2015. szeptember 2., szerda

Az alma jótékony hatásai



Az őszi időszak egyik kedvelt gyümölcse nyersen, sütve, főzve minden formában kitűnő választás:) A nagyon savanykás almától az egészen édes ízűig, mindenki az ízlésének megfelelőt választhatja.

 Az alma az egyik legismertebb és legősibb gyümölcs, amit szinte mindenki örömmel fogyaszt. Sok ezer fajtája létezik. Nyáron a borízű almákkal kezdődik a sor és késő őszig lehet szedni, szüeretelni a különböző típusokat.  Vidéken szinte nincsen olyan kert, ahol ne lenne legalább egy almafa. A legismertebbek a golden, a jonatán és az idared.

Az alma az egyik fő téli gyümölcsünk, mert kiválóan tárolható szinte tavaszig és jó vitaminpótlási alternatíva lehet télen. Mindenféle mondásokban is szerepelt, hogy fogyasszunk napi egy almát az egészségünk érdekében... és valóban az alma megannyi jótékony hatással rendelkezik:

Magas a vitamin és ásványi anyag tartalma. C vitamin tartalma és kiemelkedő még az A és B vitamin tartalma is. Sok folsavat , magnéziumot, káliumot, ként tartalmaz .

Kedvezően hat az emésztésre,a bélflórára, rendezi az anyagcserét. Jótékony székrekedés esetén , párolt változatban pedig hasmenésre ajánlják.

Elősegíti a méregtelenítési folyamatokat - a májat, vesét segít tehermentesíteni és egészségesen tartani.


Erősíti az immunrendszert és a rákos sejtek kialakuálásának kockázatát lecsökkenti.

Kedvezően hat a koleszterinszintre és a cukorbetegségnél is jótékony..

Gyulladás csökkentő hatása van. Segíti a szervezet munkáját a vírusok és baktériumok leküzdésében és támogatja a légutak tisztítását is.

Elsősorban nyersen fogyasztva a legjobb, de nagyon finom párolva vagy süteménynek elkészítve, vagy aki szereti a kompótot annak úgy is igen ízletes.

Ájurvéda durva, könnyű minőséghez sorolja, ezért növeli a vatat, kedvezően hat a pittára és jó a kapháknak. Próbáld ki nyersen sóval borssal  - ájurvédikus fogyasztás - fantasztikus élmény:)

Vegyszermentes (bio) almát egyél!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése