2015. november 27., péntek

Házi készítésű csokoládé - vaníliás, narancsos

Közelednek az év végi ünnepek és az utóbbi időben egyre több keksz, sütemény, sós finomság receptet kezdtem el közreadni Nektek - remélem a receptek segítenek ötletet meríteni az egészséges ünnepi finomságokhoz. Ma gondoltam közreadok egy csokoládé receptet.

A csokoládét szerte a világon mindenki ismeri és nagyon sokan kedvelik is - ízléstől függően ki mit... keserű csokoládé, tejcsokoládé, töltött csokoládé, kerek csokoládé, lapos csokoládé, lyukas csokoládé. :)

A minap olvastam egy statisztikát, miszerint Magyarországon a lakosság 80%-a nagyon szereti a csokoládét és közel 40%-uk  hetente többször fogyaszt csokit. Ez az adat kicsit megdöbbentett, mert  nem gondoltam, hogy ilyen mennyiségben esznek emberek csokoládét - persze Magyarország nem az egészséges és tudatos táplálkozásról híres és sajnos élen járunk súlyproblémások, elhízásos megbetegedések arányát tekintve is.

Azért is lepett meg az a statisztika, mert hihetetlen, hogy a boltokban ennyi tonna csokoládét tudnak eladni, amikor elég régen köztudott, hogy a boltok polcain kapható csokoládék nem egészségesek. Szerencsére egyre több helyen lehet olvasni arról is, hogy a tiszta minőségű (bio), adalékok, tartósítószerek nélkül készített csokoládé egészséges és magas az antioxidáns tartalma is. Ha szereted a csokoládét akkor a legjobb ha otthon magadnak készíted bio alapanyagokból. Ha pedig vásárolni szeretnél, akkor válassz magas kakaótartalmú bio csokoládét. A csokoládéfogyasztásnál légy mindig mértékletes:)

Az otthoni csokoládé készítéshez korábban a blogra már egy cukormentes mandulás csoki receptet kiraktam (itt olvashatod), most egy narancsos bon-bont készítettem.

Hozzávalók:
  • 10 dkg nyers kakaóvaj
  • 3 ek. nyers kakópor vagy karob por
  • 2 ek, méz vagy nádporcukor
  • vanília
  • szárított narancshéj
A kakaóvajat reszeld le vagy vágd nagyon apróra és tedd egy tálba. Forralj vizet egy fazékban és ha felforrt kapcsold le, majd  vízgőz felett olvaszd fel a kakaóvajat. Add hozzá a kakaót, az édesítőt, a vaníliát és a narancshéjat, majd és keverd össze. A masszát öntsd bon bon formákba és helyezd a fagyasztóba egy kis időre, majd onnan a rendes hűtőbe rakd át, hogy ott teljesen megszilárduljon. Ha megszilárdult akkor ki tudod már venni a formából.

A hozzávalókat - magvak, diófélék, fűszerek, aszalt gyümölcsök, édesítők - kedvedre variálhatod is.

Ez egy friss csokoládé és nem tartalmaz semmilyen tartósítószert, ezért nem tudod hosszasan tárolni.

Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése