2015. szeptember 28., hétfő

Gluténmentes indiai lepény csicseriborsólisztből - Pudla

Indiának van az egyik legősibb vegetáriánus kultúrája, ezért a tradicionális indiai ételek legtöbbje megfelel a vegetáriánus táplálkozás elvárásainak (a  hagyományos indiai ételkombinációk teljes értékű fehérjével szolgálnak az emberi szervezet számára).

A pudla egy indiai csicseriborsólisztből készült lepény, egyfajta sós palacsinta. A csicseriborsó számos jótékony hatással rendelkezik, nagyon tápláló, kiváló energiaforrás (részletesen egy  korábbi cikkben itt olvashatsz róla). 


Hozzávalók:
csicseriborsóliszt, sós palacsinta, vegán palacsinta, gluténmentes palacsinta, csicseriborsólsites palacsinta, csicseriborsólistes lepény
Pudla (csicseriborsólisztes lepény)
  • 200 g csicseriborsóliszt
  • 300-400 ml víz
  • 1/2 kk. kurkuma
  • 1/2 kk. római kömény
  • 1/2 kk. őrölt koriander
  • 1 tk. só
  • csipet hing (elhagyható vagy egy kis apróra vágott hagymával tudod helyettesíteni)
  • csipet fekete bors
  • 1 tk. reszelt gyömbér
  • 1 pici cukkini
  • 2 ek. koriander zöld (el is hagyhatod)
  • ghí a sütéshez (vegán változatban kókuszzsír)
  • citrom leve
A cukkinit és a koriander zöldet mosd meg és vágd apróra. Keverd össze a száraz hozzávalókat (lisztet és a fűszereket) a vízzel - kb. palacsinta sűrűségű tészta lesz belőle. Majd keverd hozzá felaprított zöldségeket. Esetleg hagyd állni egy kicsit a tésztát. Egy serpenyőben vagy palacsintasütőben melegítsd fel a ghí-t és süsd meg az egyik oldalát, majd fordítsd meg. Ha jól átsült a kész palacsintát meglocsolhatod egy pici citromlével.

Amennyiben vegetáriánusként fontos számodra a megfelelő fehérjebevitel, azt az alábbi módok valamelyikével biztosíthatod:
-  vegyesen tedd bele a lisztet (150g csicseriborsóliszt és 50g búzaliszt)
-  egyél hozzá tejterméket pl. fogyaszd tejföllel
-  fogyaszd valamilyen összetett szénhidrátot tartalmazó étellel pl. egyél hozzá köretnek rizst

Így a szervezeted a megfelelő aminosav kombináció miatt teljes értékű fehérjéhez jut.


Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése