (vagy vaj vegán változatban kókuszzsír)
- 1,5 tk. örölt koriander
- 1/4 tk. őrölt kardamom
- 1 egész szárított csili
- 3 ek . kókuszreszelék
- 1,5 kg érett kékszilva
- 2 bögre (500ml) nádcukor (én 1/2 bögrénél nem szoktam többet rakni, mert szeretem a savanykás ízt)
- csipetnyi kámfor (elhagyható)
Vegyszermentes (bio)
alapanyagokat használj :)
Készítsd elő a szilvát, mosd
meg, magozd ki és vágd 8 részre. A ghít
(vagy vajat) melegítsd fel és szórd bele a koriandert, kardamomot, morzsolt bele a csilit, szórd
bele a kókuszreszeléket ezt egy percig pirítsd kis lángon – vigyázz nehogy
odaégjen. Tedd hozzá a szilvát – kb. 15 perc alatt szétfő – majd
öntsd hozzá a cukrot és kb. 20-40 percig főzd kis lángon. Attól függ mennyire szereted a csatnit sűrűre.
Bundázott, rántott zöldségekhez kiváló.
Bundázott, rántott zöldségekhez kiváló.
Ha szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni, szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra.
Jó étvágyat kívánok:)
szeretettel
KAti
Megjegyzések
Megjegyzés küldése