2015. szeptember 27., vasárnap

A dió jótékony hatásai

Itt van az ősz és a hőmérséklet csökkenésével, kívánja a szervezet a tartalmasabb táplálékokat. 

A legtöbb haza kiskertben megtalálható legalább egy diófa. A dió egy olyan csonthéjasunk, amely igencsak tápláló és melynek nem csak a belsejét, de gyógyászati célokra a levelét és a külső burkát is gyűjtik. 

A táplálkozásunkban is változatosan tudjuk felhasználni. Süteményekbe, salátákba, sós és édes ételekbe is tehető, továbbá magában is nagyon ízletes.

Egy egy marék dió elfogyasztása,  nagyon sok pozitív hatással bír. 

Gazdag sszenciális zsírsavakban, ásványi anyagokban, vitaminokban (foszfor , kalcium kálium, vas, cink, réz, magnézium, B vitaminok, E vitamin)

Magas a fehérjetartalma, megfelelően komplettálva (szénhidrátokkal kiegészítve) nagyon jó teljes értékű fehérjeforrás vegetáriánusok számára (pl. diós tészta). 

Csökkenti a szív és érrendszeri betegség kialakulásának kockázatát, egészséges szinten tartja a vérnyomást. Normalizálja a koleszterinszintet. Segít rugalmasan tartani az ereket.

Erősíti az immunrendszert és antioxidáns hatású.

Támogatja az idegrendszer működését. 

Az ájurvéda nehéz minőségűnek tartja, Fogyasztása növeli a Kapha-t, Pitta-t és csökkenti a Vata-t .

A többi dió és magféle fogyasztását is érdemes beépíteni az étrendbe. A manduláról itt olvashatsz.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése