2015. november 28., szombat

A narancs hatásai

A narancsot mostanra szerte a világon ismerik. Illata is nagyon népszerű - számos kozmetikai készítménynél, illatosításra szánt készítménynél (pl. gyertya, légfrissítők) használják. Továbbá az édességek aromájához is gyakran adják. ( A minap egy narancsos házi csokoládét készítettem itt olvashatod.)

Nagyon magas a vitamin és ásványi anyag tartalma - előlegesen C vitamin, továbbá b vitaminok és folsav. Gazdag antioxidánsokban is, így a szabad gyökök közömbösítésében szerepet játszik.

Kiváló étvágyjavító csemege, serkenti az emésztést. Csökkenti, normalizálja a koleszterinszintet. Magas rosttartalma miatt, a bélműködést is javítja.

Kedvezően hat a tüdőkre, hörgőkre. Pl. asztmás betegségeknél segít a hörgőkben lévő váladékot eltávolítani.

A narancséj szélhajtó, nyákoldó és serkentő hatású.

A narancs az ájurvéda szempontjából  savanyú, édes és fűtő hatású. nehezen emészthető, tápláló gyümölcs. Nehéz megemészteni is. Megnyugtatja a vata-t , az édes narancs jó a pittáknak mértékkel fogyasztva, de ha savanyú kifejezetten kedvezőtlen. Ha valaki sokat eszik a kapha-t stimulálja. Ezért a sok narancs fogyasztása nyálkásodást, taknyosodás okozhat. 

Kedvezően hat a szív- és érrendszerre és daganatos megbetegedéseknél is jó megelőzésnek. Segít harmonizálni a vérnyomást.

Minden olyan esetben jól jöhet, amikor szükséges fokozottabb c vitamin bevitel - pl. dohányzás, alkoholfogyasztás, cukorbetegség.
Lehetőleg a gyümölcsöt egészben fogyaszd - így tudod a rostoknak köszönhető kedvező hatásokat is kihasználni.

A narancs tiszta minőségű aromaolaja, segít javítani a hangulatot, jó feszültségoldásra is.
Vegyszermentes (bio) narancsot egyél:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése