Szeptemberben szilva szezon van:) A szilva jótékony hatásairól írtam korábban bejegyzést (itt olvashatod) .
Mi minden héten készítünk valami szilvásat. Már raktam ki szilva csatni receptet és egy szilvás sütemény receptet is. Most egy szilvás pitét készítettem. Sajnos kicsit nehezen szeletelhető lett,
de az íze finom volt a férjem szerint. Mivel én nem nagyon eszem édességeket mindig másoknak készítek és izgulok, amikor valami újat próbálok sütni:)
Hozzávalók:
30 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
30 dkg fehér tönkölyliszt
25 dkg vaj (vegánoknak lehet kókuszzsír)
10 dkg darált mandula (lehet dió is vagy el is hagyhatod)
10 dkg barna nádcukor
1 csg. sütőpor
vanília, reszelt citromhéj
csipet só
1,5-2 dl víz
Töltelékhez:
1,5 kg szilva
fahéj
szükség esetén cukor
Előkészítésnek a szilvákat mosd meg, magozd ki és szedd félbe - ha jobban szereted szétfőzve, akkor vágd negyedekre. A száraz hozzávalókat keverd össze egy tálba, majd a vajat morzsold el benne végül tedd hozzá a vizet. A cél, hogy egy gyúrható tésztát kapj. A tészta 2/3-át nyújtsd ki és bélelj ki vele a tepsit. Én sütőpapíron szoktam nyújtani és csak beleemelem ilyenkor:) A tészta maradék 1/3-át is nyújts ki és szeld csíkokra - ebből lesz a rács a pitén. Szilvákat keverd el fahéjjal, ha édesebben szereted cukrot is szórhatsz hozzá. Majd a tésztára halmozd fel a szilvákat és helyezd fel a rácsokat. 180 fokra előmelegített sütőben süsd meg.
Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj!
Ha szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni, szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra.
Jó étvágyat kívánok:)
szeretettel
Kati
Megjegyzések
Megjegyzés küldése