Az őszi
időszak egyik kedvelt gyümölcse nyersen, sütve, főzve minden formában kitűnő
választás:) A nagyon savanykás almától az egészen édes ízűig, mindenki az
ízlésének megfelelőt választhatja.
Az alma az
egyik legismertebb és legősibb gyümölcs, amit szinte mindenki örömmel fogyaszt. Sok ezer fajtája létezik. Nyáron a borízű almákkal
kezdődik a sor és késő őszig lehet szedni, szüeretelni a különböző típusokat. Vidéken szinte nincsen olyan kert, ahol ne
lenne legalább egy almafa. A legismertebbek
a golden, a jonatán és az idared.
Az alma az egyik
fő téli gyümölcsünk, mert kiválóan tárolható szinte tavaszig és jó
vitaminpótlási alternatíva lehet télen. Mindenféle mondásokban is szerepelt,
hogy fogyasszunk napi egy almát az egészségünk érdekében... és valóban az alma
megannyi jótékony hatással rendelkezik:
Magas a vitamin és ásványi anyag tartalma. C
vitamin tartalma és kiemelkedő még az A és B vitamin tartalma is. Sok folsavat
, magnéziumot, káliumot, ként tartalmaz .
Elősegíti a
méregtelenítési folyamatokat - a májat, vesét segít tehermentesíteni és egészségesen tartani.
Erősíti az immunrendszert és a rákos sejtek kialakuálásának kockázatát lecsökkenti.
Kedvezően hat a koleszterinszintre és a cukorbetegségnél is jótékony..
Gyulladás csökkentő hatása van. Segíti a szervezet munkáját a vírusok és baktériumok leküzdésében és támogatja a légutak tisztítását is.
Elsősorban nyersen fogyasztva a legjobb, de nagyon finom párolva vagy süteménynek elkészítve, vagy aki szereti a kompótot annak úgy is igen ízletes.
Ájurvéda durva, könnyű minőséghez sorolja, ezért növeli a vatat, kedvezően hat a pittára és jó a kapháknak. Próbáld ki nyersen sóval borssal - ájurvédikus fogyasztás - fantasztikus
élmény:)
Ha szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni, szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra.
Jó étvágyat kívánok:)
szeretettel
Kati
Megjegyzések
Megjegyzés küldése