Indiának van az egyik legősibb vegetáriánus kultúrája, ezért a tradicionális indiai ételek legtöbbje megfelel a vegetáriánus táplálkozás elvárásainak (a hagyományos indiai ételkombinációk teljes értékű fehérjével szolgálnak az emberi szervezet számára).
A pudla egy indiai csicseriborsólisztből készült lepény, egyfajta sós palacsinta. A csicseriborsó számos jótékony hatással rendelkezik, nagyon tápláló, kiváló energiaforrás (részletesen egy korábbi cikkben itt olvashatsz róla).
Hozzávalók:
Pudla (csicseriborsólisztes lepény) |
- 200 g csicseriborsóliszt
- 300-400 ml víz
- 1/2 kk. kurkuma
- 1/2 kk. római kömény
- 1/2 kk. őrölt koriander
- 1 tk. só
- csipet hing (elhagyható vagy egy kis apróra vágott hagymával tudod helyettesíteni)
- csipet fekete bors
- 1 tk. reszelt gyömbér
- 1 pici cukkini
- 2 ek. koriander zöld (el is hagyhatod)
- ghí a sütéshez (vegán változatban kókuszzsír)
- citrom leve
A cukkinit és a koriander zöldet mosd meg és vágd apróra. Keverd össze a száraz hozzávalókat (lisztet és a fűszereket) a vízzel - kb. palacsinta sűrűségű tészta lesz belőle. Majd keverd hozzá felaprított zöldségeket. Esetleg hagyd állni egy kicsit a tésztát. Egy serpenyőben vagy palacsintasütőben melegítsd fel a ghí-t és süsd meg az egyik oldalát, majd fordítsd meg. Ha jól átsült a kész palacsintát meglocsolhatod egy pici citromlével.
Amennyiben
vegetáriánusként fontos számodra a megfelelő fehérjebevitel, azt az alábbi módok valamelyikével biztosíthatod:
- vegyesen
tedd bele a lisztet (150g csicseriborsóliszt és 50g búzaliszt)
- egyél hozzá tejterméket pl. fogyaszd tejföllel
- fogyaszd valamilyen összetett szénhidrátot tartalmazó étellel pl. egyél hozzá köretnek rizst
Így a szervezeted a megfelelő aminosav
kombináció miatt teljes értékű fehérjéhez jut.
Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj!
Ha szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni, szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra.
Jó étvágyat kívánok:)
szeretettel
Kati
Megjegyzések
Megjegyzés küldése