Hummusz |
Ma amikor a kenyeret beraktam a sütőbe, elgondolkodtam, hogy ha kész lesz, mit is tegyek rá és akkor eszembe jutott ez a recept.
A különböző közel-keleti pürék, pástétomok, kenyérre kenhető krémek közül az egyik legnépszerűbb a humusz. Ez egy csicseriborsóból és szezámmagkrémből (tahini) készült püré, ami gluténmentes és vegán is. Az eredeti recept alapján éjszakára beáztatjuk a csicseriborsót, majd megfőzzük (ez kb. 1-2 óra). Utána a fűszerekkel összeturmixoljuk.
Amikor nincs néhány órád az elkészítésre és viszonylag rövid idő alatt szeretnél hummuszt fogyasztani, ez a recept olyankor nagyon hasznos lehet.
Hozzávalók:
- 75g csicseriborsóliszt
- 4 dl víz
- 1 citrom leve
- só
- kurkuma (piros paprikát is használhatsz helyette)
- hing (apróra vágott hagymával tudod helyettesíteni)
- bors
- 2 ek. tahini (szezámmag krém)
- 2-3 ek. olívaolaj
A csicseriborsólisztet a hinggel, kurkumával, sóval és a vízzel tedd fel főni és főzd sűrűre. Amikor kész tedd hozzá a citrom levét, a borsot és az olívaolajat. Keverd jól össze az egészet. Ha van otthon friss petrezselyem, akkor tálalásnál díszítheted azzal is.
Kenyérre kenve kiváló fehérje és tápanyagforrás. Ha esetleg megunnád - ami nem valószínű, de ha mégis:) - a fűszerezés változtatásával számtalan változatot ki tudsz próbálni:)
Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj!
Ha szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni, szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra.
Jó étvágyat kívánok:)
szeretettel
Kati
Megjegyzések
Megjegyzés küldése