2015. november 10., kedd

A római kömény hatásai

római kömény, kúmin, római kömény hatásai
Római kömény
A római kömény egy illatos, pikáns kissé kesernyés növény és hasonlít az itthon is elterjedt köménymaghoz, de a római köménynek fontos szerepe van az ájurvédikus konyhában.

Feljavítja az ételek ízét és segíti az emésztést, kedvezően hat az emésztőnedvek kiválasztására.  Enyhíti a puffadást, az alhasi görcsöket. Az egyik legfontosabb gyógynövény az emésztőrendszer, bélflóra működésének szabályozásában.

Ájurvédikus gyógyászatban használják hasmenésnél és egyéb bélrendszeri megbetegedéseknél is. 

Mint minden fűszert, a római köményt is a legjobb használat előtt szárazon vagy egy kis ghível (vagy olajban) megpirítani, mert ilyenkor érvényesülnek legjobban a jótékony hatásai és az aromája is így a legintenzívebb.

Vata és kapha problémáknál nagyon hatékony.

Használható bármilyen zöldséges ételhez, joghurtokhoz, dhalokhoz, levesekhez, sós csemegékhez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése