Közelednek az év végi ünnepek és az utóbbi időben egyre több keksz, sütemény, sós finomság receptet kezdtem el közreadni Nektek - remélem a receptek segítenek ötletet meríteni az egészséges ünnepi finomságokhoz. Ma gondoltam közreadok egy csokoládé receptet.
A csokoládét szerte a világon mindenki ismeri és nagyon sokan kedvelik is - ízléstől függően ki mit... keserű csokoládé, tejcsokoládé, töltött csokoládé, kerek csokoládé, lapos csokoládé, lyukas csokoládé. :)
A csokoládét szerte a világon mindenki ismeri és nagyon sokan kedvelik is - ízléstől függően ki mit... keserű csokoládé, tejcsokoládé, töltött csokoládé, kerek csokoládé, lapos csokoládé, lyukas csokoládé. :)
A minap olvastam egy statisztikát, miszerint Magyarországon a lakosság 80%-a nagyon szereti a csokoládét és közel 40%-uk hetente többször fogyaszt csokit. Ez az adat kicsit megdöbbentett, mert nem gondoltam, hogy ilyen mennyiségben esznek emberek csokoládét - persze Magyarország nem az egészséges és tudatos táplálkozásról híres és sajnos élen járunk súlyproblémások, elhízásos megbetegedések arányát tekintve is.
Azért is lepett meg az a statisztika, mert hihetetlen, hogy a boltokban ennyi tonna csokoládét tudnak eladni, amikor elég régen köztudott, hogy a boltok polcain kapható csokoládék nem egészségesek. Szerencsére egyre több helyen lehet olvasni arról is, hogy a tiszta minőségű (bio), adalékok, tartósítószerek nélkül készített csokoládé egészséges és magas az antioxidáns tartalma is. Ha szereted a csokoládét akkor a legjobb ha otthon magadnak készíted bio alapanyagokból. Ha pedig vásárolni szeretnél, akkor válassz magas kakaótartalmú bio csokoládét. A csokoládéfogyasztásnál légy mindig mértékletes:)
Az otthoni csokoládé készítéshez korábban a blogra már egy cukormentes mandulás csoki receptet kiraktam (itt olvashatod), most egy narancsos bon-bont készítettem.
Hozzávalók:
- 10 dkg nyers kakaóvaj
- 3 ek. nyers kakópor vagy karob por
- 2 ek, méz vagy nádporcukor
- vanília
- szárított narancshéj
A kakaóvajat reszeld le vagy vágd nagyon apróra és tedd egy tálba. Forralj vizet egy fazékban és ha felforrt kapcsold le, majd vízgőz felett olvaszd fel a kakaóvajat. Add hozzá a kakaót, az édesítőt, a vaníliát és a narancshéjat, majd és keverd össze. A masszát öntsd bon bon formákba és helyezd a fagyasztóba egy
kis időre, majd onnan a rendes hűtőbe rakd át, hogy ott teljesen megszilárduljon. Ha megszilárdult akkor ki tudod már venni a formából.
A hozzávalókat - magvak, diófélék, fűszerek, aszalt gyümölcsök, édesítők - kedvedre variálhatod is.
Ez egy friss csokoládé és nem tartalmaz semmilyen tartósítószert, ezért
nem tudod hosszasan tárolni.
Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj!
Ha szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni, szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra.
Jó étvágyat kívánok:)
szeretettel:
KAti
Megjegyzések
Megjegyzés küldése